Το “χρυσό αγόρι” του ελληνικού τουρισμού

Published on: "Ependytis.gr"

Ο γάμος με την Μαρίνα Βερνίκου και οι σχέσεις με τον Soros

Κάποιοι θα πουν οτι ήταν απλώς τυχερός.Όσοι δεν τον ξέρουν θα υποστηρίξουν οτι ο γάμος του με τη Μαρίνα Βερνίκου, της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, και η εξ αγχιστείας συγγένεια με την οικογένεια Μητσοτάκη, ήταν το διαβατήριό του για την επιχειρηματική του ανέλιξη.

Όσοι όμως τον γνωρίζουν καλά λένε οτι ο Μίλτος Καμπουρίδης, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Dolphin Capital Partners (DCP), ενσαρκώνει το απόλυτο πρότυπο του αυτοδημιούργητου επιχειρηματία πρώτης γενιάς που σκηνοθέτησε το προσωπικό του success story από το μηδέν.

Ο γιος του δημοσίου υπαλλήλου και της νηπιαγωγού από την Κύπρο,τελειώνοντας το δημόσιο δημοτικό,γυμνάσιο και λύκειο, βρέθηκε όχι σε κάποιο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας, αλλά στο Πανεπιστήμιο των Πανεπιστημίων,στο ΜΙΤ της Μασαχουσέτης,όπου απέκτησε όχι ένα αλλά τρία πτυχία:BS και MS στη Μηχανολογία και BS στα μαθηματικά.

Των πτυχίων στο ΜΙΤ είχαν προηγηθεί ακαδημαϊκά βραβεία,συμμετοχή στη Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα (Πεκίνο 1990, Μόσχα 1992) και στη Βαλκανική Μαθηματική Ολυμπιάδα (Σόφια 1990) όπου έλαβε το χάλκινο μετάλλιο.

Η προσωπική του φιλοδοξία ως φοιτητής ήταν να κατακτήσει τον επιστημονικό κόσμο και να εργαστεί στη ΝΑSA.

Τελικά στο photo finish τον κέρδισε ο επιχειρηματικός στίβος,γιατί όπως λέει προσφέρει περισσότερη και πιο γρήγορη δράση. Η πρόκληση ήταν ακόμη μεγαλύτερη αφού δεν προέρχεται από επιχειρηματική οικογένεια.

Τα πρώτα του “ένσημα” τα κόλλησε στη Goldman Sachs,για την οποία δούλεψε δύο χρόνια.Μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να αναδειχθεί τόσο πολύτιμος συνεργάτης της,που η GS του απένειμε το Βραβείο Παγκόσμιας Καινοτομίας για το έργο του στην Trillium,τη μεγαλύτερη εταιρεία real estate outsourcing στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο επόμενος εργοδότης του ήταν ο George Soros,με τον οποίο δούλεψε για πέντε χρόνια.Την περίοδο εκείνη ο Μίλτος διετέλεσε ιδρυτικό στέλεχος της Soros Real Estate Partners (SREP),μια παγκόσμια εταιρεία επενδυτικών κεφαλαίων ακίνητης περιουσίας.Κατά τη διάρκεια της θητείας του,η εταιρεία άντλησε κεφάλαια 1$ δισ. και πραγματοποίησε σειρά από επενδύσεις real estate στη Δυτική Ευρώπη και στην Ιαπωνία.

Ενώ ήταν στη SREP,ο Μίλτος ήταν υπεύθυνος κυρίως για επενδύσεις σχετικές με το outsourcing σε ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και για την επενδυτική στρατηγική της SREP στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.Ήταν ο deal leader και ιδρυτής της Mapeley Ltd,η οποία εξελίχθηκε στη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρέια real estate outsourcing στο Ηνωμένο Βασίλειο,αφού κέρδισε δύο μεγάλα 20ετή συμβόλαια πολλών δισ. λιρών αγγλίας:ένα με τα τμήματα Inland Revenue και Custom & Excise του Ηνωμένου Βασιλείου και ένα με την τράπεζα Abbey National.

Ωστόσο μια “τυχαία” συνάντησή του,στο Λονδίνο,πριν από 14 χρόνια με τον ιδρυτή των Aman Resorts,τον Ινδονήσιο Andrian Zecha,ήταν αυτή που άλλαξε την επαγγελματική του πορεία.

Σε ηλικία μόλις 28 χρονών ο νεαρός Μίλτος Καμπουρίδης,κατάφερε όχι μόνο να συναντήσει τον ξακουστό ιδρυτή των Aman Resorts,αλλά να τον πείσει να “ποντάρει” στο όραμά του και να επενδύσει στην Ελλάδα.

Όπερ και εγένετο το 2004 όταν ιδρύει μαζί με το στενό του φίλο και συνεργάτη Πιέρ Χαραλαμπίδη την επενδυτική εταιρεία Dolphin Capital Partners (DCP) με εξειδίκευση σε επενδύσεις ακίνητης περιουσίας.Το επενδυτικό όχημα της DCP είναι η Dolphin Capital Investors (DCI) εισηγμένη στην αγορά ΑΙΜ (Alternative Investment Market) του χρηματιστηρίου του Λονδίνου,μια από τις μεγαλύτερες εταιρέιες real estate με βάση το καθαρό ενεργητικό της στο AIM.

Από την ίδρυσή της το 2005,η DCI έχει αντλήσει κεφάλαια σχεδόν 1δισ. ευρώ και έχει εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο επενδυτή και κατασκευαστή ολοκληρωμένων high-end θερέτρων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και Αμερική,όπως το Amanzoe.

Εκτός από το deal με το Aman Resorts,to 2002 εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004,όταν ο Soros αποφάσισε να δραστηριοποιηθεί στο ελληνικό real estate,σε συνεργασία με τον επιχειρηματία Παναγιώτη Μίχαλο,ίδρυσε την Hellenic Land,στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας ο όμιλος του Soros εκπροσωπείτο από τους Ρίτσαρντ Μάλι και Μίλτο Καμπουρίδη.

Ο κοσμοπολίτικος γάμος

Εκτός της επαγγελματικής-επενδυτικής του δραστηριότητας,ο Μίλτος Καμπουρίδης είναι πλεόν ιδιαίτερα γνωστός και στους κοσμοπολίτικους κύκλους της Ελλάδας,μετά το γάμο του με τη φωτογράφο Μαρίνα Βερνίκου,κόρη του εφοπλιστή και για λίγο υφυπουργού Ναυτιλίας,Γιώργου Βερνίκου.Γνωρίστηκαν το 2003 και παντρεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα στο αρχοντικό Βερνίκου στον Αρτεμώνα της Σίφνου,γάμος που συζητήθηκε πολύ στα κοσμικά πηγαδάκια την εποχή εκείνη.Εμφανίζονται ακόμα πολύ ερωτευμένοι και η ευτυχία τους ολοκληρώθηκε με τον ερχομό των τριών παιδιών τους.

Στον ελεύθερο χρόνο τους “αλωνίζουν” τις ελληνικές θάλασσες με το σκάφος τους και ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.Άλλωστε ο Μίλτος δηλώνει οτι το κύριο ενδιαφέρον του είναι τα ταξίδια.Μάλιστα έχει φτιάξει το iphone app “trekrecord.com” με το οποίο μπορεί κάποιος να καταγράφει τις ταξιωδιτικές εμπειρίες του και να τις συγκρίνει με τους άλλους χρήστες της εφαρμογής.

Πάντως σχόλια και…”σπόντες” για πολιτική διαπλοκή είχε προκαλέσει ο γάμος της αδελφής του Μίλτου,Κάλλιας Καμπουρίδη,με τον γιο της Ντόρας Μπακογιάννη,αν και πλέον το ζευγάρι οδεύει προς το διαζύγιο.

Άλλα οκτώ πολυτελή resorts ετοιμάζει η Dolphin στην Ελλάδα.

Στο Πόρτο Χέλι το πρώτο Nikki Beach Resort & Spa εκτός Αμερικής.

Μετά το άνοιγμα του πολυτελέστατου Amanzoe στην Ερμιόνη πριν από δύο χρόνια από την Dolphin Capital Investors,η εταιρεία του Μίλτου Καμπουρίδη (εισηγμένη στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου) κάνει την επόμενη επενδυτική της κίνηση στην περιοχή,αυτή τη φορά σε συνεργασία με τη διεθνή ξενοδοχειακή εταιρεία Nikki Beach Resort & Spa στην Ελλάδα αλλά και το πρώτο εκτός Αμερικής.

Η επένδυση αυτή ανήλθε στα 20 εκατ. ευρώ και περιελάμβανε τη ριζική ανακατασκευή του παλιού,εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου “Γιούλη” και τη μετατροπή του σε ένα υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχειακό συγκρότημα,με βάση τα στάνταρντ των ομώνυμων παραλαικών ξενοδοχείων ανα τον κόσμο.Την πλήρη ανακαίνιση της μονάδας,η οποία διήρκησε δυο χρόνια,ανέλαβε η Gatserelia σε συνεργασία με την Arch Group.H προνομιακή θέση της ιδιοκτησίας επιτρέπει την απρόσκοπτη θέα στον κατάφυτο κόλπο του Πόρτο Χέλι από κάθε σημείο της και τα μεσογειακά στοιχεία που χρησιμοποίησαν οι αρχιτέκτονες με εκλεπτυσμένο τρόπο,σε συνδυασμό με τα τελευταίας τεχνολογίας συστήματα που διαθέτει,αναδεικνύουν το Nikki Beach Resort & Spa Porto Heli στον υπέρτατο πολυτελή,παραθαλάσσιο προορισμό διακοπών για το διεθνές jet set.Εκτός των υπερπολυτελών ξενοδοχείων,ο Μίλτος Καμπουρίδης συνεργάστηκε με τον Χρήστο Ιωάννου για την κατασκευή του One Athens,ένα fully serviced σύγχρονο συγκρότημα κατοικιών,που δημιουργήθηκε στο ιστορικό κτίριο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη.

Επόμενες επενδύσεις

Στο επενδυτικό πρόγραμμα της DCI περιλαμβάνονται επίσης:

Η ολοκλήρωση του project “Porto Heli Collection” για την περιοχή της Αργολίδας, που εκτός των δύο (Amanzoe και Nikki Beach) θα περιλαμβάνει το Chedi Hotel στην ευρύτερη περιοχή του Κρανιδίου και το συγκρότημα Kilada Hills στο Δήμο Ερμιονίδας,μια επένδυση προϋπολογισμού 418 εκατ. ευρώ που θα αποτελείεται από ξενοδοχείο,παραθεριστικές κατοικίες,γήπεδο γκολφ και beach club.

Το Plaka Bay Golf Resort στη Σητεία της Κρήτης,στην περιοχή Κάβο-Πλάκο.Η επένδυση,που παργματοποιείται μαζί με τον όμιλο J&P,περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα ξενοδοχεία πέντε αστέρων,χώρους αναψυχής και γήπεδο γκολφ.

Το Sitia Bay Golf Resort στη Σητεία,προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ,στο οποίο υπάρχει συμφωνία με την Waldorf Astoria (μέλος του ομίλου Hilton Hotels and Resorts) για τη δημιουργία ξεοδοχείου.

Το Triopetra στο Ρέθυμνο,με ξενοδοχείο,spa και συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών.

Το Laventer Bay Golf Resort στο Βόλο,στο οποίο υπάρχει συμφωνία με την Kempinski για τη δημιουργία ξενοδοχείου.Ωστόσο η επένδυση,που σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό περιλαμβάνει εκτός του πεντάστερου ξενοδοχείου,συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών και γήπεδο γκολφ,φαίνεται να έχει “κολλήσει” από το 2012,αφού η έκταση που πωλήθηκε στην εταιρεία από τη Μητρόπολη Δημητριάδος θεωρήθηκε αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας και καταπατημένη.

Το Kea Resort,στην περιοχή Βρόσκοπος,με την δημιουργία πεντάστερου ξενοδοχείου,παραθεριστικών κατοικιών,κέντρου θαλασσοθεραπέιας και κέντρου καταδυτικού τουρισμού.Η επένδυση συνολικού ύψους περίπου 60 εκατ. ευρώ,θα υλοποιηθεί από τις εταιρείες Θέρισσος Χιλλς και Ειδικού Σκοπού 24 ΑΕ,του ομίλου Dolphin Capital Investors.Πρόκειται για το δεύτερο Aman Resort της DCI στην Ελλάδα.

Το Scorpio Bay Resort,στην περιοχή Σκορπονέρι της Βοιωτίας,με ξενοδοχείο που θα λειτουργεί υπό την ομπρέλα της ινδικής Oberoi Hotels and Resorts,spa,beach club και συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών.

Πάντως είναι άγνωστο ακόμα αν θα αποδώσει το “στοίχημα” της πώλησης παραθεριστικών κατοικιών που θα δημιουργηθούν στα πιο πάνω projects,καθώς η αγορά real estate στην Ελλάδα είναι ακόμα αρκετά…διστακτική.

Source: "Ependytis.gr"