Η γραφειοκρατία με τις… 2.820 υπογραφές και τα νέα σχέδια για την Ελλάδα

Published on: "NewMoney.gr"

Πάνω από 2.820 έγγραφα, με διπλές μάλιστα υπογραφές σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει χρειασθεί μέχρι στιγμής η Dolphin Capital Investors για τις επενδύσεις που υλοποιεί στη χώρα μας, προσεγγίζοντας …επάξια το προηγούμενο ρεκόρ της Costa Navarino η οποία χρειάστηκε να συγκεντρώσει, μεταξύ άλλων, πάνω από 3.000 υπογραφές αρμοδίων υπηρεσιών παραγόντων.

Η Dolphin πάντως εξακολουθεί να επιμένει στον ελληνικό τουρισμό σκοπεύοντας να προσθέσει τέσσερα νέα ξενοδοχεία με διεθνή brands στο χαρτοφυλάκιό της τα επόμενα 3-4 χρόνια, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε χθες ο κ. Μίλτος Καμπουρίδης,  εκ των ιδρυτών και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, ο οποίος έδωσε και αυτός το ‘’παρών’’ στο 13ο συνέδριο του ΣΕΤΕ.

«H Dolphin έχει αυτή την στιγμή στο χαρτοφυλάκιό της συνολικά 10 resorts υπό ανάπτυξη  στην Ελλάδα σε 17.000 στρέμματα, και από αυτά ήδη δύο, το Amanzoe στο Πόρτο Χέλι και το Nikki Beach επίσης στην ίδια περιοχή λειτουργούν. Στην Ελλάδα έχουν επενδυθεί ίδια κεφάλαια πάνω από 300 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου στη χώρα έχει προϋπολογισμό άνω των 2 δισ. ευρώ».

Γιατί η Dolphin επιμένει στην Ελλάδα

Στο ερώτημα γιατί η Dolphin επέλεξε, παρά τις δυσκολίες να επενδύσει στην Ελλάδα ο κ. Καμπουρίδης απαντά:

«Από τους πρωταρχικούς λόγους είναι η έλλειψη οργανωμένων resorts που να συνδυάζουν περισσότερες υπηρεσίες και παροχές προς τους πελάτες. Επιπλέον, από τη χώρα λείπουν και τα resorts με τουριστικές κατοικίες, ενώ δεν υπάρχουν και  πολλές καινούριες μονάδες που να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς. Αυτό όμως που μας δυσκολεύει είναι η  εποχικότητα. Δεν μπορεί μία εταιρεία να έχει ένα κερδοφόρο business plan με τη λειτουργία του ξενοδοχείου της να περιορίζεται στους έξι μήνες. Στη Δομινικανή Δημοκρατία, όπου επίσης δραστηριοποιείται στον τουριστικό τομέα ο όμιλος, είναι πιο εύκολο να επιτύχουμε τους στόχους μας γιατί η σεζόν έχει 12μηνη λειτουργία».

Οι 4 μύθοι και η μία… αλήθεια

O κ. Καμπουρίδης αναφέρθηκε και στους πέντε μύθους του ελληνικού τουρισμού, εκ των οποίων όμως ο ένας είναι αλήθεια!

«Μύθος 1ος: Επίκεινται πολλές και μεγάλες τουριστικές επενδύσεις. Οι επενδύσεις που έχουν αυτή την στιγμή τις αδειοδοτήσεις και είναι ώριμες να ξεκινήσουν αύριο το πρωί δεν ξεπερνούν σε αριθμό τα δάχτυλα του ενός …χεριού.
Μύθος 2ος: Υπάρχουν προς πώληση χιλιάδες ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Οι σοβαρές μονάδες όμως που αναζητούν αγοραστή δεν ξεπερνούν αυτή την στιγμή τις 20- 30
Μύθος 3ος: Τα προς πώληση ξενοδοχεία προσφέρονται για συμφωνίες distressed σε πολύ χαμηλές τιμές. Η πραγματικότητα είναι ότι ό,τι αξιόλογο πωλείται είναι πολύ ακριβό και μάλιστα αν συγκριθεί με αντίστοιχες μονάδες στην Ισπανία ή σε άλλες μεσογειακές χώρες.
Μύθος 4ος: Δεν υπάρχει καλό service στα ξενοδοχεία στην Ελλάδα. Το επίπεδο υπηρεσιών, σε γενικές γραμμές, κινείται σε υψηλά επίπεδα, αρκεί να υπάρχει καλή και σωστή εκπαίδευση του προσωπικού. Αυτό το είδαμε κι εμείς με το Amanzoe.
Μύθος 5ος: Υπάρχει γραφειοκρατία για νέες άδειες. Αυτό είναι μία μεγάλη …αλήθεια! Τα εμπόδια παραμένουν παρά τις όποιες καλές πρωτοβουλίες, όπως είναι το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον τουρισμό, η δυνατότητα πώλησης τουριστικών κατοικιών, το ΕΣΧΑΔΑ, το ΕΣΧΑΣΕ κ.α.. Παρόλ’ αυτά παραμένουν η πολυνομία, η ασάφεια των νόμων, οι αλληλοκαλύψεις, οι αντιφάσεις στο χωροταξικό σχεδιασμό, η έλλειψη προτεραιοτήτων στην αδειοδότηση έργων, η σωρεία των εντύπων που θα μπορούσαν να είναι ηλεκτρονικά…»

Οι προτάσεις της Dolphin εστιάζουν, όπως αναφέρει ο κ. Καμπουρίδης, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη για απλοποίηση της διαδικασίας για τη δημιουργία ζωνών παραθεριστικής κατοικίας, τη μείωση του ΦΠΑ (που είναι σήμερα στο 23%) στα αντίστοιχα επίπεδα που ισχύουν συνολικά για τον τουρισμό, όταν πρόκειται για την κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών ενταγμένων σε μεγάλα τουριστικά resorts αφού στην ουσία πρόκειται για τουριστικά έργα.

Source: "NewMoney.gr"