Developing Success

Published on: "MAN"

Αν και δεν προέρχεται από επιχειρηματική οικογένεια ούτε και έχει σπουδάσει χρηματοοικονομικά, εντούτοις ο Κύπριος Μίλτος Καμπουρίδης κατάφερε να θεωρείται ένας από τους πιο δεινούς επιχειρηματίες. Το ενδιαφέρον του για τις εξελίξεις της αγοράς αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Αμερική, όταν και αποφάσισε να δοκιμάσει τις ικανότητές του στον τομέα των επιχειρήσεων.

Αφού λοιπόν τελείωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές το 1997, δέχτηκε την πρόταση να δουλέψει στο επενδυτικό τμήμα ιδίων κεφαλαίων στο real estate, στην Goldman Sachs. Εκεί πήρε το βάπτισμα του πυρός. Μάλιστα του απονεμήθηκε και ένα από τα “Παγκόσμια Βραβεία Καινοτομίας” που δίνει η τράπεζα κάθε δύο χρόνια στους καλύτερους τραπεζίτες. Το 1999 o George Soros πρότεινε στον διευθυντή της Goldman Sachs, στον Μίλτο και σε δύο άλλους συναδέλφους του να ιδρύσουν τη Soros Real Estate Partners, μια νέα επενδυτική εταιρεία ιδίων κεφαλαίων. Αποδεχόμενος την πρόκληση, ο Μίλτος διένυσε πέντε ακόμη παραγωγικά χρόνια σαν partner, μέχρι που το 2004 πήρε τη μεγάλη απόφαση να ιδρύσει τη δική του επενδυτική εταιρεία, τη Dolphin Capital.

Πως καταφέρατε να ξεκινήσετε την καριέρα σας στην Goldman Sachs που θεωρείται η κορυφαία επενδυτική τράπεζα και ως εκ τούτου η πιο περιζήτητη;

Η Goldman Sachs, όπως και οι άλλοι κορυφαίοι εργοδότες στην Αμερική, ψάχνουν για ικανούς ανθρώπους συστηματικά μέσα από τα κορυφαία πανεπιστήμια. Το γεγονός ότι είχα 3 πτυχία από το MIT με έβαλε και μένα στη λίστα και ευτυχώς τα πήγα καλά στις 10 τουλάχιστον συνεντεύξεις που έκανα μαζί τους.

Στο MIT πως βρεθήκατε;

Μεγαλώνοντας είχα προσανατολισμό προς επιστημονική ή ακαδημαϊκή καριέρα. Από παιδί αγαπούσα πολύ τα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες, και μάλιστα αντιπροσώπευσα την Κύπρο δύο φορές στη Διεθνή Ολυμπιάδα μαθηματικών και μία φορά στην Βαλκανιάδα, όπου κέρδισα το χάλκινο μετάλλιο. Για μένα λοιπόν το ΜΙΤ ήταν από μικρό παιδί στόχος ζωής και αποτελούσε την άμεση απάντηση όταν οι συγγενείς και οι δάσκαλοι με ρωτούσαν τι θα κάνω μετά το σχολείο. Ευτυχώς πήρα υποτροφίες, γιατί αλλιώς δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να πάω εκεί, και αποφοίτησα με 2 Bachelors σε μαθηματικά και μηχανολογία και ένα Masters σε μηχανολογία. Οφείλω να ομολογήσω ότι η ικανοποίηση της εκπλήρωσης αυτού του στόχου ήταν πολύ μεγαλύτερη από οποιαδήποτε επαγγελματική ικανοποίηση.

 

Με τη δημιουργία της δικής σας επιχείρησης σε τόσο νεαρή ηλικία δεν φοβηθήκατε μήπως κάτι πήγαινε στραβά;

Όταν ίδρυσα την Dolphin Capital το 2004 ήμουν 32 χρονών χωρίς οικογενειακές ή άλλες υποχρεώσεις και δεν είχα κανένα λόγο να φοβηθώ, γιατί δεν είχα τίποτα να χάσω. Η επιτυχημένη πορεία όμως δημιουργεί μεγάλες ευθύνες και υποχρεώσεις και ως επακόλουθο τώρα ανησυχώ περισσότερο απ’ ότι πριν.

Στην πορεία όμως μιλάμε για μια εταιρεία εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, με μεγάλη καθαρή εσωτερική αξία. Ποιο είναι το μυστικό της μεγάλης της επιτυχίας;

Το μυστικό είναι ότι δεν υπάρχει μυστικό. Πιστεύω ότι η επιτυχία είναι απλά ένας πολύ καλός συνδυασμός ικανοτήτων, ήθους και τύχης. Σε επίπεδο ικανοτήτων πιστεύω ότι το MIT βοήθησε πολύ γιατί εκεί έμαθα να σκέφτομαι μεθοδικά και γρήγορα, αφού είχα να συναγωνιστώ τα καλύτερα μυαλά απ’ όλο τον κόσμο. Η επιτυχία της Dolphin έγκειται επιπρόσθετα και στο γεγονός ότι εκμεταλλεύτηκε ένα επενδυτικό κενό που υπήρχε στον τομέα ανάπτυξης ολοκληρωμένων τουριστικών θερέτρων στην ανατολική Μεσόγειο, σε μια χρονική στιγμή όπου υπήρχαν στην αγορά άφθονα κεφάλαια για το συγκεκριμένο είδος επενδύσεων. Οι προηγούμενες επιτυχίες όμως δεν προεξοφλούν τις επόμενες, γι’ αυτό και κανείς δεν πρέπει να τις παίρνει ως δεδομένο αλλά να δουλεύει σκληρά μέχρι το τέλος.

Αυτή τη στιγμή η Dolphin Capital Investors σε ποιες χώρες δραστηριοποιείται και με ποια έργα;

Έχουμε επενδύσει σε 6 χώρες: Στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Κροατία, στην Τουρκία, στον Παναμά και στη Δομινικανή Δημοκρατία. Η σύνθεση των έργων μας διαφέρει από χώρα σε χώρα, σε γενικές γραμμές όμως πρόκειται για πολυτελή ολοκληρωμένα τουριστικά θέρετρα, σε παραθαλάσσιες εκτάσεις, πάντα σε συνεργασία με τα γνωστότερα ονόματα διεθνώς – στο γκολφ, στα ξενοδοχεία, στην αρχιτεκτονική κλπ. Οι εκτάσεις μας είναι μεταξύ 100-1500 εκτάρια, σε θέσεις μοναδικής ομορφιάς, και σκοπός μας είναι πάντα να τις αναπτύξουμε με απόλυτο σεβασμό προς το φυσικό περιβάλλον, συνδυάζοντας υψηλή αισθητική, ποιότητα και υπηρεσίες.

Υπάρχουν σχέδια στα σκαριά για καινούριες επενδύσεις;

Τη δεδομένη στιγμή έχουμε στρέψει την προσοχή μας στην ανάπτυξη των υπαρχουσών μας εκτάσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουμε κλείσει τα μάτια σε νέες επενδύσεις. Εξάλλου, πάντα σε περιόδους κρίσης μπορεί κανείς να βρεθεί μπροστά σε εξαιρετικές ευκαιρίες .

Στην Κύπρο πιο συγκεκριμένα, μέσω της Aristo Developers ποιες είναι οι επενδύσεις σας αλλά και τα μελλοντικά σας πλάνα;

Η απόκτηση της Aristo Developers είναι από μόνη της μία πολύ μεγάλη κίνηση και μαζί με την ομάδα της Aristo στοχεύουμε να δημιουργήσουμε projects που θα ανεβάσουν την Κύπρο στο διεθνές στερέωμα του τουριστικού real estate. Η Aristo έχει μακρά και επιτυχημένη πορεία στην κυπριακή αγορά όντας ο μεγαλύτερος κατασκευαστής “τουριστικών κατοικιών” που απευθύνονται σε ξένους και σε Κύπριους. Με την εξαγορά της Aristo διαχωρίσαμε το κλασικό προϊόν που ονομάσαμε Aristo Classic, από το σύνθετο προϊόν που ονομάσαμε Aristo Signature, όπως για παράδειγμα το Pissouri Panorama, που σχεδιάζεται από τον διεθνούς φήμης Dr. D. Porphyrio. Μέχρι το τέλος του χρόνου δε, θα γίνει το επίσημο launch του Venus Rock (σε πολλούς γνωστό από το υπάρχον γήπεδο γκολφ Secret Valley), το οποίο θα αποτελέσει το μεγαλύτερο παραλιακό development σε όλη την Ευρώπη, αφού εκτείνεται σε 1000 εκτάρια γης, και σε πλήρη ανάπτυξη θα διαθέτει 2 γήπεδα γκολφ 18 οπών, ξενοδοχείο, beach club, κατοικίες, καταστήματα και μαρίνα. Όλα αυτά θα διαχειρίζονται από το θρυλικό Nikki Beach που αποτελεί σημείο αναφοράς για τους jet setters στο St-Tropez, τη Marbella και το St. Barts. Παράλληλα ο σχεδιασμός του Venus Rock από διεθνούς φήμης ονόματα όπως η EDSA στο master planning, ο Robert AM Stern στα καταστήματα και σε custom made βίλες και ο Tony Jacklin στο γκολφ, πιστεύουμε ότι θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν που προσφέρει η Κύπρος.

Η οικονομική κρίση επηρέασε φαντάζομαι και τον δικό σας επαγγελματικό χώρο.Προχωρείτε με συγκεκριμένη στρατηγική ώστε να αντιμετωπίσετε την κρίση;

Η αγορά της τουριστικής κατοικίας έχει επηρεαστεί σημαντικά από τη συγκεκριμένη κρίση, και μαζί με όλους φυσικά επηρεαστήκαμε και εμείς. Τάσεις ανάκαμψης έχουν αρχίσει να διαφαίνονται από τον Μάιο, με πολύ δειλά βήματα ωστόσο. Σε γενικές όμως γραμμές, στη δική μας περίπτωση, η κρίση αυτή μάλλον καλό μας έκανε διότι δεν είχαμε ακόμη ξεκινήσει τις κατασκευές των ξενοδοχείων μας και τις πωλήσεις πολυτελών κατοικιών. Μας δόθηκε λοιπόν η ευκαιρία να αναθεωρήσουμε τα νούμερά μας, τα σχέδιά μας και να βρούμε οικονομικότερες και πιο “έξυπνες” λύσεις για την ανάπτυξη των έργων μας, χωρίς όμως να θυσιάσουμε την ποιότητα και το τελικό προϊόν.

Για να μιλήσουμε και με αριθμούς, με τι μετοχικό κεφάλαιο έκλεισε η εταιρεία το 2008 και τι στόχους βάζετε για το τέλος του 2009;

Στο τέλος του 2008 η καθαρή εσωτερική αξία της DCI ξεπέρασε το 1.5 δισ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2009, όλα δείχνουν ότι θα έχουμε ξεκινήσει την κατασκευή τουλάχιστον 3 μεγάλων έργων και θα έχουμε πετύχει σημαντικά βήματα με τις αδειοδοτήσεις των περισσοτέρων project μας.

Τις κακοτοπιές του χώρου στον οποίο κινείστε πως τις αντιμετωπίζετε; Υπάρχουν αυτό που λέμε πισώπλατες μαχαιριές;

Στον κόσμο των επιχειρήσεων πάντα υπάρχει θεμιτός και αθέμιτος ανταγωνισμός. Επίσης στον ελληνικό χώρο, αντί η επιτυχία να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, αποτελεί μερικές φορές αιτία για κακόπιστα σχόλια ή στόχο προς κατάρριψη. Μέσα από την τριβή όμως έμαθα και μαθαίνω καθημερινά να δίνω την ανάλογη βαρύτητα στα διάφορα γεγονότα, να αξιολογώ τη σημασία τους και να τα αντιμετωπίζω με ψυχραιμία.

Σε μια παραδοσιακή χώρα όπως η Ελλάδα πόσο εύκολο σας ήταν να σας αντιμετωπίσουν σοβαρά σε τόσο νεαρή ηλικία;

Αν ήμασταν στις ΗΠΑ, το ότι είμαι τριαντάρης δεν θα έκανε σε κανέναν μεγάλη εντύπωση. Απλά η Ελλάδα είναι μια παραδοσιακή κοινωνία όπου ο πλούτος και η επιτυχία ως επί το πλείστον είναι είτε κληρονομική, είτε κάτι που έρχεται στο τέλος σχεδόν της επαγγελματικής καρίερας. Πιο εύκολα δέχονται την επιτυχία ενός ξένου παρά κάποιου Έλληνα. Υπάρχει μια γενικότερη δυσπιστία στη γρήγορη επιτυχία. Το δικαιολογώ, γιατί λόγω της έλλειψης σωστού επιχειρηματικού κλίματος, πολλοί εδώ πλούτισαν είτε μέσω διαπλοκής με το δημόσιο τομέα, είτε από βραχυχρόνιες κερδοσκοπικές κινήσεις.

Η θητεία σας στο πλευρό του George Soros, τι σας έχει αφήσει;

Τρία πράγματα έμαθα από τη θητεία μου δίπλα στον George Soros. Ένα, ότι μπορείς να πετύχεις πολλά αν δουλεύεις σκληρά και μεθοδικά. Δεύτερο πως μέσα από απλές παρατηρήσεις μπορείς να συμπεράνεις τις μελλοντικές τάσεις μιας αγοράς. Και τρίτο, ότι η ομάδα σου πρέπει να είναι φλατ, η ιεραρχία να μην εμποδίζει την επικοινωνία, να μην χρειάζεται ενδιάμεσος για να σου μιλήσει κάποιος. Έγινα λοιπόν κι εγώ υπέρμαχος της διαφάνειας, της αμεσότητας, της γρήγορης επικοινωνίας και της συνεχούς εγρήγορσης, η οποία δεν παύει να υπάρχει σε καμία ώρα της ημέρας, 365 μέρες το χρόνο.

Υπάρχει ανεκπλήρωτο επαγγελματικό όνειρο;

Όταν σταματήσω να ονειρεύομαι σημαίνει ότι θα σταματήσω να υπάρχω. Συνεχώς θέτω νέους στόχους, σκέφτομαι τις επόμενες κινήσεις και σχεδιάζω μαζί με τους συνεργάτες μου τη μελλοντική στρατηγική.

Σε σχέση με τον τόπο καταγωγής σας, την Κύπρο, τι είναι αυτό που θα θέλατε να αλλάξει όσον αφορά στον επενδυτικό τομέα;

Το όνειρο κάθε επενδυτή είναι η γρήγορη και αποδοτική λειτουργία της κρατικής μηχανής, τα επενδυτικά κίνητρα, η σταθερή νομοθεσία και η ύπαρξη πολιτικών με όραμα και προοδευτικό μυαλό. Σε όλα αυτά η Κύπρος θα μπορούσε να πάει πολύ καλύτερα.

Πιστεύετε ότι στην Κύπρο λειτουργούμε ακόμη στα πλαίσια μιας μικρής κοινωνίας;

Η Κύπρος εξ’ ορισμού είναι μια μικρή κοινωνία και πάντα θα λειτουργεί ανάλογα. Δεν σημαίνει ότι αυτό είναι αναγκαστικά κακό, φτάνει να διατηρείται ένα καλό επίπεδο αξιοκρατίας και διαφάνειας.

Κρατάτε εικόνες από το νησί, έχετε συναισθηματικούς δεσμούς;

Έχω ζήσει τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής μου στην Κύπρο και έχω αμέτρητες ανεξίτηλες εικόνες από κάθε φάση της ζωής μου: Εικόνες από τα σχολεία, τις καλοκαιρινές διακοπές, τους μαθητικούς διαγωνισμούς, το στρατό, τις οικογενειακές συγκεντρώσεις… Οι γονείς μου εξακολουθούν να ζουν στην Κύπρο οπότε διατηρώ έντονους συναισθηματικούς δεσμούς με το νησί.

Μπορεί εύκολα να συνδυαστεί μία τόσο ανοδική επαγγελματική πορεία με την δημιουργία οικογένειας;

Οικογένεια για μένα είναι ο πυρήνας ενός σωστού και ισορροπημένου τρόπου ζωής, από την οποία εξάλλου αντλώ τη δύναμη και την ενέργεια για την επαγγελματική μου ζωή. Απλά δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τη σύζυγό μου Μαρίνα και τα παιδιά μας.

Τι είναι αυτό που θα θέλατε να αφήσετε στα παιδιά σας ως μότο ζωής;

Αυτό που μου έμαθαν οι γονείς μου: Να στηρίζομαι στις δικές μου δυνάμεις αλλά να μαθαίνω από τους καλύτερούς μου, να σκέφτομαι ελεύθερα αλλά ηθικά, να ονειρεύομαι αλλά να μην ονειροβατώ και πάνω απ’ όλα να βάζω την οικογένειά μου.

Source: "MAN"