I strive to be in non-stop creative mode

Published on: "Athens4U"

Ενσαρκώνει το απόλυτο πρότυπο του αυτοδημιούργητου. Επιχειρηματίας πρώτης γενιάς, ο Μίλτος Καμπουρίδης σκηνοθέτησε το προσωπικό του success story κυνηγώντας την πρόκληση και την επιτυχία.

Με προσωπικότητα περισσότερο ενδιαφέρουσα από ό,τι αντιλαμβάνεσαι σε πρώτο επίπεδο, ζητάει τα πάντα από τον εαυτό του και μιλάει για τα σημαντικά βήματα μιας πολύ επιτυχημένης διαδρομής, η οποία είναι σχεδόν στην αρχή της.

Είχατε από μικρός σκεφτεί μια πορεία στις επιχειρήσεις;

Το ότι ήμουν φιλόδοξος από μικρός ήταν απόλυτα εμφανές. Το ζήτημα ήταν πού θα εκδηλωνόταν η φιλοδοξία μου. Αρχικά είχα στραφεί στην επιστήμη. Ήθελα να κατακτήσω τον επιστημονικό κόσμο, σκεφτόμουν να πάω στη NASA και άλλα τέτοια. Στην πορεία αντιλήφθηκα ότι ο επιχειρηματικός κόσμος προσέφερε περισσότερη και πιο γρήγορη δράση και τότε στράφηκα προς τα εκεί. Δεν προέρχομαι από επιχειρηματική οικογένεια, επομένως αυτό ήταν μια μεγάλη πρόκληση.

Τι σας οδήγησε στις επιχειρήσεις;

Το MIT ήταν καθοριστικό προσόν για να μπω στις επιχειρήσεις. Ήταν το διαβατήριο. Προσλήφθηκα στην αρχή από την Goldman Sachs, δούλεψα εκεί για δύο χρόνια, και μετά από τον George Soros, όπου έμεινα πέντε χρόνια. Και οι δύο δουλειές ήταν μεγάλο σχολείο για μένα και μου έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσω πολύ διακεκριμένους και επιτυχημένους ανθρώπους.

Πώς προέκυψε η ιδέα της Dolphin Capital Investors;

Όταν ήρθα να “εξερευνήσω” την Ελλάδα το 2002, διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε το integrated leisure real estate ως προϊόν. Υπήρχε ένα κενό επιχειρηματικό πεδίο στα ολοκληρωμένα συγκροτήματα με βίλες, πολυτελή resorts, μαρίνες κλπ, όπως υπάρχουν στον υπόλοιπο κόσμο. Το βρήκα τεράστια ευκαιρία. Έφυγα από τον Soros μαζί με τον τότε συνάδελφό μου, Pierre, φτιάξαμε το business plan, αρχίσαμε να μαζεύουμε κεφάλαια, μπήκαμε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και τελικά μέσα σε δύο χρόνια είχαμε συγκεντρώσει σχεδόν ένα δισ. ευρώ.

Ποιο είναι ακριβώς το αντικείμενο της Dolphin Capital Investors; Ποιοι είναι σήμερα οι στόχοι της;

Η ναυαρχίδα του ομίλου μας είναι η Dolphin Capital Investors, που σήμερα αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, εισηγμένη στην αγορά AIM του χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Από τη δημιουργία της το 2005, η DCI έχει συγκεντρώσει ίδια κεφάλαια 884 εκατ. ευρώ, με καθαρή σημερινή εσωτερική αξία που ξεπερνά το 1.4 δισ. ευρώ. Παράλληλα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες ιδιοκτήτες παραθαλάσσιας γης στην Ελλάδα και την Κύπρο, έχοντας επενδύσει ταυτόχρονα σε Τουρκία, Κροατία, Παναμά και Δομινικανή Δημοκρατία. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα του τουριστικού και οικιστικού προϊόντος στις χώρες που επενδύουμε.

Εκτός από την Dolphin, οι δραστηριότητές σας επεκτείνονται και σε άλλους τομείς;

Η Dolphin είναι η βασική μου εργασία, ωστόσο μετέχω σε διάφορα επιχειρηματικά σχήματα στον χρηματοοικονομικό τομέα και στον τομέα της εστίασης, ενώ σε συνεργασία με την οικογένεια Ιωάννου πρόσφατα αγοράσαμε το κτίριο Δοξιάδη στο Κολωνάκι, το οποίο και θα μετατρέψουμε σε πρότυπο συγκρότημα πολυτελών κατοικιών που το ονομάζουμε One Athens.

Τι ακριβώς περιλαμβάνει το project One Athens;

Το One Athens θα είναι ένα πολυτελές συγκρότημα 25 διαμερισμάτων στην περιοχή του Κολωνακίου στο κέντρο της Αθήνας, στο πρώην κτίριο γραφείων Δοξιάδη. Πρόκειται για ένα συγκρότημα με υψηλές προδιαγραφές και ολοκληρωμένες υπηρεσίες, που όμοιό του δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Τα διαμερίσματα του One Athens σχεδιάστηκαν ένα προς ένα για να καλύπτουν όλες τις εξειδικευμένες απαιτήσεις της σύγχρονης κατοικίας.

Λειτουργείτε πάντα με υψηλούς στόχους;

Το 1997, πριν ακόμα αποφοιτήσω, πήγα για interview στην Goldman Sachs. Δεν είχα δουλέψει ποτέ ως τότε. Μου κάνουν λοιπόν την τυπική ερώτηση: Τι θα ήθελες να κάνεις σε πέντε με δέκα χρόνια; Απάντησα ότι θα ήθελα να έχω ένα fund που να επενδύει σε leisure integrated resorts στην Ανατολική Μεσόγειο. Το αφεντικό μου τότε γέλασε. Με μαθηματική ακρίβεια δημιουργήθηκε η Dolphin. Είναι άποψη ζωής να κάνεις αυτό που επιθυμείς. Άλλωστε, ό,τι έκανα ως τώρα το είχα ονειρευτεί από πριν. Όπως ονειρεύτηκα τον τρόπο ζωής μου, τα ταξίδια μου, το σπίτι μου. Ακόμα και τη σύζυγό μου, τη Μαρίνα, έτσι την είχα φανταστεί. Όταν αποφάσισα να την παντρευτώ, δεν είχα απολύτως καμία αμφιβολία για το τι έκανα, γιατί είχα στο μυαλό μου το πρότυπό της από πολύ πριν.

Υπάρχει κάποια σταθερή αξία στη ζωή σας;

Έχω ένα ισχυρό αίσθημα δικαίου. Βέβαια η ζωή δεν είναι δίκαιη, αλλά όσο περνάει από το χέρι μας πρέπει την αδικία να την πολεμούμε. Αν δεν έχεις αίσθημα δικαίου, έχεις κακό προσανατολισμό και οδηγείσαι σε αδιέξοδα. Γίνεσαι άδικος και ασεβής και, τελικά, το κακό σού γυρνάει πίσω.

Εκτίθεστε στα επιχειρηματικά ρίσκα;

Εκτίθεμαι στα υπολογισμένα ρίσκα. Θέλω να ξέρω ποιο είναι το καλό και ποιο το κακό σενάριο. Ρισκάρω μόνο όταν οι πιθανότητες είναι υπέρ μου. Αν δεν είναι, τότε δεν έχω λόγο να ρισκάρω, γιατί πιο σίγουρο είναι να το κερδίσω αυτό που θέλω με τη συνετή εργασία παρά με ρίσκο.

Πως αντιδράτε στις οριακές καταστάσεις;

Στις οριακές καταστάσεις δεν χάνω ποτέ την ψυχραιμία μου. Λειτουργώ πιο αποτελεσματικά. Όταν ξέρω ότι δεν έχω πολλά περιθώρια, είμαι ακόμα πιo focused. Δεν τις επιδιώκω τέτοιες καταστάσεις, ωστόσο θεωρώ ότι κάποιος ξεχωρίζει από τον τρόπο που αντιδρά υπό τέτοιες συνθήκες.

Ποιο είναι το προσόν ενός καλού business man;

Προσόν είναι να μπορείς να χειρίζεσαι πολλά θέματα την ίδια στιγμή. Θεωρώ ότι το έχω σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Θέλω να είμαι σε διαρκή κίνηση. Χωρίς δράση βαριέμαι.

Λειτουργείτε πάντα υπό πίεση; Πώς χαλαρώνετε;

Δεν μπορώ να κατεβάσω εύκολα το γκάζι. Η φιλοδοξία μου είναι πιο δυνατή από την ανάγκη του σώματος για χαλάρωση. Μόνο με την οικογένειά μου ηρεμώ. Πέντε λεπτά με τα παιδιά μου είναι αρκετά για να ξεφύγω από τα πάντα.

Θα μπορούσατε να μην είσαστε επιχειρηματίας;

Αν δεν ήμουν επιχειρηματίας, θα ήμουνα επιστήμονας. Η χρήση της λογικής και το γεγονός ότι είσαι αφεντικό του εαυτού σου είναι καθοριστικά για εμένα. Πάντα όμως θα επιδίωκα να είμαι κορυφαίος στον χώρο μου.

Ποια είναι η τελευταία μεγάλη σας επιτυχία;

Η τελευταία μου μεγάλη επιτυχία είναι αδιαμφισβήτητα η γέννηση του γιου μου Γιώργου, που μαζί με την μεγαλύτερή του αδελφή, την Ντεμίλια, και τη σύζυγό μου Μαρίνα αποτελούν πηγή δύναμης και ενέργειας αλλά και ισορροπίας στη ζωή μου.

Είστε άνθρωπος της πόλης…

Είμαι φανατικός του Κολωνακίου. Εδώ τα βρίσκω όλα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την εξοικονόμηση χρόνου. Ο χρόνος είναι το μόνο αγαθό που δεν αναπληρώνεις. Κάθε δευτερόλεπτο που φεύγει, δεν ξαναγυρνά.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σας διαδρομές στην Αθήνα;

Λατρεύω τις βόλτες στο Κολωνάκι και στον Λυκαβηττό. Όταν βρίσκομαι στην Αθήνα, γιατί δυστυχώς απουσιάζω συχνά στο εξωτερικό, η ημέρα μου εξαντλείται στο γραφείο μου στη Βουκουρεστίου. Τα βράδια είμαι σχεδόν μόνιμος θαμώνας στο ιαπωνικό εστιατόριο Inbi στην Ηρακλείτου, στο οποίο έχω επενδύσει και θεωρώ ένα από τα καλύτερα της Αθήνας. Λατρεύω τις βόλτες με τα πόδια ή με το μηχανάκι μου στο Κολωνάκι ή στην Ακρόπολη.

Source: "Athens4U"