Θεαματικές επενδύσεις στον τουρισμό από την DCI

Published on: "Kerdos.gr"

Συμμετοχή σε πέντε σχεδιαζόμενες τουριστικές επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ για τουριστικά θέρετρα σε Ελλάδα και Κύπρο σε συνεργασία με ηχηρά ονόματα, προωθεί η Dolphin Capital Investors Ltd (DCI), σχεδιάζοντας και τη διείσδυσή της στις αγορές τις Τουρκίας και της Κροατίας. Η DCI, επενδυτική εταιρεία ακινήτων εισηγμένη στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου, προχώρησε στην υπογραφή μνημονίου συνεννοήσεως με τον όμιλο Ικτίνος Ελλάς για την από κοινού υλοποίηση επένδυσης σε 2.000 στρέμματα στην Κρήτη.

Στο μνημόνιο με την Ικτίνος προβλέπεται κατ’ αρχάς η απόκτηση από την DCI πλειοψηφικής συμμετοχής στην κατά 78% θυγατρική του ομίλου Ικτίνος Τεχνική και Τουριστική, ιδιοκτήτριας της έκτασης, καθώς επίσης και η από κοινού ανάπτυξη και εκμετάλλευση της έκτασης στον δήμο Σητείας στην Κρήτη. Το μνημόνιο τελεί υπό τις απαραίτητες εγκρίσεις, τη διεξαγωγή των αναγκαίων ελέγχων (οικονομικού και νομικού) κτλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσοστό που θα αποκτηθεί από την DCI θα κυμαίνεται κοντά στο 75%, με τον όμιλο Ικτίνου να διατηρεί το υπόλοιπο.

Η επένδυση ενδέχεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2008. Η πρώτη φάση αντιστοιχεί σε 65 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ξενοδοχειακών μονάδων, κέντρου θαλασσοθεραπείας, μαρίνας και οικισμού με 300 παραθεριστικές κατοικίες σε 550 στρέμματα, ενώ σε δεύτερη φάση θα δημιουργηθεί γήπεδο γκολφ και οικισμός σε 500 στρέμματα. Επί του παρόντος, έχει εξασφαλιστεί η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την πρώτη φάση του έργου, ενώ επόμενο βήμα είναι η έκδοση των οικοδομικών αδειών.

Μέχρι σήμερα, η DCI έχει επενδύσει ή δεσμεύσει συνολικά 91,1 εκατ. ευρώ κυρίως για την απόκτηση εκτάσεων και τη συμμετοχή της σε πέντε σχεδιαζόμενα τουριστικά θέρετρα σε Ελλάδα και Κύπρο (εκτός αυτού της Ικτίνος), ενώ η διοίκηση βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για επιπλέον επενδύσεις ύψους 200 εκατ. ευρώ σε νέα έργα.

Αναλυτικότερα, στην Ελλάδα, η εταιρεία έχει επενδύσει κεφάλαια 45 εκατ. ευρώ για 85% συμμετοχή στο Killada Hills Golf Resort και την απόκτηση 2.000 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι στην Πελοπόννησο. Το θέρετρο θα περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα, γήπεδο γκολφ, πάνω από 400 κατοικίες, μαρίνα κτλ, ενώ ήδη (μέχρι να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες άδειες) έχουν κατασκευαστεί δέκα πολυτελείς κατεοικίες. Το υπόλοιπο 15% διατηρεί η GR Golfing, εταιρεία ανάπτυξης που διευθύνεται από τον κ. Μάρκο Ποτηριάδη.

Σε πολύ πρώιμο στάδιο βρίσκεται η δεύτερη επένδυση για το 51% του Scorpio Bay Resort στην περιοχή Σκορπονέρι απέναντι από την Εύβοια, ενώ το υπόλοιπο 49% διατηρεί η Εγνατία Ασφαλιστική. Τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί μέχρι σήμερα από την DCI σε αγορές εκτάσεων φθάνουν τα 9,5 εκατ. ευρώ, ενώ το project περιλαμβάνει πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα, παραθεριστικές κατοικίες, κτλ.

Αντίστοιχα σε πολύ πρώιμο στάδιο βρίσκεται και η τρίτη προωθούμενη επένδυση Amanmila Resort σε έκταση 2.000 στρεμμάτων στη Μήλο, όπου η Dolphin διατηρεί το 25% με εταίρους την S&B, την Aman Resorts (από τις πιο γνωστές διεθνώς διαχειρίστριες πολυτελών θερέτρων) και τον αρχιτέκτονα κ. John Heah.

Η τέταρτη επένδυση στην Ελλάδα αφορά το Lavender Hills σε έκταση 2.920 στρεμμάτων στον Βόλο, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος μισθώνεται από την Εκκλησία της Ελλάδας για 99 χρόνια. Η DCI έχει δεσμέυσει 15,9 εκατ. ευρώ για το 85% του σχεδιαζόμενου resort και την εξασφάλιση των εκτάσεων, ενώ το υπόλοιπο διατηρεί επίσης η GR Golfing.

Στην Κύπρο η εταιρεία έχει δεσμεύσει 15,7 εκατ. ευρώ για την αγορά γης, όπου θα κατασκευαστεί το Apollo Heights Polo Resort μεταξύ της Πάφου και της Λευκωσίας. Πρόκειται για μοναδικό resort σε έκταση 4.620 στρεμμάτων που θα συνδυάζει την παραθεριστική κατοικία, την ιππασία και το γκολφ.

Ποια είναι η DCI

Όσον αφορά στην Dolphin Capital Investors, ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2005 με μετοχικό κεφάλαιο 5 εκατ. ευρώ από την Dolphin Capital Partners, έναν ανεξάρτητο όμιλο διαχείρισης επενδύσεων, η οποία με τη σειρά της ιδρύθηκε το 2004 από τους κ.κ. Μίλτο Καμπουρίδη (πρώην στέλεχος της Soros Real Estate Partners, της Goldman Sachs κ.α.). Από τον Δεκέμβριο του 2005 η DCI διαπραγματεύεται στην αγορά AIM του Λονδίνου.

Σκοπός της εταιρείας είναι να επενδύει σε υπό σχεδίαση ή ανέγερση οικιστικά θέρετρα (με οργανωμένες μονάδες, κατοικίες και χώρους αναψυχής όπως π.χ. γκολφ, ξενοδοχεία, μαρίνες, spa κτλ) στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με επίκεντρο τις αγορές Ελλάδας, Κύπρου, Τουρκίας και Κροατίας σε συνεργασία με εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων και operators.

Source: "Kerdos.gr"