A Successful Man

Published on: "Φιλελεύθερος - Omikron"

«Πολυσχιδής επιχειρηµατίας και ταξιδιώτης». Έτσι συστήνεται ο ίδιος. Κι αν, ενδεχοµένως, αυτό σας ακούγεται κάπως κλισέ, πεζό και ανέπνευστο, επιτρέψετε µου να γαρνίρω το βιογραφικό του µε µερικά επιπλέον στοιχεία. Γεννήθηκε στη Λευκωσία, απέκτησε τρία πτυχία από το ΜΙΤ της Βοστώνης, εργάστηκε στην Goldman Sachs, συνεργάστηκε µε τον George Soros για πέντε χρόνια, στα 32 του είχε τη δική του εταιρία µε εξειδίκευση σε επενδύσεις ακίνητης περιουσίας, αναπτύσσοντας πολλά εµβληµατικά έργα σε διάφορες χώρες, από την Ελλάδα µέχρι την Καραϊβική, συνεργάζεται σε πολλά µε τον Σάκη Τανιµανίδη, όπως στα Paradox Museums, είναι παντρεµένος µε την βραβευµένη φωτογράφο Μαρίνα Βερνίκου, της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας και όταν λέει «ταξιδιώτης» εννοεί 149 χώρες, σ’ όλα τα µήκη και πλάτη της γης.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ Θανάση Φωτίου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Πάνος Γιαννακόπουλος
GROOMING: Κατερίνα Μητροπούλου
Ο Μίλτος Καµπουρίδης φοράει ρούχα από προσωπική συλλογή.

“Στόχος µου είναι το One&Only Kea Island να ξεπεράσει το Amanzoe και να γίνει αυτό το κορυφαίο resort της Μεσογείου. Πράγµατι, δεν νοµίζω να υπάρχει κάτι άλλο σήµερα που να συνδυάζει το επίπεδο ποιότητας υποδοµών, αισθητικής, θέας, παραλίας και δραστηριοτήτων.”

Eίναι αλήθεια ότι μικρός θέλατε να γίνεται επιστήμονας; Ότι η αγάπη και η έφεση σας ήταν στα μαθηματικά, μάλιστα με διακρίσεις σε διεθνείς μαθηματικές Ολυμπιάδες και το όνειρό σας ήταν ο Τζον Νας και όχι οι επιχειρήσεις; 

Είναι αλήθεια ότι από μικρός τα role models μου ήταν οι επιστήμονες. Για αυτούς άκουγα από τους γονείς μου και από τους δασκάλους μου. Η επιχειρηματικότητά δεν ήταν θέμα συζήτησης ούτε στο σπίτι ούτε στο σχολείο. Ναι, o Τζον Νας ήταν ένα πρότυπο για εμένα και από παιδί αγαπώ πολύ τα μαθηματικά. Στo ΜΙΤ πάντως που, όπως διάβασα, από έξι χρονών λέγατε σε όλους ότι θα πάτε, πήγατε. Ήσασταν επηρεασμένος από τον πατέρα σας που ήταν μηχανικός; Σωστά. Τον είχα ρωτήσει ποιο είναι το καλύτερο πανεπιστήμιο του κόσμου για μαθηματικά και μηχανική και μου απάντησε το ΜΙΤ. Το αποτέλεσμα ήταν τρία πτυχία με υποτροφία: Bachelors σε Μαθηματικά, Bachelors και Masters σε Μηχανολογία.

Και πως εγκαταλείφθηκε το όνειρο να γίνετε επιστήμονας και αλλάξατε ρότα; 

Στο ΜIT έμαθα να σκέφτομαι μεθοδικά και γρήγορα, αλλά και ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Πήγα με αέρα ότι είμαι ο καλύτερος και ξαφνικά βρέθηκα να συναγωνίζομαι τα μεγαλύτερα μυαλά του πλανήτη και κατάλαβα πόσο αφοσιωμένος πρέπει να είναι κάποιος και πόσα πολλά χρόνια χρειάζονται για να μπορέσει κάποιος να φτάσει στην κορυφή στον επιστημονικό τομέα. Έτσι, αποφάσισα να αφήσω το παιδικό μου όνειρο να γίνω επιστήμονας. Ο επιχειρηματικός στίβος φαινόταν να έχει περισσότερη δράση και με πολύ πιο γρήγορες ταχύτητες που μου ταιριάζει περισσότερο.

Η ανέλιξή σας ήταν ραγδαία: Μπήκατε στην Goldman Sachs και στο τμήμα Merchant banking, από εκεί στον George Soros και στην ίδρυση της Soros Real Estate Partners… Κι όλα αυτά πριν τα 28! Απ’ τα πιο παλιά, τα πρώτα – πρώτα δημοσιεύματα στο ελληνικό τύπο που βρίσκω για σας, όταν πλέον η εταιρία σας είχε μπει στο χρηματιστήριο του Λονδίνου το 2005, είδα να σας αποκαλούν: «Το “χρυσό” γιαπάκι του Σόρος». Τότε ήσασταν κάπου στα 32. Βιώσατε τη γνωστή δυσπιστία και καχυποψία απέναντι σε νεαρούς επιτυχημένους; 

Ναι και ήταν λογικό. Πάντα θα υπάρχει αυτό, για όλες τις ηλικίες επιχειρηματιών. Στην αρχή με ενοχλούσε γιατί είχα το αγγλοσαξονικό mentality που επιβραβεύει την επιτυχία και ιδιαίτερα τους αυτοδημιούργητους. Μετά το συνήθισα και δεν με ενοχλεί πια.

Τι μάθατε δουλεύοντας για τον George Soros, αλλά κι από την εμπειρία σας στην Goldman Sachs;

Κυρίως να εργάζομαι σκληρά, μεθοδικά και με προσήλωση στον στόχο. Επίσης πήρα τεχνογνωσία και επαφές που μου στάθηκαν πολύ χρήσιμα τα επόμενα χρόνια.

Αυτό που μάθαμε να ονομάζουμε «μυστικό επιτυχίας», υπάρχει;

Μυστικό δεν υπάρχει γιατί αυτό το θέμα είναι πολύ προσφιλές αντικείμενο διαλέξεων, βιβλίων, podcasts, κλπ. και έτσι όλες οι ενέργειες που οδηγούν στην επιτυχία είναι πλέον γνωστές. Μακάρι όταν μεγάλωνα να είχα πρόσβαση σε αυτές. Ευτυχώς όμως, είχα την πεποίθηση ότι δεν μπορώ να στηριχτώ στην τύχη ή σε άλλους και αποφάσισα από μικρός να θέσω τις καλύτερες δυνατές βάσεις, με μέτρο τις δυνάμεις μου και όχι με το τι κάνουν οι άλλοι γύρω μου. Ένα χαρακτηριστικό μου, που θεωρώ ότι με βοήθησε, είναι η φιλοδοξία, την οποία, ευτυχώς, έχω χρησιμοποιήσει καλά.

Έχω διαβάσει να λέτε: «Πρέπει να τοποθετείς τον εαυτό σου σε θέση που να μπορεί η τύχη να σε βρει». Μπορείτε να μου το εξηγήσετε;

Όσο δουλεύεις, τόσο δημιουργείς τις κατάλληλες συνθήκες, οι οποίες συμμαχούν με την τύχη για την επίτευξη των στόχων σου. Είμαι της άποψης, όμως, ότι στην επιτυχία οφείλεις να ευχαριστείς την τύχη σου και στην αποτυχία να κατηγορείς τον εαυτό σου. Επενδύω περισσότερο στην ελπίδα να μην είμαι άτυχος, παρά να είμαι τυχερός.

 

“Είµαι της άποψης ότι, στην επιτυχία οφείλεις να ευχαριστείς την τύχη σου και στην αποτυχία να κατηγορείς τον εαυτό σου. Επενδύω περισσότερο στην ελπίδα να µην είµαι άτυχος, παρά να είµαι τυχερός.”

 

Αλήθεια, ποιος από τους γονείς σας, σας επηρέασε και σας καθόρισε περισσότερο. Ο πατέρας σας ή η μητέρα σας; 

Και οι δύο μου γονείς, μου έδωσαν την αγάπη τους και τα εφόδια για να σκέφτομαι λογικά και ελεύθερα με βάση το δίκαιο και το ηθικό.

Η Κύπρος εκείνων των χρόνων, που μεγαλώσατε εσείς, έχει σε μεγάλο βαθμό αλλάξει. Ο τρόπος ανάπτυξης της, σας αρέσει;

Κάθε φορά που έρχομαι, βλέπω κάτι καινούργιο να χτίζεται. Από υποδομές και real estate πάει καλά. Θα ήθελα να έχει δοθεί περισσότερο έμφαση στον τομέα της τεχνολογίας.

Τι αναμνήσεις σας ακολουθούν από εκείνα τα χρόνια στη Λευκωσία;

Η ζωή ήταν πολύ μονότονη αν την συγκρίνω με την ζωή των παιδιών μου σήμερα στην Αθήνα. Οι αναμνήσεις περιορίζονται γύρω από την σχολική και οικογενειακή ζωή. Το κύριο θέμα συζήτησης ήταν η τουρκική εισβολή και οι επιπτώσεις της.

Από τα project της Dolphin Capital σας και τις επενδύσεις, για ποια περηφανεύεστε περισσότερο;

Από ό,τι έχω κάνει στον χώρο του real estate, το έργο για το οποίο είμαι περισσότερο περήφανος είναι το Amanzoe. Πιστεύω ότι σε λίγους μήνες την θέση του θα πάρει το One&Only Kea Island.

Πείτε μας λίγα περισσότερα για αυτό.

Ο στόχος που είχα βάλει από την αρχή ήταν το One&Only Kea Island να ξεπεράσει το Amanzoe και να γίνει αυτό το κορυφαίο resort της Μεσογείου. Πράγματι, δεν νομίζω να υπάρχει κάτι άλλο σήμερα που να συνδυάζει το επίπεδο ποιότητας υποδομών, αισθητικής, θέας, παραλίας, και δραστηριοτήτων. Αναμένω με μεγάλο ενθουσιασμό τα εγκαίνια του την επόμενη σεζόν.

Το θέμα που προέκυψε με την DCI Advisors (πρώην Dolphin Capital Investors), πως το χειρίζεστε; Και πόσο σας επηρέασε ή σας επηρεάζει;

Παίρνω σαν δεδομένο ότι στον επιχειρηματικό στίβο πάντ α προκύπτουν εμπόδια. Σημασία έχει να τα αντιμετωπίζει κανείς με ψυχραιμία και σύνεση και να βρίσκει λύσεις όσο το δυνατόν πιο ανώδυνες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, δεν είχα άλλη επιλογή από το να προσφύγω στην δικαιοσύνη για να ανατρέψω όλες τις αντισυμβατικές ενέργειες που έγιναν εις βάρος μου και να απαιτήσω τις ανάλογες αποζημιώσεις. Αργά ή γρήγορα το θέμα θα λήξει αφού έτσι κι αλλιώς η συγκεκριμένη εταιρία έφτανε στο τέλος της ζωής της. Πέρα από τα μεγάλα νομικά έξοδα, δεν με επηρεάζει άμεσα κάπου αλλού. Και όπως λέω πάντα, κάθε εμπόδιο για καλό.

Μαζί με τον Σάκη Τανιμανίδη, έχετε δημιουργήσει τον όμιλο Enthoosia που καταπιάνεται με τη βιωματική ψυχαγωγία και έχετε επενδύσει στα Paradox Museums. Μιλήστε μας λίγο γι’ αυτή την ιδέα.

Χρησιμοποιούμε τον όρο βιωματική ψυχαγωγία προκειμένου να περιγράψουμε τις εμπειρίες που βιώνει όποιος επισκεφτεί τα Paradox Museums, οι οποίες σε διδάσκουν και σε διασκεδάζουν ταυτόχρονα. Θεωρούμε ότι στην ψηφιακή εποχή, πρέπει να πάμε κόντρα στο κύμα και να δημιουργήσουμε χώρους που ερεθίζουν την παρατηρητικότητα και προσφέρουν ένταση και ενθουσιασμό. Ο κόσμος μας είναι γεμάτος παράδοξα και ψευδαισθήσεις, και εμείς τα εκθέτουμε με ένα πρωτότυπο τρόπο. Και για να είμαστε συντονισμένοι με την εποχή, το περιεχόμενο είναι πολύ instagrammable το οποίο δημιουργεί ένα ακόμη κίνητρο για να το επισκεφτεί κάποιος. Μπορείτε να καταλάβετε τι εννοώ αν επισκεφτείτε το Paradox Museum στην Λεμεσό.

Υπάρχουν σχέδια στα σκαριά για καινούργιες επενδύσεις;

Έχουμε ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα επέκτασης. Έχουμε ήδη 15 μουσεία, κατασκευάζουμε άλλα 8 και ο στόχος είναι να ξεπεράσουμε τα 40 μέσα σε 2 χρόνια.

Με τη σύζυγό σας μετράτε 18 χρόνια γάμου. Λέγεται πως μέχρι τη γνωριμία σας, ήσασταν πιο εσωστρεφής και χαμηλών τόνων και πως σας βοήθησε να ανοιχτείτε περισσότερο…

Νομίζω έχει μία δόση αλήθειας αυτό.

Τι απολαμβάνετε να κάνατε μαζί;

Πάνω από όλα να ταξιδεύουμε με τα παιδία μας.

Την αγάπη για τα ταξίδια την είχατε και οι δυο ή την μετέδωσε ο ένας από τους δυο στον άλλο;

Ναι. Ευτυχώς ήταν μία κοινή επιθυμία που ανακαλύψαμε αμέσως και την εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο.

 

“Τα χρήµατα δεν µπορούν να σου δώσουν αληθινούς φίλους, ανιδιοτελή αγάπη, ήθος, προσωπικότητα, ταλέντο, fit body και εσωτερική γαλήνη. Μπορούν όµως να σου εξοικονοµήσουν πολύ χρόνο.”

 

Ποια από τις χώρες που επισκεφτήκατε, σας γοήτευσε περισσότερο;

Πολύ δύσκολη ερώτηση γιατί κάθε μέρος έχει μία ιδιαίτερη γοητεία. Έχω ταξιδέψει σε 149 χώρες… Θα έλεγα ότι το πιο μοναδικό τοπίο που είδα είναι ο Βόρειος Πόλος. Μια λευκή έρημος, μου επεκτείνετε στο άπειρο σε όλες τις κατευθύνσεις.

Με τόσες πολλές επιχειρηματικές υποχρεώσεις, καινούργια projects σε όλο τον κόσμο, ταξίδια, κοινωνική δραστηριότητα… Βρίσκετε χρόνο για την οικογένεια;

Σύμμαχός μου είναι η τεχνολογία, που συμβάλλει αποτελεσματικά, στη διαχείριση του χρόνου. Θεωρώ προτεραιότητα μου να έχω συνεχή προσβασιμότητα στα επικοινωνιακά μέσα ώστε να είμαι σε εικοσιτετράωρη επαφή με τις εξελίξεις. Λόγω της τεχνολογίας και του γεγονότος ότι είμαι αφεντικό του εαυτού μου, ο χρόνος μου είναι αποτελεσματικά κατανεμημένος, ώστε να μου αφήνει χώρο για την οικογένεια και για άλλες δραστηριότητες. Επίσης έχω σαν αρχή την μηδενική σπατάλη χρόνου. Πάντα κάνω κάτι παραγωγικό. Στις εκατοντάδες ώρες πτήσεων που κάνω κάθε χρόνο ποτέ δεν έχω σταματήσει να εργάζομαι στο laptop μου ούτε λεπτό και δεν με επηρεάζει καθόλου που όλοι γύρω μου βλέπουν ταινίες ή παίζουν παιχνίδια.

Με τα τρία παιδιά σας, τι σας αρέσει να κάνετε;

Ταξιδεύουμε πολύ. Είναι πολύ σημαντικό να δώσω στα παιδιά μου τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον κόσμο, άλλους πολιτισμούς και άλλες κουλτούρες και να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα. Τα σπορ και ιδιαίτερα οι θαλάσσιες δραστηριότητες είναι από τα αγαπημένα μας. Επίσης συζητάμε συχνά επιχειρηματικές ιδέες και κάνουμε σχετικούς διαγωνισμούς στους οποίους συμμετέχουν και τα δύο μου ανίψια.

Αν επιλέγατε να ζήσετε κάπου αλλού, ποια χώρα ή πόλη θα ήταν αυτό το μέρος;

Ναι μεν ζω στην Αθήνα, αλλά τον μισό μου χρόνο είμαι εκτός. Εάν δεν είχα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο, θα μοίραζα το χρόνο μου με ταξύ Λονδίνου, Ντουμπάι, Νέας Υόρκηs, Miami και φυσικά ελληνικών νησιών.

Η ωραιότερη εικόνα που έχουν δει τα μάτια σας, ποια είναι;

Εάν εξαιρέσω την γέννηση των τριών παιδιών μου, μια πολύ ωραία εικόνα που μου έρχεται τώρα στο μυαλό είναι η ανατολή του ήλιου από την κορυφή του Κιλιμάντζαρο.

Με τόσα ταξίδια, έχετε αναμφίβολα δοκιμάσει πολλά είδη φαγητού και διαφορετικές κουζίνες. Ποια κερδίζει τις προτιμήσεις σας;

Λατρεύω την ιαπωνική κουζίνα. Απεχθάνομαι το junk food και τα προπαρασκευασμένα φαγητά.

Ο Γαΐτης εξακολουθεί να είναι ο αγαπημένος σας καλλιτέχνης, όπως μας είχατε δηλώσει παλαιότερα; 

Όχι τόσο όσο παλιά. Αυτή την εποχή με συνεπαίρνουν τα έργα που βασίζονται σε αλγόριθμους όπως αυτά του Refik Anadol ή αυτά τα οποία χρησιμοποιούν απλή γεωμετρία για να δημιουργήσουν οπτασίες όπως του James Turrell.

Σε μια παλιά συνέντευξη σας, είχατε πει: «Τα χρήματα δεν κάνουν τη ζωή καλύτερη, απλώς πιο εύκολη. Μπορούν να σου αγοράσουν όμορφα πράγματα, αλλά δεν μπορούν π.χ. να σε κάνουν καλόγουστο». Στα χρόνια που μεσολάβησαν, είναι κι άλλα πράγματα που διαπιστώσατε ότι δεν μπορούν να κάνουν τα χρήματα;

Τα χρήματα δεν μπορούν να σου δώσουν αληθινούς φίλους, ανιδιοτελή αγάπη, ήθος, προσωπικότητα, ταλέντο, fit body και εσωτερική γαλήνη. Μπορούν όμως να σου εξοικονομήσουν πολύ χρόνο.

Source: "Φιλελεύθερος - Omikron"