Υπερδιπλασιάστηκαν τα πεντάστερα ξενοδοχεία – Eρχονται 9 projects αξίας 1,5 δισ. ευρώ

Published on: "Imerisia.gr"

Υπερδιπλασιάστηκαν τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων την περίοδο 2009-2019 στην εγχώρια τουριστική αγορά, καθώς η συνεχιζόμενη άνοδος του τουρισμού μέχρι και την έναρξη της πανδημίας και η εκρηκτική αύξηση των τουριστών από το εξωτερικό έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για νέες κλίνες υψηλής κατηγορίας. Το 2009 λειτουργούσαν 280 ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων και το 2019 ο αριθμός τους έφτασε τις 610. Αυτό σημαίνει ότι σήμερα ένα στα πέντε ξενοδοχεία είναι πεντάστερο.

Σε επίπεδο κλινών η άνοδος ήταν ακόμη μεγαλύτερη, καθώς οι ξενοδοχειακές μονάδες πέντε αστέρων διαθέτουν πλέον τετραπλάσια κρεβάτια σε σχέση με μια δεκαετία πριν (από 46.183 το 2009 έφθασαν σε 186.190 το 2019). Την αδιαμφισβήτητη πρωτιά κατέχει η Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου με 220 πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες το 2019 (μερίδιο 36%) και ακολουθεί η Περιφέρεια Κρήτης με 128 ξενοδοχεία 5 αστέρων (μερίδιο 21%). Οι δύο αυτές περιφέρειες αντιπροσωπεύουν το 57% του συνόλου.

Συνολικά η Ελλάδα το 2019 διέθετε 9.971 ξενοδοχειακές μονάδες με 433.689 δωμάτια και 856.347 κλίνες όταν το 2018 καταγράφηκαν 9.873 ξενοδοχειακές μονάδες με 426.000 δωμάτια.
Πρωταθλήτρια η Ρόδος

Οι περιφέρειες του Νοτίου Αιγαίου, της Κρήτης, των Ιονίων Νήσων, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Αττικής, που δέχονται και τον μεγαλύτερο αριθμό τουριστών, αντιπροσωπεύουν το 66% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας (6.603 ξενοδοχειακές μονάδες), ενώ πρωταγωνιστούν και στα πολυτελή ξενοδοχεία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο top 15 των περιοχών με τα περισσότερα ξενοδοχεία πέντε αστέρων Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Κρήτη κατέχουν τη μερίδα του λέοντος. Στις υψηλές θέσεις συγκαταλέγονται επίσης η Χαλκιδική και τα νησιά του Ιονίου (Κέρκυρα και Ζάκυνθος).

Top 15

Περιοχές              Αριθμός ξενοδοχείων 5*

Ρόδος                   63
Σαντορίνη             50
Μύκονος                46
Ηράκλειο               46
Κως                      39
Χαλκιδική               36
Χανιά                    33
Ζάκυνθος              29
Λασίθι                   28
Κέρκυρα                25
Μαγνησία              22
Ρέθυμνο                21
Κ. Τομέας Αθηνών  21
Θεσσαλονίκη          15
Μεσσηνία               9

Κατασκευή του υπερπολυτελούς θέρετρου One & Only Kea Island. Το ξενοδοχείο και οι παραθεριστικές κατοικίες, τη διαχείριση των οποίων θα έχει το διεθνές brand One & Only, αναπτύσσονται σε παραθαλάσσια περιοχή 600 στρεμμάτων στη δυτική πλευρά της Κέας που σήμερα ανήκει σε θυγατρική της Dolphin Capital Investors. Περιλαμβάνει 75 Resort Villas και έναν περιορισμένο αριθμό One & Only Private Homes διαθέσιμα προς πώληση. Η Dolphin Capital  Partners,εκτός από επενδυτής, διατηρεί  τη  συνολική  διαχείριση  του  έργου  και  των πωλήσεων, ενώ το One & Only Kea Island θα αποτελεί το πρώτο One&Only στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το συνολικό κόστος επένδυσης υπολογίζεται να ανέλθει σε 150 εκατ. ευρώ και αποτελεί κοινοπραξία της Dolphin Capital Investors, της Dolphin Capital Partners της Heah & Co και της Kerzner International.

To One & Only Kea Island Resort επρόκειτο να λειτουργήσει από το 2021, ωστόσο εκτιμάται ότι θα ανοίξει τις πύλες του το 2022.

Η Dolphin Capital του Μίλτου Καμπουρίδη υλοποιεί και την επένδυση Killada Hills, ύψους 420 εκατ. ευρώ στην Ερμιονίδα. Το έργο βρίσκεται πάνω από τον παραθαλάσσιο οικισμό της Κοιλάδας και περιλαμβάνει ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών διεθνών προδιαγραφών, καθώς και 450 – 500 παραθεριστικές κατοικίες πολυτελείας, ενώ, εφόσον υπάρξει ζήτηση, η Dolphin έχει τη δυνατότητα, με βάση τους εγκεκριμένους όρους πολεοδόμησης,  να αναπτύξει κι ένα ξενοδοχείο επιφάνειας 30.000 τ.μ. Η πρώτη φάση της επένδυσης θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Στα 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η επένδυση της NCH Capital στην περιοχή Ερημίτης στην Κέρκυρα. Πρόκειται για την ανάπτυξη του παραθεριστικού τουριστικού χωριού “Κασσιόπη Κέρκυρα”,  αποτελούμενο από ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων, συνολικής δυναμικότητας 180 κλινών, συγκρότημα επαύλεων, διαμερισμάτων, κέντρου αναζωογόνησης, καθώς και τουριστικής λιμενικής εγκατάστασης.

Τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας για την από κοινού ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων και των αντίστοιχων τουριστικών-οικιστικών συγκροτημάτων στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, ανακοίνωσαν η Lamda Development S.A. και η ΤΕΜΕΣ A.E.. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «η συμφωνία προβλέπει την ανάπτυξη ενός μοναδικής αρχιτεκτονικής ξενοδοχείου πέντε αστέρων εντός του χώρου της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά και ενός δεύτερου παραθαλάσσιου πολυτελούς ξενοδοχείου πέντε αστέρων κατά μήκος του παραλιακού μετώπου». Και τα δύο ξενοδοχεία θα πλαισιώνονται από οικιστικά συγκροτήματα. Η συνολική επένδυση για τη δημιουργία των δύο ξενοδοχείων με τα αντίστοιχα τουριστικά-οικιστικά συγκροτήματα ανέρχεται σε 300 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης έχουν εγκριθεί από την αρμόδια διυπουργική επιτροπή 9 μεγάλες τουριστικές επενδύσεις. Τα περισσότερα από αυτά τα έργα είναι γνωστά στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ. Ειδικότερα πρόκειται για τα εξής:

COSTA NOPIA της εταιρείας Cretan Sun and Sea Developments ΑΕ, μέλος του ομίλου εταιρειών ΛΕΠΤΟΣ, στην Κίσσαμο του νομού Χανίων, με κόστος επένδυσης 303 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μία μεγάλη ανάπτυξη τουριστικού και παραθεριστικού θέρετρου, ένα project το οποίο χρονολογείται πάνω από 15 χρόνια.

«Ανάπτυξη Σύνθετου Τουριστικού Καταλύματος – CAPE THOLOS», της εταιρείας Ανώνυμος Εταιρεία Τουριστικών Επιχειρήσεων Τ.Ε.Α.Β. ΑΕ, Maris Hotels, με κόστος επένδυσης 150 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία προτίθεται να αναπτύξει σύνθετο τουριστικό συγκρότημα σε συνολική έκταση 1.400 στρεμμάτων, στην θέση «Χυλόφτες – Σχοινιάς – Θόλος» κοινότητας Καβουσίου, Δήμου Ιεράπετρας στον νομό Λασιθίου.

Κατασκευή σύνθετου τουριστικού καταλύματος (ξενοδοχειακή μονάδα 5* και τουριστικών κατοικιών) στη θέση «ΒΑΡΚΟ» του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας από την «RND INVESTMENTS GREECE». Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 107 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για επένδυση εταιρείας ολλανδικών συμφερόντων στην περιοχή Βαρκό Πογωνιάς (απέναντι από τη Λευκάδα) της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου. Προβλέπεται η κατασκευή 5άστερου ξενοδοχειακού συγκροτήματος 135 κλινών, 30 βιλών, χώρων ευεξίας κ.ά.

Δημιουργία σύνθετης τουριστικής επένδυσης τύπου resort με ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τουριστικό λιμένα και παραθεριστική κατοικία στη θέση «Κάστρο» Κυλλήνης στην Ηλεία, από την «TΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΥΛΛΗΝΗ Α.Ε.» Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ. Μέσω της εταιρείας συνεργάζεται ο διεθνούς φήμης τενόρος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος είναι και ο ιδιοκτήτης της έκτασης, επιφάνειας περίπου 300 στρεμμάτων με το γερμανικό επενδυτικό fund Deutsche Invest Equity Partners GmbH, γνωστό στην Ελλάδα από τη συμμετοχή του στο σχήμα που εξαγόρασε τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης. Το έργο περιλαμβάνει την ανάπτυξη τουριστικού καταλύματος με ξενοδοχεία, μαρίνα και κατοικίες στην θέση Κάστρο στην Κυλλήνη της Ηλείας.

Ίδρυση σύνθετου τουριστικού καταλύματος στην περιοχή «Κουμπάρα – Διακοφτό» και ξενοδοχείου 5* και τουριστικών κατοικιών στις περιοχές «Τζαμαριά – Φάρος» στην Ίο από την «105 Α.Ε.». Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 43 εκατ. ευρώ.

Ανέγερση Boutique Hotel 5* και παραθεριστικών κατοικιών στην περιοχή «Πικρί Νερό» στην Ίο από την «ΝΕΡΟ Α.Ε.». Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ.

Ίδρυση 2 σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών κατοικιών στην ευρύτερη περιοχή «Παπάς – Λούκας – Μανούσου – Πέτη – Χαμουχάδες» στην Ίο την «LUCAS Α.Ε.». Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 90 εκατ. ευρώ.

Κατασκευή ολοκληρωμένου τουριστικού συγκροτήματος Elounda Hills, το οποίο σχεδιάζει η εταιρεία Mirum Hellas στον κόλπο Μιραμπέλου στην Κρήτη. Ο προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 410 εκατ. ευρώ.

Τουριστική ανάπτυξη στη Μύκονο, με προϋπολογισμό 104 εκατ. ευρώ, προωθείται από τη White Mulberry Development. Η εν λόγω εταιρεία δρομολογεί την κατασκευή δύο ξενοδοχείων με την επωνυμία Raffles Mykonos και Fairmont Mykonos, τα οποία θα πλαισιωθούν από κατοικίες και συνεδριακό κέντρο.

Source: "Imerisia.gr"