Amanera: Ο Μίλτος Καμπουρίδης εγκαινίασε το κορυφαίο resort της… Καραϊβικής!

Published on: "Andro.gr"

Ο ιδρυτής της Dolphin Capital μας μίλησε αποκλειστικά για το νέο στολίδι που δημιούργησε στον Άγιο Δομίνικο. Ταυτόχρονα, ξεκινά ακόμα μία μεγάλη επένδυση στην Ερμιονίδα, με στόχο να την καταστήσει ηγέτιδα στο διεθνές σιρκουί του τουρισμού πολυτελείας.

 

Το νέο Amanera resort ανήκει στην Dolphin Capital ως franchise της Aman Resorts; Ποιο ακριβώς είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς;

Η Dolphin Capital είναι ιδιοκτήτρια και κατασκευάστρια εταιρεία του Amanera, ενώ η Aman έχει το management του ξενοδοχείου. To Amanera αποτελεί την πρώτη φάση της επένδυσης στο project που ονομάζουμε «Playa Grande», το οποίο εκτείνεται σε 8,400 στρέμματα με 11 χλμ. ακτογραμμής. Αυτό είναι το δεύτερο Aman Resort που κατασκεύασε και έχει στην ιδιοκτησία της η Dolphin, μετά το Amanzoe και ένα από τα 16 έργα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Κροατία, Παναμά και Δομινικανή Δημοκρατία.

Γιατί επιλέξατε να επενδύσετε στη Δομινικανή Δημοκρατία; Έχετε κάποιον προσωπικό δεσμό με τη χώρα αυτή;

Όταν αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας στην Καραϊβική, ο Andrian Zecha, ιδρυτής της Aman, μας παρουσίασε το project «Playa Grande». Αφού το επισκεφτήκαμε, ανακαλύψαμε αμέσως ότι πρόκειται για ένα μοναδικής και ασυνήθιστης ομορφιάς νησί και, αν αναπτυσσόταν, θα μπορούσε να αποτελέσει τον κορυφαίο παραθεριστικό προορισμό στην Καραϊβική, συμπληρώνοντας έτσι το Amanzoe στην Ελλάδα.

Το Playa Grande έχει ανεξερεύνητες παραλίες, εντυπωσιακούς γκρεμούς, πλούσια φύση και βουνά. Το έργο περιλάμβανε ένα προϋπάρχον πολύ εντυπωσιακό και γνωστό γήπεδο γκολφ, το οποίο αποτελεί και το μοναδικό του δυτικού ημισφαιρίου με περισσότερες από τις 10 τρύπες του να βρίσκονται πάνω τον ωκεανό, ενώ είναι το πρώτο Aman Resort στον κόσμο που διαθέτει δικό του γήπεδο γκολφ.

Το Amanera άνοιξε στις 23 Νοεμβρίου και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα αποτελεί το κορυφαίο resort πολυτελείας της Καραϊβικής.

Παρότι η Δομινικανή Δημοκρατία είναι από τις μεγαλύτερες αν όχι η μεγαλύτερη οικονομία της Καραϊβικής, είναι και μια χώρα με αξιοσημείωτα προβλήματα διαφθοράς. Δυσκολευτήκατε να υλοποιήσετε το project στο πλαίσιο αυτό;

Η κυβέρνηση του Άγιου Δομίνικου στάθηκε στο πλευρό μας ενισχύοντας την επένδυση, προκειμένου να αναβαθμιστεί η χώρα τους ως ποιοτικός ταξιδιωτικός προορισμός. Θα ήθελα να τονίσω χαρακτηριστικά ότι η επένδυση απολαμβάνει 10ετή περίοδο εγγυημένης μηδενικής φορολόγησης ως κίνητρο. Πρέπει να ομολογήσω ότι δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα διαφθοράς.

Η χώρα έχει προβληματικές επιδόσεις και στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι κάτι που σας ανησυχεί; Τι μέτρα λαμβάνετε τόσο για την ασφάλεια των επισκεπτών και το θετικό κοινωνικό σας αποτύπωμα ως επιχείρηση;

Για την Dolphin, γνώμονας της αειφόρου ανάπτυξης είναι εκτός από την προστασία του περιβάλλοντος, η προσφορά στις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτό το πλαίσιο, το 2007 συστάθηκε το Dolphin Capital Foundation, το οποίο αποτελεί ένα μη – κερδοσκοπικό φιλανθρωπικό φορέα που στόχο έχει να βοηθήσει τις περιφερειακές κοινότητες και το φυσικό περιβάλλον όπου η Dolphin επενδύει και αναπτύσσει τα έργα της.

Συγκεκριμένα, το «Playa Grande Project» έχει εστιάσει στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού με την επίτευξη των ακόλουθων πρωτοβουλιών:

• Προσχολική εκπαίδευση και συγχρηματοδότηση προγράμματος για το δημοτικό σχολείο της κοινότητας του Abreu

• Χορηγία αγώνων σέρφινγκ και αγώνων τρεξίματος 10 χλμ. για αθλητές της περιοχής, όταν ανέλαβε

• Χορηγία και μέλος της οργανωτικής περιοχής για το καρναβάλι του Ρίο Σαν Χουάν, το οποίο εξελίσσεται σε μοναδικό πολιτιστικό γεγονός της περιοχής.

Τέλος, το Dolphin Capital Foundation είχε συμβάλει ενεργά όταν έγινε ο μεγάλος σεισμός στην Αϊτή, ενώ τώρα εργάζεται για την οργάνωση / δημιουργία Αγροτικού Ιατρείου. το οποίο θα παρέχει δωρεάν κάλυψη για την τοπική κοινωνία σε συνεργασία με μεγάλα νοσοκομεία της χώρας.

Το Amanzoe στην Αργολίδα συνεχίζει να είναι ένα από τα 3 καλύτερα, ανάμεσα στα 29, της αλυσίδας Aman. Στα «Readers Travel Awards 2015», ανακηρύχθηκε ως το «Το Καλύτερο Resort στην Ευρώπη», ενώ στη γενική λίστα των «100 Καλύτερων Προορισμών στον Κόσμο», κατέλαβε την 11η θέση.

Τι μέτρα έχετε πάρει για την προστασία της ζούγκλας γύρω από το resort;

Όπως προανέφερα, η αειφορία είναι βασικός πυλώνας ανάπτυξης για εμάς στην Dolphin. Έτσι, αποφασίσαμε ότι θα αναπτύξουμε περίπου το 1/3 της συνολικής «δομήσιμης» έκτασης που διαθέτουμε, προκειμένου να διατηρηθεί η ζούγκλα και η φυσική ομορφιά, χωρίς παρέμβαση φυσικά στα 1.300 προστατευμένα στρέμματα τροπικού δάσους. Επιπλέον, υψίστης σημασίας ήταν για εμάς η αποκατάσταση ενός μεγάλου μέρους του αρχικού τροπικού δάσους αποκλειστικά με ενδημικά φυτά – κάτι που έγινε σε στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Σάντο Ντομίνγκο, προκειμένου να διατηρηθούν απειλούμενα είδη.

Η δέσμευσή μας για την εκ νέου εισαγωγή ορισμένων απειλούμενων ενδημικών φυτών, σήμαινε ότι αντί να φυτέψουμε ώριμα φυτά που θα προμηθευόμασταν από φυτώρια, θα δημιουργούσαμε το δικό μας, στην έκταση που καταλαμβάνει το ξενοδοχείο.

Εντοπίστε μας ορισμένα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του resort που σας γοητεύουν: όπως το αρχιτεκτονικό του στίγμα, τη φιλοσοφία της κουζίνας, τα ειδικά treatments του spa…

Η Aman είναι μία συλλογή από ξενοδοχεία που προσφέρουν ξεχωριστές και αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες τους. Εξίσου σημαντικό με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των εγκαταστάσεων που εναρμονίζεται με το τοπίο και την καινοτομία των υπηρεσιών, είναι ο προορισμός που έχει επιλεγεί.

Το Amanera είναι ξεχωριστό κατ’ αρχάς λόγω της μοναδικής του τοποθεσίας: Το φυσικό περιβάλλον, η γειτνίαση με τη θάλασσα και το σχήμα ημισελήνου της παραλίας Playa Grande, η πλούσια ζούγκλα, τα ψηλά βράχια που δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι κοντά αλλά και ταυτόχρονα μακριά, αποτελούν στοιχεία αξεπέραστης ομορφιάς. Η αρχιτεκτονική του είναι σύγχρονη, αλλά ταυτόχρονα ευάερη, χρησιμοποιώντας την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, και εξασφαλίζοντας θέα από κάθε γωνία του ξενοδοχείου, αλλά και των casitas (δωματίων). Στο Spa χρησιμοποιούνται τοπικά φυτά και βότανα, ενώ στη γαστρονομική παλέτα του Amanera, αναδεικνύονται κυρίως τα φρέσκα βιολογικά προϊόντα από το αγρόκτημά μας και οι τοπικές παραδοσιακές συνταγές.

Υπάρχει πληθώρα από δραστηριότητες, όπως καταδύσεις, surfing, kite surfing, hiking, mountain biking, γευσιγνωσία πούρων κ.ά. και μπορεί κάποιος να κάνει μία ολόκληρη εβδομάδα διακοπές με συνεχείς εναλλαγές. Και, φυσικά, το γήπεδο γκολφ είναι απλώς το καλύτερο γήπεδο της Καραϊβικής.

Ποια είναι η συντομότερη εναέρια οδός για τους επισκέπτες από την Ελλάδα; Υπάρχει κάτι επιπλέον που θα θέλατε να επικοινωνήσετε στην ελληνική σας πελατεία;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να πάει κάποιος εκεί. Συνδυάζεται πολύ εύκολα με ένα ταξίδι στις ΗΠΑ. Η συντομότερη εναέρια οδός από Ελλάδα είναι μέσω Γερμανίας, με μετέπειτα απευθείας πτήση στο αεροδρόμιο POP /Puerto Plata, το οποίο απέχει από το resort μία ώρα οδικώς.

Amanzoe, Nikki Beach, και έπεται τρίτο συγκρότημά σας στην Αργολίδα: Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης για το έργο «Kilada Hills» και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Γιατί αυτή η προτίμηση στην Αργολίδα; Πώς εξελίσσονται οι δύο υπάρχουσες επενδύσεις;

Επιλέγουμε πάντα προορισμούς λιγότερο γνωστούς, όπου δεν έχει επέλθει κορεσμός και στους οποίους μπορούμε να βρούμε μεγάλα κομμάτια γης, τα οποία απαιτούνται για τις σύνθετες τουριστικές αναπτύξεις στις οποίες ειδικευόμαστε. Επιλέξαμε την Αργολίδα και συγκεκριμένα την Ερμιονίδα ως τη ναυαρχίδα των ελληνικών έργων, διότι ξεχωρίζει για τη φυσική ομορφιά της, ενώ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το χαμηλού προφίλ διεθνές τζετ σετ. Κάθε χρόνο, ο αριθμός αφίξεων από όλη τη χώρα, αλλά και το εξωτερικό, στην «ελληνική Ριβιέρα», όπως συχνά αναφέρεται η περιοχή, παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, καθώς είναι ένας προορισμός πολύ κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, με εύκολη πρόσβαση από την ξηρά αλλά και τη θάλασσα, ενώ διαθέτει ήπιο κλίμα και πληθώρα δραστηριοτήτων.

Όλα τα παραπάνω συντελούν και στην ικανοποιητική απόδοση των ξενοδοχειακών μονάδων που λειτουργούμε στην περιοχή. Η πληρότητα του Amanzoe τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο άγγιξε το 98%. Έπειτα από 3 χρόνια λειτουργίας συνεχίζει να είναι ένα από τα 3 καλύτερα, ανάμεσα στα 29, της δημοφιλούς ξενοδοχειακής αλυσίδας Aman, ενώ στα «Readers Travel Awards 2015» του Condé Nast Traveller, ανακηρύχθηκε ως το «Το Καλύτερο Resort στην Ευρώπη», ενώ στη γενική λίστα των «100 Καλύτερων Προορισμών στον Κόσμο», διακρίθηκε καταλαμβάνοντας την 11η θέση παγκοσμίως.

Το Nikki Beach Resort & Spa στο Πόρτο Χέλι, το πρώτο στην περιοχή της ΕΜΕΑ, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του τον Αύγουστο του 2014, έχει αποσπάσει ήδη εξαιρετικές κριτικές από τα διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ, ενώ τα «αυθόρμητα» πάρτι που έλαβαν χώρα στο Beach Club φέτος, έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω των social media. Το ξενοδοχείο στην πρώτη ολοκληρωμένη σεζόν του 2015, απασχόλησε περίπου 130 άτομα προσωπικό, ενώ η πληρότητά του κατά την περίοδο αιχμής άγγιξε το 100%.

Είναι συνειδητή η απόφασή μας να κτίζουμε σε μικρότερη κλίμακα από αυτήν που μας επιτρέπεται και έχουμε διαπιστώσει ότι αυτό γίνεται αντιληπτό και εκτιμητέο από τους πελάτες, αλλά και τους αγοραστές των τουριστικών κατοικιών που πωλούμε.

Το σχέδιο του Kilada Hills προβλέπει ξενοδοχείο με 114 δωμάτια και σουίτες, γήπεδο γκολφ, αλλά και 448 παραθεριστικές κατοικίες. Πιστεύετε ότι στο γκολφ και στην πώληση ή μακροχρόνια μίσθωση κατοικιών βρίσκονται οι επόμενες ευκαιρίες του υψηλής ποιότητας τουρισμού; Βλέπετε την Ελλάδα και ως έναν προορισμό κατανάλωσης της σύνταξης για εύπορους Ευρωπαίους κατά τα πρότυπα της Ισπανίας και της νότιας Γαλλίας;

Διαβάζουμε πολλές έρευνες και μελέτες και νομίζω πλέον πως είναι ευρέως γνωστό ότι ο τουρισμός γκολφ είναι τουρισμός υψηλού επιπέδου και εισοδήματος με το πιο ευρύ ίσως φάσμα ηλικίας. Πριν από μόλις τρεις μήνες η International Association of Golf Tour Operators (IAGTO) ανακοίνωσε αύξηση στην κίνηση των πακέτων γκολφ κατά 8% για το πρώτο τρίμηνο του 2015, με σταθερά αυξητικές τάσεις και τους επόμενους μήνες. Σημειώνεται ότι τα μέλη της IAGTO ελέγχουν το 85% των πακέτων διακοπών γκολφ παγκοσμίως, με συνολικά έσοδα πάνω από €2,1 δις το χρόνο. Επιπλέον, γνωρίζουμε ότι το γκολφ είναι ένα άθλημα που ιδανικά εξασκείται τους μήνες με λιγότερη ζέστη, τους λιγότερο δηλαδή τουριστικά δημοφιλείς μήνες. Κατά συνέπεια, είναι ο ιδανικός τρόπος να επιμηκύνουμε την τουριστική σεζόν και να καταργήσουμε την εποχικότητα, για την οποία γίνεται τόσος λόγος και προσπάθεια.

Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν ένα περιορισμένο αριθμό γηπέδων γκολφ, σε σχέση με γειτονικές χώρες παρόμοιου κλίματος και γι’ αυτόν το λόγο πιστεύουμε πως τα πολυτελή resorts με κατοικίες που πλαισιώνουν γήπεδα γκολφ μπορούν να προσελκύσουν και επενδύσεις από το εξωτερικό, αλλά και μεγάλο αριθμό επισκεπτών όλο το χρόνο.

Απαντώντας στο τελευταίο σκέλος της ερώτησης, θα τολμούσα να πω ότι οι εύποροι συνταξιούχοι δεν είναι μοναδικός στόχος για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς η χώρα προσφέρει υψηλού επιπέδου τουρισμό για όλες τις ηλικίες και για όλους τους τύπους τουρισμού πολυτελείας. Υπό προϋποθέσεις και βάσει ενός βιώσιμου και σταθερού προγραμματισμού, η τουριστική ανάπτυξη είναι ικανή να αναδείξει τη χώρα με τον καλύτερο τρόπο, γεγονός που θα σφραγίσει και την ευρύτερη ανάπτυξη της Εθνικής Οικονομίας.

Ο μέσος συντελεστής δόμησης της νέας επένδυσης στην Κοιλάδα ανακοινώθηκε σε μόλις 10%. Στη χώρα των αυθαιρέτων και των πολεοδομικών υπερβάσεων και παραβάσεων, πώς μπορούμε να πείσουμε τους επιχειρηματίες του τουρισμού να στραφούν στην ποιότητα των κοινόχρηστων χώρων και στο σεβασμό του περιβάλλοντος και όχι στην μέγιστη απόδοση σε μπετόν;

Πρόθεση της Dolphin, η οποία αποτελεί και κομμάτι του στρατηγικού σχεδιασμό των ξενοδοχείων που δημιουργεί, είναι να εναρμονίζει την αρχιτεκτονική με το φυσικό περιβάλλον στο οποίο αυτά αναπτύσσονται. Είναι συνειδητή η απόφασή μας να κτίζουμε σε μικρότερη κλίμακα από αυτήν που μας επιτρέπεται και έχουμε διαπιστώσει ότι αυτό γίνεται αντιληπτό και εκτιμητέο από τους πελάτες, αλλά και τους αγοραστές των τουριστικών κατοικιών που πωλούμε. Επιπλέον, διαπιστώσαμε ότι αυτή η στρατηγική μας επιλογή λειτουργεί θετικά στην προσέλκυση των A List ξενοδοχειακών αλυσίδων, τα οποία με τη σειρά τους προσελκύουν υψηλού επιπέδου τουρισμό στην Ελλάδα.

Ποιο θα είναι το επόμενό σας project; Μιλήστε μας για το resort που σχεδιάζετε στην Κέα.

Τα projects που ακολουθούν είναι το Pearl Island στον Παναμά και αυτό της Κέας. Το Pearl Island είναι ένα πανέμορφο νησί εξαιρετικής βιοποικιλότητας περίπου 15.000 στρεμμάτων από την πλευρά του Ειρηνικού, το οποίο απέχει λιγότερο από 65 χλμ. από την πόλη του Παναμά. Προσεγγίζει σε μέγεθος το St. Barths και το Capri και αναπτύσσεται ως το μεγαλύτερο πολυτελές θέρετρο στην Κεντρική Αμερική. Τα έργα υποδομής του νησιού, όπως αεροδρόμιο, μαρίνα, 30 χλμ. δρόμου, beach club, δίκτυα τηλεπικοινωνιών, ηλεκτροδότησης και ύδρευσης έχουν ολοκληρωθεί, όπως και οι πωλήσεις των περισσοτέρων non-branded κατοικιών της πρώτης φάσης ανάπτυξης. Το επόμενο στάδιο που θα ξεκινήσει εντός του 2016 είναι η δημιουργία ξενοδοχείου του οποίου τη λειτουργία θα αναλάβει η γνωστή για τα πολυτελή resort της αμερικανική αλυσίδα Ritz Carlton. Το ξενοδοχείο θα διαθέτει 85 δωμάτια και σημαντικό αριθμό branded κατοικιών προς πώληση.

Στην Ελλάδα, η επόμενή μας επένδυση βρίσκεται στη θέση Βρόσκοπος στην Κέα, ανέρχεται σε €100 εκατ. και προβλέπει την ανάπτυξη ενός σύνθετου τουριστικού καταλύματος, το οποίο θα διαθέτει υπερπολυτελές ξενοδοχείο και τουριστικές κατοικίες – με την υπογραφή της Aman και του αρχιτέκτονα John Heah (ο οποίος σχεδίασε και το Amanera).

Επιλέξαμε την Κέα, ένα από τα λιγότερο γνωστά κυκλαδίτικα νησιά, στο οποίο δεν έχει επέλθει κορεσμός και το οποίο μπορεί να υποστηρίξει μια ήπια πλην πολυτελή τουριστική ανάπτυξη. Η εγγύτητά του νησιού με την Αττική αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο σε συνδυασμό με τους αξιόλογους φυσικούς και πολιτισμικούς πόρους που διαθέτει μπορούν να το καταστήσουν προορισμό που θα προσελκύσει επισκέπτες από όλον τον κόσμο.

Source: "Andro.gr"