Τo χρυσό πρότζεκτ του «μίστερ Πόρτο Χέλι»

Published on: "Ethnos.gr"

Μίλτος Καμπουρίδης – Βάζει Θεμέλια στην… Κοιλάδα των VIPs
Τα τελευταία χρόνια το Πόρτο Χέλι και οι διαχρονικές Σπέτσες ανέκτησαν την αίγλη παλαιότερων δεκαετιών.

Ηδη από το 2006, ο επιχειρηματίας Μίλτος Καμπουρίδης είχε οραματιστεί να δημιουργήσει εκεί έναν «πόλο έλξης» για την ελίτ των ταξιδιωτών. Σήμερα, 9 χρόνια μετά, ο ίδιος εξελίσσεται σε κυρίαρχο της πολυτελούς φιλοξενίας, με επενδύσεις ανάλογες του στάτους της περιοχής.

Εχοντας ήδη εγκαινιάσει από το 2012 το εντυπωσιακό resort Amanzoe και το 2014 το μοδάτο ξενοδοχείο Nikki Beach, o επιχειρηματίας βρίσκεται φέτος ένα βήμα πριν από την πραγματοποίηση ενός ακόμα μεγαλεπήβολου και τρίτου κατά σειρά πρότζεκτ στην Ερμιονίδα, του Kilada Hills, στο οποίο μόλις την περασμένη εβδομάδα το Συμβούλιο Επικρατείας έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η υλοποίησή του. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα τουριστικά παραθεριστικά χωριά της Ανατολικής Μεσογείου και μια στρατηγική επένδυση που θα αγγίξει τα 418 εκατ. ευρώ σε συνολική έκταση 2.079 στρεμμάτων.

Παράλληλα, την περασμένη Τετάρτη η εταιρεία Dolphin Capital Investors Ltd, εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και επενδυτικό όχημα του Ομίλου Dolphin Capital, τον οποίο ίδρυσε το 2004 ο Μίλτος Καμπουρίδης, ανακοίνωσε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με την άντληση ποσού 75 εκατ. ευρώ.

Πράσινο από το ΣτΕ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε πρόσφατα τη συγκατάθεσή του στην εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων του κ. Kαμπουρίδη Mind Compass Overseas LTD, θυγατρική της Dolphin Capital Investors Ltd, να υλοποιήσει τη στρατηγική επένδυση του πολυτελούς θερέτρου Kilada Hills στην Κοιλάδα του Δήμου Ερμιονίδας.

Το πρότζεκτ αποτελεί μέρος του Porto Heli Collection, ενός προγράμματος ευρύτερης ανάπτυξης θερέτρων της Dolphin Capital Investors, στο οποίο εντάσσονται επίσης το Amanzoe και το Nikki Beach. Το Kilada Hills θα αποτελείται από ξενοδοχείο 300 κλινών, 448 παραθεριστικές κατοικίες (320 επαύλεις, 100 βίλες και 28 κατοικίες), κέντρο αναζωογόνησης, beach club με 13 καμπάνες και γήπεδο γκολφ των 768 στρεμμάτων, ενώ υπολογίζεται πως θα ανοίξει περίπου 600 θέσεις εργασίας, καθώς και 2.000 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής του.

Το Kilada Hills σχεδίασε ο διεθνώς καταξιωμένος Βέλγος αρχιτέκτονας Ζαν-Μισέλ Γκατί, ο οποίος έχει υπογράψει μερικά από τα εντυπωσιακότερα resorts των υπερπολυτελών αλυσίδων Aman και One & Only.

To μεγάλο ατού όμως του έργου θα είναι το υψηλών προδιαγραφών γήπεδο γκολφ του, σχεδιασμένο από τον διάσημο Αμερικανό γκόλφερ Τζακ Νικλάους. Στόχος του Μίλτου Καμπουρίδη είναι να δημιουργήσει το πιο φημισμένο γήπεδο γκολφ της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι γνωστό πως το συγκεκριμένο σπορ διαθέτει φανατικούς λάτρεις και προσελκύει τουρισμό υψηλής οικονομικής επιφάνειας.

Εχοντας αποφοιτήσει από το Massachusetts Institute of Technology (MIT) με τρία πτυχία στη Μηχανολογία και στα Μαθηματικά, ο Μίλτος Καμπουρίδης υπήρξε μεταξύ άλλων στέλεχος στην επενδυτική ομάδα του real estate της Goldman Sachs και ιδρυτικό στέλεχος της Soros Real Estate Partners, που ιδρύθηκε το 1999 από τον Τζορτζ Σόρος. Σήμερα ο όμιλος Dolphin Capital, του οποίου ηγείται, έχει εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο επενδυτή και κατασκευαστή ολοκληρωμένων high-end θερέτρων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Αμερική. Είναι παντρεμένος με τη Μαρίνα Βερνίκου και αποτελούν ένα από τα πιο αγαπητά ζευγάρια της Αθήνας, μάλιστα ο γάμος τους τον Ιούνιο του 2005 στη Σίφνο στο αρχοντικό της οικογένειας Βερνίκου αποτέλεσε το κοσμικό γεγονός του καλοκαιριού και αιτία για να οργανωθεί ένα από τα ωραιότερα γαμήλια τριήμερα.

Απόβαση και στην Τζια

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Dolphin Capital αυτήν τη στιγμή, εφαρμόζοντας το ευρύτερο επενδυτικό πρόγραμμα Porto Heli Collection, εστιάζει στον διαχωρισμό των έργων του χαρτοφυλακίου της σε πρώτης και δεύτερης προτεραιότητας. Στα πρώτης προτεραιότητας περιλαμβάνονται τέσσερα έργα στην Ελλάδα (Amanzoe, Nikki Beach, Kilada Hills και Kea Resort), ένα στη Δομινικανή Δημοκρατία και ένα στον Παναμά, ενώ στα δεύτερης προτεραιότητας έργα περιλαμβάνονται έξι ακόμα πρότζεκτ στην χώρα μας. Μάλιστα, αυτή την περίοδο στην τελική ευθεία μπαίνει και το Kea Resort στην Τζια, για το οποίο ήδη έχει εκδοθεί άδεια δόμησης. Πρόκειται για το πρώτο σύνθετο τουριστικό κατάλυμα. Το θέρετρο εκτείνεται σε έκταση 700 στρ., περιλαμβάνει ξενοδοχείο 30 δωματίων και 30 βίλες, ενώ το κόστος της επένδυσης θα αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ.

Το γεγονός όμως ότι τα τρία από τα μεγάλα έργα της εταιρείας αναπτύσσονται στην Ερμιονίδα δείχνει την προτίμηση του κ. Καμπουρίδη στο Πόρτο Χέλι και στην ευρύτερη ζώνη του. Η επιλογή δεν έγινε τυχαία. Στην περιοχή όπως και στις γειτονικές Σπέτσες διαθέτουν θερινές κατοικίες οι πλουσιότεροι Ελληνες αλλά και ηχηρά ονόματα από το εξωτερικό, ενώ η αξία των ακινήτων, παρά την κρίση, εξακολουθεί να βρίσκεται στα ύψη.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι το 2012 που εγκαινιάστηκε το Amanzoe (η επένδυση έφτασε τα 100 εκατ. ευρώ), από το Πόρτο Χέλι απουσίαζε μια μονάδα που να μπορεί να φιλοξενήσει τους VIP επισκέπτες της περιοχής. Φέτος το Amanzoe σημειώνει ρεκόρ κρατήσεων και αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το απλό δωμάτιο κοστίζει τη βραδιά 1.700 ευρώ και η βίλα 8.000 ευρώ…

Το σκηνικό ήρθε να συμπληρώσει το 2014 το άνοιγμα του Nikki Beach στην παραλία στο Πόρτο Χέλι (μία επένδυση 20 εκατ. ευρώ) με σχετικά πιο προσιτή οικονομικά διαμονή, έντονο κοσμικό χαρακτήρα και αξέχαστα πάρτι. Μάλιστα χθες, Σάββατο, το ξενοδοχείο εγκαινίασε τη φετινή σεζόν με ένα μεγάλο πάρτι που συγκέντρωσε επωνύμους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Πρόκειται για το διεθνώς δημοφιλές White Party, η ιδέα του οποίου γεννήθηκε το 2003 όταν η γαζέλα της πασαρέλας Ναόμι Κάμπελ γιόρτασε τα γενέθλιά της στο Σαν Τροπέ φορώντας μία ολόλευκη εντυπωσιακή τουαλέτα.

Δώδεκα χρόνια μετά, το White Party έχει καθιερωθεί ως το opening party του καλοκαιριού και για τα 12 Nikki Beach Clubs που λειτουργούν σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Φέτος το συγκεκριμένο πάρτι διοργανώθηκε για πρώτη φορά και στο Nikki Beach στο Πόρτο Χέλι, με θέμα «Welcome to Heaven» και σε ένα σκηνικό απόλυτα παραδεισένιο.

Μια μεγάλη πασαρέλα είχε στηθεί στην πισίνα με σαξοφωνίστες, βιολιστές και ντράμερ, οι οποίοι περιστοιχίζονταν από εντυπωσιακές χορεύτριες, ενώ οι διάσημοι DJs Feder και Teemid ταξίδεψαν ειδικά για το πάρτι. Η βραδιά, όμως, πέρα από καλή μουσική διέθετε σέξι εμφανίσεις, ευφάνταστα κοκτέιλ και αμέτρητα βεγγαλικά. Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, και γνωστοί μπλόγκερ του εξωτερικού, δημοσιογράφοι, κυρίως από βρετανικά Μέσα αλλά και πιστοί πελάτες των Nikki Beach από όλο τον κόσμο.

Source: "Ethnos.gr"