Ο «βασιλιάς του real estate» επενδύει 640 εκατ. ευρώ στην Κοιλάδα των VIPS

Published on: "DealNews.gr"

Το τουριστικό χωριό των 418 εκ. της Dolphin θα περιλαμβάνει υπερπολυτελές ξενοδοχείο, 448 βίλες και γκολφ 768 στρεμ.

 

Τα τελευταία χρόνια μέσα σε ένα ζοφερό οικονομικό τοπίο, το όνομα του Μίλτου Καμπουρίδη έχει ταυτιστεί με την πολυτελή φιλοξενία, με την τοποθέτηση της Ελλάδας στο διεθνές κάδρο του υψηλού τουρισμού και του ενδιαφέροντος των high spenders.

Ο ιδρυτής της Dolphin Capital Investors τάραξε… τα νερά στον κλάδο των world class luxurious resorts το 2012 με τα εγκαίνια του Aman Resort σε συνεργασία με την παγκοσμίου φήμης αλυσίδα Amanzoe στο Πόρτο Χέλι που από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του αποτέλεσε «μαγνήτη» για τους εγχώριους και ξένους jet setters.

Ακολούθησε το 2014 το μοντέρνο ξενοδοχείο Nikki Beach στην ίδια περιοχή, που επίσης βιώνει το δικό του success story.

Μέχρι σήμερα ο «βασιλιάς του real estate», όπως τον αποκαλούν στα επιχειρηματικά σαλόνια, έχει επενδύσει στην Ελλάδα 120 εκατ. ευρώ, δίνοντας «ψήφο εμπιστοσύνης» στη χώρα σε μια δύσκολη συγκυρία. Το «δελφίνι» του όμως, δε σταματά εδώ.

Ετοιμάζεται για το τρίτο «χτύπημά» του, να προσθέσει τον τρίτο κρίκο του επενδυτικού του προγράμματος Porto Heli Collection που είναι η δημιουργία ενός ακόμη μεγαλεπήβολου project στην Ερμιονίδα, του «Killada Hills», ύψους 418 εκατ. ευρώ.

Μετά το «πράσινο φως» που άναψε το Συμβούλιο της Επικρατείας πριν από μερικές εβδομάδες η… κοιλάδα της τουριστικής ελίτ είναι έτοιμη να μπει σε τροχιά υλοποίησης.

Από το 2006 ο Μίλτος Καμπουρίδης είχε ως όραμά του να προσδώσει στο Πόρτο Χέλι την αίγλη περασμένων δεκαετιών και όπως φαίνεται το έχει καταφέρει.

Η επιλογή δεν είναι τυχαία, αφού πρόκειται για μια ευρύτερη περιοχή- φιλέτο, όπως και οι γειτονικές Σπέτσες, όπου διαθέτουν θερινές κατοικίες οι πλουσιότεροι Έλληνες, τα επισκέπτονται κάθε χρόνο ηχηρά ονόματα του εξωτερικού, ενώ και η αξία των ακινήτων συνεχίζει να είναι ανοδική.

Εδώ και τουλάχιστον μια τριετία η Dolphin Capital Investors προσπαθεί να ξεπεράσει τους γραφειοκρατικούς σκοπέλους για την επένδυση- μαμούθ του Killada Hills.

Μάλιστα επί κυβερνήσεως της ΝΔ και του Αντώνη Σαμαρά η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (13.11.2013) ενέταξε την αξιοποίηση της έκτασης των 2.079 στρεμμάτων στις διαδικασίες στρατηγικών επενδύσεων του νόμου 3894/ 2010, ενώ ξεκίνησε και η σύνταξη του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης που κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο ΣτΕ.

Το σύνθετο τουριστικό project με το οποίο ο 42χρονος Μίλτος Καμπουρίδης θέλει να δώσει «άρωμα» Ισπανίας (όπου επίσης φημίζεται για τα πολυτελή παραθεριστικά projects) στην Ελλάδα, σχεδίασε ο διεθνώς καταξιωμένος Βέλγος αρχιτέκτονας Ζαν- Μισέλ Γκατί, ο οποίος έχει βάλει τη «σφραγίδα» του σε ορισμένα από τα πιο μεγαλεπήβολα projects των αλυσίδων Aman και One & Only.

Η «Κοιλάδα» στην Ερμιονίδα θα είναι το μεγαλύτερο τουριστικό χωριό της Ανατολικής Μεσογείου και θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 300 κλινών (με 12 σουίτες, κέντρο αναζωογόνησης, καταστήματα κ.α), 448 παραθεριστικές κατοικίες (320 επαύλεις, 100 βίλες και 28 κατοικίες), beach club με 13 καμπάνες.

Το μεγάλο «όπλο» του έργου θα είναι το υψηλών προδιαγραφών γήπεδο γκολφ που θα εκτείνεται σε 768 στρέμματα, σχεδιασμένο από τον διάσημο Αμερικανικό γκόλφερ Τζακ Νικλάους.

Ο Μίλτος Καμπουρίδης θέλει να αξιοποιήσει τη διαρκώς αυξανόμενη δυναμική που έχει το συγκεκριμένο σπορ στους Έλληνες και ξένους jet setters, προσελκύοντας τουρισμό υψηλής οικονομικής επιφάνειας.

Στόχος του είναι λοιπόν, να δημιουργήσει το πιο φημισμένο γκολφ της Ανατολικής Μεσογείου, «ξεπερνώντας» ακόμη και εκείνο του Costa Navarino στη Μεσσηνία.

Ο επιχειρηματίας με τεράστια εμπειρία στο κομμάτι του real estate από τότε που τον εμπιστεύτηκαν κολοσσοί όπως η Goldman Sachs και η Soros Real Estate Partners, δε φοβάται το ρίσκο.

Ποντάρει στο ότι ο ελληνικός τουρισμός αποτελεί «σταθερά» για την χώρα και την πιο «βαριά βιομηχανία» της ακόμη και σε δύσκολες περιόδους. Πορεύεται δε, και με την επιτυχημένη πορεία που διαγράφουν τόσο το Aman Resorts, όσο και το Nikki Beach.

Το πρώτο μάλιστα, έσπασε κάθε ρεκόρ κρατήσεων, παρά το γεγονός ότι το απλό δωμάτιο κοστίζει 1.700 ευρώ τη βραδιά και η βίλα 8.000 ευρώ.

Το Nikki Beach, το οποίο πριν από λίγες ημέρες εγκαινίασε τη φετινή σεζόν με ένα λαμπερό πάρτι στο οποίο ο Μίλτος Καμπουρίδης και η σύζυγός του, Μαρίνα Βερνίκου υποδέχτηκαν πολλούς και εκλεκτούς καλεσμένους, αν και άνοιξε τις πύλες του μόλις πέρυσι το καλοκαίρι, είχε πληρότητες 100%.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ «ΠΝΟΗ»

Η κολοσσιαία επένδυση της Dolphin Capital Investors, η οποία στα έργα υψηλής προτεραιότητάς της έχει συμπεριλάβει τέσσερα έργα εντός των ελληνικών συνόρων, πέρα από την ακόμη μεγαλύτερη ώθηση που θα δώσει στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, αναμένεται να δώσει «πνοή» και στην ελληνική οικονομία.

Ειδικά σε μια περίοδο που οι περισσότερες επενδύσεις έχουν «παγώσει» και τα δημόσια ταμεία «στενάζουν», το θέρετρο της Ερμιονίδας αναμένεται να επιφέρει τουλάχιστον 600 άμεσες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της λειτουργίας του, καθώς και 2.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο.

Σημαντική θα είναι η συμβολή του και στη δημιουργία εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, ενώ θα αποφέρει και εισροή συναλλάγματος.

Μετα τις third point, asset value, jo hambro, fortress… Kλείνει και άλλη συμφωνία

Τα «χρυσά» projects στο χαρτοφυλάκιο του «δελφινιού», οι ελκυστικές αποδόσεις που έχουν ή θα έχουν αυτά, η αξία του ενεργητικού που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, αλλά και οι κινήσεις στρατηγικής του ίδιου του Μίλτου Καμπουρίδη σε όλον τον κόσμο, δικαιώνουν την εμπιστοσύνη δεκάδων βαριών ονομάτων της παγκόσμιας επενδυτικής αγοράς που έχουν επενδύσει στην εταιρία.

Eίναι θέμα χρόνου, μάλιστα, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, το κλείσιμο ακόμη μιας συμφωνίας του Kαμπουρίδη με ηχηρό επενδυτικό όνομα.

Ήδη, πάντως, έχουν τοποθετηθεί στην εταιρία ο Ντάνιελ Λόεμπ της Third Point (είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό 20,18%), η Asset Value Investors κατέχει το 8,82%, η JO Hambro 5,04%, ενώ το παζλ του μετοχικού κεφαλαίου συμπληρώνουν η αμερικανική Fortress, η BlackRock, η AVI κ.α.

Μάλιστα, όλοι τους έδωσαν μία ακόμη «ψήφο εμπιστοσύνης» στην εισηγμένη στον AIM, υπερκαλύπτοντας ήδη την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 75 εκατ. ευρώ για τη στήριξη του αναπτυξιακού της πλάνου.

Οι τρεις πρώτοι δε, απέκτησαν και από έναν εκπρόσωπο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Dolphin πριν από έναν μήνα περίπου, διαδραματίζοντας νευραλγικό ρόλο και στις διοικητικές αποφάσεις.

Η επιστροφή σε κέρδη 22 εκατ. ευρώ μετά από 8 χρόνια (2007), τα χαμηλά επίπεδα- σε σχέση με την αξία του ενεργητικού- των δανείων που κυμαίνονται στα 240 εκ. ευρώ δείχνουν μια υγιή κεφαλαιακή διάρθρωση για την Dolphin Capital Investors και αυτά τα θετικά στοιχεία συνέβαλαν στο να ενισχύσουν οι επενδυτές τα κεφάλαια της εταιρίας.

Μια «ένεση» κεφαλαίων που διευκολύνει την εταιρία στο να ανοίξει ακόμη περισσότερο τη «βεντάλια» των επενδύσεών της και να… κυνηγήσει νέες ευκαιρίες.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΑ μέχρι τον Παναμά

H νέα στρατηγική εντός και εκτός συνόρων

Ο Μίλτος Καμπουρίδης, ο οποίος ίδρυσε την Dolphin Capital Investors μαζί με τον επίσης Ελληνοκύπριο συνέταιρό του, Πιέρ Χαραλαμπίδη, γνωρίζει καλά τα «μυστικά» του real estate και ξέρει να ελίσσεται και να αλλάζει τη στρατηγική του ανάλογα με τις συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει.

Η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου εταιρία προχωρά σε ένα «ξεκαθάρισμα» του χαρτοφυλακίου της προκειμένου να επικεντρωθεί στα ακίνητα εκείνα που είναι περισσότερο «ώριμα»: για τα οποία δηλ. έχουν προχωρήσει οι διαδικαστικές ή κατασκευαστικές εργασίες ή για τα οποία η αδειοδότηση βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Τα υπόλοιπα, περιφερειακά στοιχεία το πιο πιθανόν είναι να βγουν προς πώληση, από τα οποία θα προσέλθουν έσοδα στα ταμεία της.

Έτσι, στα πρώτης προτεραιότητας έργα της στο business plan της έχει εκτός από το Killada Hills και άλλο ένα επί ελληνικού εδάφους.

Το Kea Resort, το οποίο επίσης, μπαίνει στην τελική ευθεία το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αφού έχει εκδοθεί άδεια δόμησης.

Πρόκειται για το πρώτο σύνθετο τουριστικό κατάλυμα που θα εκτείνεται σε μια έκταση 700 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει ξενοδοχείο 30 δωματίων και 30 βίλες, ενώ το κόστος της επένδυσης θα αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ.

Διεθνής επενδυτής και παίκτης ο Μίλτος Καμπουρίδης έχει «στολίσει» το portfolio της Dolphin Capital και με φιλόδοξα projects στο εξωτερικό, όπως στη Δομινικανή Δημοκρατία και τον Παναμά. Μάλιστα, η επένδυση στον Παναμά ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ και αφορά στην κατασκευή του «Pearl Island». Το “Amanera” δε, το νέο Aman Resort στη Δομινικανή Δημοκρατία είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2015.

Στα δεύτερης προτεραιότητας projects αφορούν άλλα πέντε- έξι στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες του εξωτερικού.

Από τις σημαντικότερες αποφάσεις όσον αφορά στα επόμενα σχέδια της εταιρίας, είναι και η δρομολογούμενη αποεπένδυση από την κυπριακή Aristo Developers, σύμφωνα με πληροφορίες, που «τρέχει» το Venus Rock στην Πάφο.

Όπως προκύπτει από τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του 2014, η Aristo περιλαμβάνεται πλέον στα non core assets και σχεδιάζεται η πώληση του 49,8% που κατέχει η Dolphin Capital Investors, καθώς κρίνεται πως τέτοιου είδους επενδύσεις δεν αποτελούν πλέον μέρος του πυρήνα των μελλοντικών πλάνων του ομίλου.

Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζονται δύο σενάρια. Είτε η άμεση πώληση ολόκληρης της συμμετοχής, είτε η τοποθέτηση των μετοχών της Aristo σε χρηματιστήριο, παράλληλα με τη συνδρομή στην αποεπένδυση των δύο βασικών της έργων (Venus Rock και Eagle Pine).

Source: "DealNews.gr"