Τα 6+1 projects που θα «μεταμορφώσουν» την ελληνική Ριβιέρα

Published on: "DealNews.gr"

Ο ιδρυτής της Dolphin Capital μετά το Amanzoe ρίχνει πάνω από 1 δισ. στην Ελλάδα με «ατού» του τις ισχυρές συμμαχίες με τις Third Point και Colony  

ΜΟΤΤΟ:Ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας που στοχεύει να βάλει την χώρα μας στους διεθνείς top προορισμούς για επισκέπτες υψηλού εισοδήματος  

«Περισσότερο απ’ όλα στα τουριστικά projects που δημιουργεί η Dolphin Capital Investors με ενδιαφέρει η διαχρονικότητά τους. Η μεγαλύτερη ικανοποίησή μου θα είναι μετά από πολλά χρόνια να λέει ο κόσμος “αυτό το έφτιαξε ο Μίλτος”» είχε δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβριο ο Μίλτος Καμπουρίδης.

Το κατάφερε ήδη με το πρώτο εντυπωσιακό και πετυχημένο εγχείρημά του στο Πόρτο Χέλι, το Amanzoe. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα – κόσμημα που μέσα σε μια διετία (άνοιξε τις πύλες του τον Αύγουστο του 2012) έχει γίνει top προορισμός για επισκέπτες με «γερά πορτοφόλια» από όλον τον κόσμο. Η πολυτέλειά του, η μαγευτική τοποθεσία του και οι αναφορές του στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό «μάγεψαν» μέχρι και την διάσημη συγγραφέα Βικτόρια Χίσλοπ. Διθυραμβικά σχόλια έχει αποσπάσει και από τον διεθνή Τύπο. Το world class resort, ο θεμέλιος λίθος του οποίου είχε μπει από το 2010 στη μέση της κρίσης, κέρδισε το στοίχημα και μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον ελληνικό τουρισμό, προσελκύοντας υψηλού εισοδήματος τουρίστες που έχουν την δυνατότητα να διαθέσουν 1.500 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας όμως δεν σταματά εδώ. Ετοιμάζεται για να βάλει μπροστά τα επόμενα επενδυτικά του σχέδια στην Ελλάδα, για τα οποία σε λίγο καιρό όλοι θα μιλούν γι’ αυτά. Πρόκειται για 6+1 projects πάνω από 1 δισ. ευρώ τα οποία αναμένεται να «μεταμορφώσουν» την ανερχόμενη ελληνική Ριβιέρα, από άκρη σε άκρη της χώρας. Το πρώτο άμεσο «χτύπημα» του 41χρονου ιδρυτή της Dolphin Capital είναι τα εγκαίνια μέσα στο καλοκαίρι του δεύτερου στολιδιού στο Πόρτο Χέλι, του υψηλών προδιαγραφών ξενοδοχειακού συγκροτήματος “Nikki Beach Resort & Spa”. Το πρώην ξενοδοχείο Γιούλη ανακαινίστηκε πλήρως και είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους VIP φιλοξενούμενούς του, σε μια επένδυση που κόστισε 20 εκατ. ευρώ. Σειρά παίρνουν και τα υπόλοιπα τουριστικά projects που έχει στα σκαριά ο Μίλτος Καμπουρίδης με το «δελφίνι» του. Ήδη το πράσινο φως από το ΥΠΕΚΑ πήρε η μεγάλη επένδυση 60 εκατ. ευρώ στην Τζια, όπου προβλέπεται να δημιουργηθεί το δεύτερο Aman Resort του ομίλου. Ακολουθούν το “Kilada Hills” στην Αργολίδα (ύψους 418 εκατ. ευρώ). Στη Σητεία το «δελφίνι» έχει ήδη κλείσει συμφωνία  για την κατασκευή του ξενοδοχείου με τη Waldorf Astoria, του γνωστού ομίλου της Hilton Resort, προϋπολογισμού περίπου 300 εκατ. Ευρώ που συνδυάζει golf και κατοικίες, ενώ στο Λασίθι Κρήτης σχεδιάζει και το «Plaka Bay Resort». Στις Νηές Μαγνησίας, υπάρχει συμφωνία με τη διεθνή αλυσίδα Kempinski για την δημιουργία του “Lavender Bay Resort”. Ακόμη η Dolphin Capital Investors προγραμματίζει την κατασκευή ξενοδοχείου ένα ακόμη resort στο Σκορπονέρι Βοιωτίας υπό τη διαχείριση του ινδικού ομίλου Oberoi Hotels & Resorts.  Mia σημαντική επένδυση για τη χώρα μας, εκτός Dolphin, αποτελεί το “One Athens” όπου συνεργάζεται με την οικογένεια Ιωάννου. Των 26 πολυτελών διαμερισμάτων στο πρώην κτίριο Δοξιάδη στο Λυκαβηττό τα οποία δίνουν άρωμα Μανχάταν στο κέντρο της πόλης και ήδη έχουν πουληθεί πολλά από αυτά σε ισχυρούς εκπροσώπους του εγχώριου και διεθνούς jet set, όπως ο Γ. Οικονόμου.

Επέλαση με ισχυρά όπλα 

Όσοι γνωρίζουν καλά τον Μίλτο Καμπουρίδη μιλούν για έναν επιχειρηματία που κινείται μεθοδικά και τολμά ακόμη και όταν οι συγκυρίες μπορεί να μην είναι ευνοϊκές. Η επενδυτική του «επέλαση» στην ελληνική αγορά βασίζεται σε ισχυρά «όπλα» που διαθέτει. Αφενός στο δυνατό όνομα της εισηγμένης στον δείκτη ΑΙΜ του Λονδίνου, Dolphin Capital Investors. Αφετέρου στους ισχυρούς «συμμάχους» που έχει αποκτήσει ο Μίλτος Καμπουρίδης. Όπως το μεγάλο «αφεντικό» της Third Point, Daniel Loeb, ο οποίος μπήκε δυναμικά στις δύο τελευταίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Dolphin Capital βάζοντας 30 και 36 εκατ. αντίστοιχα. Ο Αμερικανός επενδυτής κατέχει το 20,18% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας του Καμπουρίδη και τώρα διεκδικούν μαζί την Εμπορική Leasing. Αλλά και το επίσης αμερικανικό επενδυτικό fund, Colony Capital με το οποίο ο Καμπουρίδης «χτύπησε» πέρυσι από κοινού τον Αστέρα και τον περασμένο Μάρτιο έδωσε τα χέρια, εξασφαλίζοντας 100 εκατ. ευρώ προκειμένου ο διεθνής όμιλος να συμμετάσχει σε επιλεγμένα έργα της Dolphin στην χώρα μας, όπως στο Kilada Hills, στο Nikki Beach και το νέο Aman στην Κέα για το οποίο έχουν προχωρήσει οι αδειοδοτικές διαδικασίες. Με «ατού» την ισχυρή ρευστότητα που εξασφαλίζει από τις δυνατές διεθνείς συνεργασίες του αλλά και την εμπειρία του γύρω από το real estate ο Μίλτος Καμπουρίδης θέλει να αξιοποιήσει τη μεγάλη ευκαιρία και τις προοπτικές που ανοίγονται στον ελληνικό τουρισμό βάσει των προβλέψεων των αρμοδίων φορέων που κάνουν λόγο για αφίξεις 20 εκατ. τουριστών μέσα στα επόμενα χρόνια. Στόχος του είναι με τις επενδύσεις του υψηλών προδιαγραφών να βάλει την Ελλάδα στο «κάδρο» της διεθνούς κοινότητας ως top προορισμό για «κροίσους». Γενναιότητα, τόλμη, ρίσκο ή πίστη; Οι στόχοι του είναι φιλόδοξοι όμως έχει εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του και των συνεργατών του. Η διεθνής αγορά έχει αποδείξει ότι τον εμπιστεύεται. Παρακολουθεί την πορεία του από τότε που ο Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας με σπουδές στο ΜΙΤ και κλίση στα μαθηματικά, αφού ξεκίνησε τη καριέρα του στην επενδυτική ομάδα του real estate της Goldman Sachs, η οποία μάλιστα του απένειμε και το βραβείο παγκόσμιας καινοτομίας, «έπεισε» με τις ικανότητές του σε ηλικία μόλις 26 ετών τον μεγαλοεπενδυτή Τζόρτζ Σόρος να τον εμπιστευθεί. Έτσι ο Καμπουρίδης υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της Soros Real Estate Partners που πραγματοποιούσε επενδύσεις στην Δυτική Ευρώπη και την Ιαπωνία. Η πορεία του μέσα από σκληρή δουλειά τον οδήγησε να δημιουργήσει όντας μόλις 31 ετών μαζί με τον Πιέρ Χαραλαμπίδη την δική του εταιρία, την Dolphin Capital. Αν και συνάντησε δυσκολίες στην αρχή, δεν το έβαλε κάτω. Με «όπλο» την εμπειρία και τις γνώσεις του γύρω από την αγορά ακινήτων, βρισκόταν με μια βαλίτσα στο χέρι -μέχρι και σήμερα ισχύει αυτό- αναζητώντας ελκυστικά οικόπεδα, ισχυρούς διεθνείς συμμάχους και νέες ευκαιρίες.

Το «δελφίνι» τρέχει και στο εξωτερικό  

Ρίχνει… άγκυρες από τον Παναμά ως τις Μπαχάμες  

Ο Μίλτος Καμπουρίδης, γιος δημοσίου υπαλλήλου και με μητέρα νηπιαγωγό από την Κύπρο έχει εξελιχθεί σε αυτοδημιούργητο παγκόσμιο επενδυτή. Mετά από σημαντικές επενδύσεις στη Κύπρο, Τουρκία, Κροατία, Παναμά και Δομινικανή Δημοκρατία, πρόσφατα έριξε… άγκυρα και στις εξωτικές Μπαχάμες. Η DCA, θυγατρική του ομίλου για την ανάπτυξη του στην Αμερική, η οποία ήδη συμμετέχει σε τρία έργα (100% Playa Grande, 10% Itacare και 60% Pearl Island) προχώρησε στην υπογραφή προσυμφώνου για την απόκτηση ενός από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νησιά στις Μπαχάμες 3.200 στρεμμάτων, το οποίο διαθέτει ήδη βασικές υποδομές, δρόμους και ένα συγκρότημα από ιστορικά κτίρια. Στο πλαίσιο της συμφωνίας οι ιδιοκτήτες του νησιού θα αποκτήσουν ποσοστό 15% της DCA. Είναι το δεύτερο νησί που εντάσσει στο χαρτοφυλάκιό του ο Μίλτος Καμπουρίδης στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Είχε προηγηθεί η εξαγορά νησιού 15.000 στρεμμάτων στον Παναμά, όπου δημιουργεί τρία πολυτελή ξενοδοχεία και 1.100 κατοικίες. Ο Μίλτος Καμπουρίδης από το 2008 ακόμη είχε διαβλέψει τις ευκαιρίες που ανοίγονται στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ και είχε σπεύσει να τοποθετηθεί, κάνοντας πολλούς τότε να μιλούν για μια κίνηση με ρίσκο. Η Dolphin Capital αυτή την στιγμή διαθέτει συνολικά εκτάσεις 63 εκατ. τ.μ. και κατέχει και το 50% της Aristo  Developers μέσω της οποίας δραστηριοποιείται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κύπρο.  Εκεί αναπτύσσει το “Venus Rock Golf Resort”, που περιλαμβάνει κατασκευή 2 γηπέδων γκολφ σχεδιασμένα από τον Tony Jacklin, μαρίνα, 5άστερο ξενοδοχείο, 3.000 υπερπολυτελείς επαύλεις, εμπορικό κέντρο κ.ά. Μάλιστα για το εν λόγω project έχει έρθει σε συμφωνία 290 εκατ. ευρώ με την κινεζική China Glory Investment Group, για την αγορά του έργου από τους Κινέζους. Όμως αυτοί, πέραν από τα πρώτα 5 εκατομμύρια προκαταβολή, δεν έχουν προχωρήσει ακόμη στην υπόλοιπη καταβολή του τμήματος βάσει του αρχικού χρονοδιαγράμματος, και πολύ πιθανό το project αυτό να πουληθεί σε άλλους επενδυτές, ίσως και σε καλύτερη τιμή.

Ο γάμος και η ζωή με τη Μαρίνα Βερνίκου  

Την επαγγελματική δράση ισορροπεί μια ευτυχισμένη οικογένεια

Την επαγγελματική δράση ισορροπεί μια ευτυχισμένη οικογένεια. Οι δικοί μου άνθρωποι και ιδιαίτερα η σύζυγός μου, μου παρέχουν την απαραίτητη ηρεμία για να διαχειριστώ τα πάντα πιο εύκολα, είχε πει ο Μίλτος Καμπουρίδης σε συνέντευξή του πριν από λίγο καιρό. Η Μαρίνα Βερνίκου, κόρη του εφοπλιστή και για λίγο πρώην υφυπουργού Ναυτιλίας, Γιώργου Βερνίκου, βρίσκεται τα τελευταία 11 χρόνια πάντα στο πλευρό του συζύγου της, Μίλτου με τον οποίο έχουν αποκτήσει τρία παιδιά. Γνωρίστηκαν στα τέλη του 2003 μέσω κοινής τους φίλης και παντρεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα στη Σίφνο.

Ο γάμος τους είχε γίνει talk of the town για πολλούς μήνες και ο χαμηλών τόνων επιχειρηματίας πήρε τότε το «βάπτισμα» στα σαλόνια των Αθηνών. Είναι ο άνθρωπος που εμπιστεύεται περισσότερο από κάθε άλλον στη ζωή του, τη συμβουλεύεται πάντα για τα επενδυτικά του σχέδια και τις επιχειρηματικές του κινήσεις. Άλλωστε η ίδια έχει σπουδάσει επικοινωνία, Οργάνωση και Διοίκηση επιχειρήσεων στην Αμερική, ενώ επιστρέφοντας στην Αθήνα εργάστηκε για μικρό χρονικό διάστημα σε διαφημιστική εταιρία πριν καταλήξει στην οικογενειακή επιχείρηση Vernicos Yachts. Τα τελευταία οκτώ χρόνια ασχολείται με τη μεγάλη της αγάπη, την φωτογραφία. Μαζί ταξιδεύουν σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης συνδυάζοντας δουλειές, φωτογραφία και εξερεύνηση. Φυσικά πάντα τα καλοκαίρια επιστρέφουν στη Σίφνο, που τη θεωρούν το πιο όμορφο μέρος του κόσμου.

Source: "DealNews.gr"