Πώς οδηγήσαμε το κτήριο Δοξιάδη στη νέα εποχή

Published on: "Andro.gr"

«Το κτήριο ζωντανεύει ξανά με ένα δυναμικό τρόπο, υιοθετώντας στοιχεία της πολεοδομικής ταυτότητας της περιοχής, αλλά και του προηγούμενου δημιουργού του, του Κωνσταντίνου Δοξιάδη», τονίζει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Dolphin Capital και συνιδρυτής της «Κυκλάμινο» (ιδιοκτήτριας εταιρείας του One Athens).

Υπάρχουν πολλά κτήρια με αντίστοιχες δυνατότητες επανάχρησης στην Αθήνα. Γιατί επιλέξατε το συγκεκριμένο;

Το One Athens, είναι ένα μοναδικό κτήριο για τα δεδομένα του κέντρου της Αθήνας, σε εξαιρετική τοποθεσία απέναντι στο Λυκαβηττό, με θέα στην Ακρόπολη, την Αθήνα και τη θάλασσα. Μου κίνησε το ενδιαφέρον από την πρώτη μέρα που το είδα και μόλις διατέθηκε προς πώληση, αδράξαμε την ευκαιρία να το αξιοποιήσουμε. Επίσης, είναι ένα σημαντικό κτήριο, ορόσημο για την πόλη της Αθήνας (πρώην κτήριο Δοξιάδη), και δεν είναι τυχαίο που χαρακτηρίστηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού ως σπουδαίο κτήριο (μνημείο) αναφορικά με την αρχιτεκτονική και ιστορική του αξία. Το γεγονός ότι καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο, ότι έχει ένα υπέροχο αίθριο, υπόγεια parking, πολυεπίπεδη οροφή και τέσσερα κλιμακοστάσια με ανελκυστήρες το κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερο.

Όταν πέρασε στην ιδιοκτησία σας, τι άλλες σκέψεις πέρασαν από το μυαλό σας σχετικά με την εκμετάλλευσή του, πέραν του συγκροτήματος κατοικιών που γνωρίσαμε;

Το κτήριο, όπως ξέρετε, στέγαζε για πολλά χρόνια τις Σχολές Δοξιάδη και κατόπιν ήταν η έδρα γραφείων ιδιωτικών εταιρειών. Δεν πέρασε ποτέ όμως από το μυαλό μας άλλη σκέψη εκτός από μια οικιστική ανάπτυξη. Το σημείο είναι τόσο ιδιαίτερο που θεωρώ ότι μια εμπορική ανάπτυξη θα επιβάρυνε την περιοχή. Το κτήριο ζωντανεύει ξανά με ένα δυναμικό τρόπο, υιοθετώντας στοιχεία της πολεοδομικής ταυτότητας της περιοχής αλλά και του προηγούμενου δημιουργού του, του Κωνσταντίνου Δοξιάδη. Η διατήρηση του αιθρίου, των κυκλικών κλιμακοστασίων, του κανάβου του δομικού σκελετού αλλά και των φατνωματικών πλακών συντηρεί τη μνήμη και αναδεικνύει το μοντέρνο χαρακτήρα κατά την μετάβασή του σε μια νέα εποχή.

Πάνω από το τραπέζι ενός συλλογικού project πάντα ακούγονται διαφορετικές, και συχνά αντιμαχόμενες, απόψεις. Θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας μερικές από αυτές που διατυπώθηκαν για το σχεδιασμό του One Athens;

Αντιλαμβάνομαι ότι πιθανώς αυτό να συμβαίνει συχνά στις συλλογικές προσπάθειες, ωστόσο τόσο εγώ όσο και η οικογένεια Ιωάννου όταν αποκτήσαμε το ακίνητο και ιδρύσαμε την εταιρεία «Κυκλάμινο» είχαμε ένα πολύ ξεκάθαρο πλάνο στο μυαλό μας. Αναθέσαμε αυτό το όραμα στην ομάδα αρχιτεκτόνων Divercity και στην κατασκευαστική εταιρεία J&P – ΑΒΑΞ, για να το μετουσιώσουν στο πιο σύγχρονο και ξεχωριστό συγκρότημα κατοικιών της Αθήνας του 21ου αιώνα και πιστεύω ότι το αποτέλεσμα μας δικαίωσε.

Το 2009, που ξεκίνησαν οι εργασίες επανάχρησης, η οικονομική κρίση είχε ήδη κάνει την εμφάνισή της, πλήττοντας ένα μεγάλο επιχειρηματικό κλάδο: τις κατασκευές. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε, σε πείσμα των καιρών, να επενδύσετε τόσο σε ένα project τέτοιου βεληνεκούς;

Είναι αλήθεια πως η οικονομική κρίση επηρέασε ιδιαιτέρως αρνητικά τον κατασκευαστικό κλάδο. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι δεν υπάρχουν νέες αναπτύξεις στο χώρο των ακινήτων, ενώ βλέπουμε ακόμα και παύση εργασιών σε ήδη υπάρχοντα έργα. Ωστόσο, οι εταιρείες που έχουν γερές βάσεις και επιχειρηματικά πλάνα δεν πρέπει να ακινητοποιούνται αλλά να κοιτάζουν μπροστά. Ένα πλεονέκτημα της κρίσης, αν θα μπορούσα να το πω έτσι, είναι ότι τα κατασκευαστικά κόστη έγιναν πιο λογικά. Το κοινό στο οποίο απευθύνεται ένα τέτοιο project πάντα θα υπάρχει. Γενικά πιστεύω ότι μόνο μέσα από την ανάπτυξη και τη σκληρή δουλειά μπορούμε να οραματιστούμε ένα καλύτερο μέλλον για τον κλάδο και για τη χώρα.

Υπήρξαν πολλοί που πριν καν ολοκληρωθεί το έργο μίλησαν για μια εκτεταμένη αλλοίωση ενός ιστορικού κτηρίου. Τι θα τους απαντούσατε σήμερα σε αυτό;

Απλώς θα τους προσκαλούσα να το επισκεφθούν. Η πρότασή μας για την επανάχρηση του ακινήτου, σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Νικόλα Τραβασάρο, βασίστηκε στο σεβασμό της ιστορικότητας του κτηρίου, το οποίο το 2010 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού ως μνημείο λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και ιστορικής σημασίας του. Το αποτέλεσμα, που είχατε την ευκαιρία να δείτε και εσείς, αναγνωρίζει και αναδεικνύει την αρχιτεκτονική ταυτότητα του κτηρίου, ενώ παράλληλα η νέα του χρήση το επαναφέρει στη ζωή.

Οι αντιδράσεις εκείνες οδήγησαν το 2010 σε παύση των εργασιών. Ήταν για εσάς φυσικό επόμενο αυτή η εξέλιξη;

Ευτυχώς η εμπειρία μας από παρόμοια έργα στην Ελλάδα μάς είχε προετοιμάσει για μια τέτοια εξέλιξη. H πίστη μας στο project και η αρτιότητα της πρότασης μάς βοήθησαν να ξεπεράσουμε και αυτό το εμπόδιο. Ωστόσο, η οικονομική ζημιά που μας προκάλεσε η άδικη αυτή παύση εργασιών ήταν πολύ μεγάλη και αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα που απωθούν τις επενδύσεις από την Ελλάδα.

Πιστεύετε ότι το κράτος, ή και η κοινή γνώμη, συχνά μένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν;

Είναι αλήθεια ότι μέρος της κοινής γνώμης εκφράζει αντίσταση στην αλλαγή. Με δεδομένο ότι αυτό τον καιρό γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις, τo θέμα είναι πολύ επίκαιρο. Η προσαρμογή στο παρόν και στο μέλλον είναι όμως αναγκαία για την επιβίωση. Τι θα σήμαινε μια αλλοίωση αυτού του κτηρίου, κατά τη γνώμη σας; Δυστυχώς αρκετά κτήρια της Αθήνας (ακόμα και αυτά που έχουν ένα ιδιαίτερο ιστορικό ή αρχιτεκτονικό χαρακτήρα) έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους και είναι ετοιμόρροπα. Μια τέτοια εικόνα θα σήμαινε για μένα αλλοίωση του κτηρίου Δοξιάδη. Μπροστά σε μια τέτοια επιλογή θα βρίσκομαι πάντα υπέρ της ανανέωσης, της αναβίωσης και της ανάπτυξης.

Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή και ποια η πρόκληση του project;

Η επένδυση, που ξεκίνησε το 2007 με την αγορά του ακινήτου, αποτελούσε από μόνη της μια πρόκληση τη δεδομένη στιγμή. Μην ξεχνάτε ότι ναι μεν τότε η οικονομική κατάσταση ήταν καλύτερη, ωστόσο οι συνθήκες για ένα τέτοιο project ποτέ δεν είναι ευνοϊκές στην Ελλάδα. Η παύση εργασιών αποτέλεσε για εμάς την πιο δύσκολη στιγμή. Τον Απρίλιο του 2010 το Υπουργείο Πολιτισμού αποδέχτηκε πλήρως την πρότασή μας και αποφασίσαμε, παρά την κρίση, να συνεχίσουμε τις εργασίες ολοκλήρωσης του έργου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα σύγχρονο συγκρότημα κατοικιών με αντίστοιχες υπηρεσίες μπαίνει στον αστικό ιστό. Τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι διαφοροποιεί το One Athens και θα του δείξει το δρόμο προς την επιτυχία;

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω κάποιο αντίστοιχο έργο στο κέντρο της Αθήνας. Το One Athens προσφέρει έναν άλλο τρόπο ζωής. Η υπηρεσία Concierge εξασφαλίζει για τους κατοίκους του υπηρεσίες αντίστοιχες με ξενοδοχείο 5 αστέρων, ενώ επιπλέον διαθέτει Roof Garden με εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη, το Λυκαβηττό και τη θάλασσα, πολυτελές Wellness Centre με πισίνα, jacuzzi, χαμάμ, σάουνα και πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, Playroom για τα παιδιά, Club Room για προβολή ταινιών, πλήρως εξοπλισμένη Business Suite και υπηρεσίες διαχείρισης, συντήρησης, καθαριότητας και security κάθε ημέρα του χρόνου. Ο δημιουργικός αρχιτεκτονικός διάλογος του κτηρίου με την πόλη, το πρωτοποριακό design, η απαράμιλλη ποιότητα κατασκευής, ο σύγχρονος εξοπλισμός και οι premium υπηρεσίες είναι τα στοιχεία που ξεχωρίζουν το One Athens από οποιοδήποτε άλλο κτήριο στην Αθήνα.

Οι παροχές που προσφέρει το One Athens το καθιστούν «αυτόνομο» και, ως αποτέλεσμα, οι ένοικοί του μπορούν να κάνουν πολλές από τις δραστηριότητές τους εκεί, χωρίς να χρειαστεί να βγουν από αυτό και ενδεχομένως να τις αναζητήσουν στην πόλη. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι κάτι τέτοιο τους απομονώνει. Τι θα του λέγατε εσείς;

Δεν πιστεύω ότι η αυτονομία του κτηρίου και οι υπηρεσίες που προσφέρει απομονώνουν τους κατοίκους του. Απλώς βελτιώνουν την καθημερινότητά τους και τους προσφέρουν το δικαίωμα επιλογής του βαθμού «ιδιωτικότητας» που επιθυμούν.

Τι σας ώθησε να εντάξετε αυτές τις λειτουργίες στο σκελετό του, αντί να εκμεταλλευτείτε τους χώρους αυτούς για ένα ακόμη διαμέρισμα λόγου χάριν;

Το όραμά μας ήταν να φτιάξουμε ένα fully serviced κτήριο κατοικιών στα πρότυπα αντίστοιχων του εξωτερικού. Είναι σύνηθες, για κτήρια κατοικιών σε μητροπόλεις όπως το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη, να παρέχουν κοινόχρηστους χώρους στο σχεδιασμό τους. Η μοναδικότητα του κτηρίου (αίθριο) αλλά και η αρχική χρήση του ισογείου για κοινόχρηστους χώρους μας βοήθησαν στο να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο.

Τι ρόλο θα παίζει η τέχνη στο One Athens;

Το One Athens αποτελεί πλέον ένα ζωντανό οργανισμό στο αστικό τοπίο. Σε αυτό το πλαίσιο, στόχος μας είναι μελλοντικά να φιλοξενήσουμε εκθέσεις στους κοινόχρηστους χώρους του. Όπως είδατε και στην εκδήλωση παρουσίασης του project, πλαισιώσαμε καλλιτεχνικά τους χώρους με έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ, με έργα της συζύγου μου Μαρίνας Βερνίκου και με μια έκθεση και performance που ετοίμασαν ειδικά για το κτήριο οι The Callas.

Τα διαμερίσματα θα παραδίδονται ετοιμοπαράδοτα ή θα υπάρχει δυνατότητα διαμόρφωσης από τον πελάτη;

Ο πελάτης έχει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ των δύο. Έχουν γίνει εξαιρετικές επιλογές υλικών και εξοπλισμών, όπως ξύλινα δάπεδα από δρυ, μάρμαρα Διονύσου και Αλιβερίου, minimal κουφώματα Panoramah!, πόρτες ασφαλείας και ντουλάπες από λευκή λάκα, σύγχρονα συστήματα κλιματισμού, αυτόνομη θέρμανση, επιπλωμένες κουζίνες με λευκή λάκα και συσκευές Miele ή Gaggenau, πλήρη εγκατάσταση Smart House και εγκατάσταση VDSL και SatTV.

Ποιο χαρακτηριστικό του One Athens ξεχωρίζετε;

Τη μοναδικότητα και το design του κτηρίου σε συνδυασμό με την εξαιρετική ποιότητα κατασκευής και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Για παράδειγμα, για να εξυπηρετήσουμε ανάγκες σκίασης και ιδιωτικότητας χρησιμοποιήσαμε στα μπάνια και στα υπνοδωμάτια ένα μοναδικό υλικό το φωτοδιαπερατό μπετόν (translucent concrete) το οποίο είναι ένα λεπτό πάνελ από μπετόν με οπτικές ίνες που επιτρέπουν στο φως να διαχέεται. Το συγκεκριμένο υλικό χρησιμοποιείται πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Σε τι επίπεδα κινούνται οι τιμές των διαμερισμάτων; Οι τιμές είναι ανά τετραγωνικό ή ανά διαμέρισμα;

Οι 26 κατοικίες αποτελούνται από 5 Penthouses με εξωτερικούς χώρους, πέργκολες και swimming spa/spa (260 – 721 τ.μ.), 4 Town Houses με ανεξάρτητη είσοδο στον περιφερειακό του Λυκαβηττού (245 – 517 τ.μ.), 2 Duplexes και 3 Studios με ιδιαίτερο ύφος σχεδιασμού (77 – 328 τ.μ.) και 12 Διαμερίσματα με διαφορετική διαρρύθμιση (132 – 275 τ.μ.). Καθώς οι κατοικίες είναι διαφορετικές μεταξύ τους, οι τιμές διαμορφώνονται ανά διαμέρισμα σύμφωνα με τον όροφο, τη θέα και το μέγεθός του.

Ποιοι είναι οι χρόνοι παράδοσης ενός διαμερίσματος;

Εντός μερικών μηνών από την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας.

Ποια είναι τα άλλα επενδυτικά σας πλάνα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό;

Tα πλάνα μας ως Dolphin Capital περιλαμβάνουν 21 υπό ανάπτυξη ξενοδοχεία, 8 γήπεδα γκολφ και χιλιάδες κατοικίες σε μοναδικές παραθαλάσσιες περιοχές σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Κροατία, Παναμά και Δομινικανή Δημοκρατία, ενώ το portfolio μας εντός των επόμενων μηνών θα επεκταθεί τόσο σε νέα projects όσο και σε νέες χώρες. Στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στην Αργολίδα, πάνω από €300 εκατ. έχουν επενδυθεί μέχρι στιγμής σε γη, κατασκευή και ανάπτυξη για το επενδυτικό σχέδιο Porto Heli Collection, που συμπεριλαμβάνει και το Amanzoe Hotel and Villas, για το οποίο έχουν επενδυθεί πάνω από €100 εκατ. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται επέκταση του Amanzoe, ενώ το καλοκαίρι του 2014 ολοκληρώνεται και η κατασκευή του ξενοδοχείου Nikki Beach στην περιοχή. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε επίσης και η ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις του Kilada Hills, που περιλαμβάνει τη δημιουργία του γηπέδου γκολφ 18 οπών με την υπογραφή του Jack Nicklaus και το Chedi Resort με πολυτελές ξενοδοχείο και 40 Chedi Club Suites. Εκτός Πελοποννήσου, στην Τζιά, θα πραγματοποιηθεί σύνθετη τουριστική επένδυση με την υπογραφή της Amanresorts η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ προχωράμε αδειοδοτικά και τo πρώτο Oberoi Resort στην Ευρώπη, που θα βρίσκεται στη Βοιωτία. Τέλος, στην Κρήτη έχουμε δρομολογήσει τρία διαφορετικά έργα, με πιο εξελιγμένο αυτό της Σητείας, για το οποίο εγκρίθηκε ΜΠΕ για δημιουργία οικισμού και οικοδομική άδεια για την ανέγερση ξενοδοχείου Waldorf Astoria, του πρώτου στη Μεσόγειο. Στον Παναμά, και πιο συγκεκριμένα στο ιδιωτικό νησί Pearl Island, επενδύουμε κατασκευάζοντας, στην πρώτη φάση ανάπτυξης, αεροδιάδρομο, μαρίνα, πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, κατοικίες, beach club, ενώ στη δεύτερη φάση θα δημιουργηθεί Ritz Carlton Reserve της διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας Ritz Carlton. Στη βόρεια ακτή της Δομινικανής Δημοκρατίας βρίσκεται το Playa Grande, με το θρυλικό γήπεδο γκολφ Robert Trent Jones Sr., το οποίο είναι υπό ανακαίνιση με την υπογραφή του Rees Jones. Υπό κατασκευή βρίσκεται ακόμα εκεί και ένα Αman Resort, που θα διαθέτει και πολυτελείς branded κατοικίες προς πώληση.

 

Φωτογραφίες: Μαρίνα Βερνίκου

Source: "Andro.gr"