Ανοίγουμε δρόμο στην ανάπτυξη

Published on: "Real Money"

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε και οι εργασίες για την ολοκλήρωση του πρώτου ευρωπαϊκού Aman Resort στη χώρα μας, υπό την επίβλεψη του Μίλτου Καμπουρίδη, επικεφαλής της Dolphin Capital, γίνονται με πυρετώδεις ρυθμούς.

Το όνειρο του Κύπριου επιχειρηματία για να καταστήσει το Πόρτο Χέλι διεθνή προορισμό της παγκόσμιας ελίτ θα γίνει πραγματικότητα την άνοιξη του 2012, όταν θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό το πρώτο Aman Resort στην Ελλάδα. Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά ότι αυτή η κίνηση θα δώσει ώθηση και σε άλλους ομίλους να επενδύσουν στη χώρα μας.

Στο Πόρτο Χέλι έχουν επενδυθεί ήδη πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ, για τη δημιουργία τριών υπερπολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς και παραθεριστικών κατοικιών, spa και γηπέδου γκολφ. Η συνολική επένδυση στο Πόρτο Χέλι θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Ο Μ.Καμπουρίδης ίδρυσε τη Dolphin Capital το 2004, έπειτα από καριέρα στην Goldman Sachs. Το κύριο επενδυτικό της όχημα είναι η Dolphin Capital Investors που αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία real estate (με βάση το καθαρό ενεργητικό της) στο ΑΙΜ του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, έχοντας συγκεντρώσει 890 εκατομμύρια ευρώ κεφάλαιο αποκλειστικά από διεθνείς θεσμικούς επενδυτές. Συνολικά, έχει υπό ανάπτυξη 14 μεγάλα σύνθετα τουριστικά συγκροτήματα σε έξι χώρε (Ελλάδα, Κύπρο, Δομινικανή Δημοκρατία, Παναμά, Κροατία, Τουρκία).

Νέες συνεργασίες

Στη χώρα μας, αναπτύσσει οκτώ μεγάλα έργα στο τουριστικό real estate, ο προϋπολογισμός των οποίων υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ. Εκτός από την Aman, η Dolphin έχει συμβληθεί με τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες διεθνώς και ονόματα όπως Chedi, Nikki Beach, Waldorf Astoria και Oberoi που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Σταθμό στην ιστορία της Dolphin αποτέλεσε η εξαγορά της Aristo Developers, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες κατασκευής εξοχικών κατοικιών στην Κύπρο. Η επένδυση αυτή αποτέλεσε πρωτοπορία, καθώς ήταν η πρώτη δημόσια πλήρης εξαγορά και ιδιωτικοποίηση στην ιστορία του Χρηματιστηρίου της Κύπρου.

Μέσω της Aristo αναπτύσσει αυτό το διάστημα το Venus Rock, προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ, που αποτελεί το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο θέρετρο στην Ευρώπη, αφού καταλαμβάνει ενιαία έκταση 10.000 στρεμμάτων, έχει δύο γήπεδα γκολφ, ξενοδοχείο, εκτεταμένη εμπορική ζώνη, μαρίνα και πάνω από 2.500 παραθεριστικές κατοικίες. Πριν από δύο μήνες βραβεύτηκε στο νησί του με το τιμητικό Young Business Leader Award.

Όσον αφορά την πρώτη φάση της επένδυσης στο Πόρτο Χέλι, που θα τεθεί σε λειτουργία περίπου σε έναν χρόνο, να σημειωθεί ότι θα αποτελέσει έναν ακόμη κρίκο στα 24 Aman Resorts που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Τα Aman αποτελούν έμπνευση του Άντριαν Ζέκα και θεωρούνται τα κορυφαία boutique ξενοδοχεία παγκοσμίως. Από το 1988 που άνοιξε το πρώτο ξενοδοχείο της αλυσίδας στο Πουκέτ, στην Ταϊλάνδη, προστέθηκαν και άλλα σε εξωτικά μέρη όπως Μπουτάν, Καμπότζη, Ρατζαστάν, Μπαλί, Λάος, Μαρόκο, Φιλιππίνες και Σρι Λάνκα. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους είναι οι συναρπαστικές τοποθεσίες που βρίσκονται, οι εξαιρετικές υποδομές, αλλά κυρίως το ασυναγώνιστο σέρβις και ο μικρός αριθμός δωματίων, με αποτέλεσμα να αποτελούν καταφύγιο της παγκόσμιας ελίτ.

Στο Πόρτο Χέλι

Οι Amanjunkies, δηλαδή οι πιστοί πελάτες της Aman, ανέρχονται σήμερα σε πάνω από 100.000. Αυτή η VIP λίστα, που την κρατούν σαν επτασφράγιστο μυστικό, περιλαμβάνει μέλη βασιλικών οικογενειών, διασημότητες από τον χώρο του θεάματος, των επιχειρήσεων και της τέχνης. Ο Μ. Καμπουρίδης, φανατικός Amanjunkie, γνώρισε τον Αντρ. Ζέκα το 2000 και από τις συζητήσεις τους προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας ενός ξενοδοχείου Aman στην Ελλάδα. Ο προορισμός αναζητήθηκε ανάμεσα σε Κυκλάδες, Ιόνιο και Πόρτο Χέλι. Το “απόλυτο μέρος” βρέθηκε στη θέση Κορακιά στο Πόρτο Χέλι και δεν χρειάστηκε καν δεύτερη σκέψη για να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές ότι αυτή η τοποθεσία θα αποτελέσει τον νέο προορισμό των Amanjunkies. Οι αγορές γης ολοκληρώθηκαν το 2007 και η αρχιτεκτονική μελέτη ανατέθηκε στον διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Εντ Τατλ, πιστό συνεργάτη της Aman, ο οποίος σχεδίασε οριζόντια κτίρια με πολύ εκλεπτυσμένη αισθητική, που εναρμονίζονται πλήρως μέσα στους ελαιώνες και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Όπως ο ίδιος συχνά δηλώνει, το να επενδύει κανείς στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά επίπονο. Φαίνεται, όμως, ότι η επιμονή του τελικά υπερίσχυσε.

Ο Μίλτος Καμπουρίδης γεννήθηκε το 1972 και μεγάλωσε στη Λευκωσία. Αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε αρκετές Ολυμπιάδες Μαθηματικών και σπούδασε στο MIT με υποτροφίες, όπου έλαβε τρία πτυχία με διακρίσεις. Εργάστηκε για δύο χρόνια στο επενδυτικό τμήμα της Goldman Sachs, όπου έλαβε το Goldman Sachs Global Innovation Award. Στη συνέχεια, ίδρυσε μαζί με τρεις συναδέλφους του και τον Τζορτζ Σόρος τη Soros Real Estate Partners, ένα επενδυτικό fund, συγκεντρώνοντας 1 δισ. δολάρια. Το 2004, ο Μ. Καμπουρίδης μαζί με τον φίλο και συνάδελφο του Πιερ Χαραλαμπίδη, επίσης από την Κύπρο, ίδρυσε τη Dolphin Capital, που έφτασε σήμερα να κατέχει 63 εκατ. τ.μ. γης, να ελέγχει 59 χλμ. ακτογραμμής και να έχει ενεργητικό που ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ. Σταθμό στην επαγγελματική του σταδιοδρομία θεωρεί τη γνωριμία του με τον Άντριαν Ζέκα, τον εμπνευστή και επικεφαλής των Aman Resorts. Παράλληλα, ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, όπως το One Athens, που αφορά την ανάπλαση της πρώην Σχολής Δοξιάδη σε πολυτελείς κατοικίες στο κέντρο της Αθήνας, το παγκόσμιο συμβούλιο τουρισμού (WTTC), το φιλανθρωπικό ίδρυμα Dolphin Capital Foundation και το Kambourides Graduate Fellowship στο ΜΙΤ. Είναι παντρεμένος με την Μαρίνα Βερνίκου, με την οποία μοιράζονται την αγάπη τους για τα τρία τους παιδιά και τα μακρινά ταξίδια εξερεύνησης.

Source: "Real Money"