Τουριστική επένδυση στη Σητεία από DCI και οικογένεια Ιωάννου

Published on: "Kathimerini.gr"

Νέα τουριστική επένδυση δρομολογείται στη Σητεία της Κρήτης, καθώς η κυοφορούμενη συμφωνία ανάμεσα στην Dolphin Capital Investors (DCI) και την οικογένεια Ιωάννου, εκ των μεγαλομετόχων στον κατασκευαστικό όμιλο J&P Overseas (μητρική της ελληνικής J&P-Αβαξ) τελεσφόρησε.

Οπως ανακοίνωσε στην χρηματιστηριακή αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου η DCI των κ. Π. Χαραλαμπίδη και Μ. Καμπουρίδη, τέθηκαν οι βάσεις για την ανάπτυξη έκτασης 4.300 στρεμμάτων (ιδιοκτησίας της οικογένειας Ιωάννου) στην Πλάκα της Σητείας στην Κρήτη. Η DCI θα συμμετάσχει με 60% στην επένδυση, δεσμεύοντας για τον σκοπό αυτό το ποσό των 26 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, έχουν ήδη καταβληθεί 7 εκατ. ευρώ, ενώ επιπλέον 9 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν, εφόσον εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της επένδυσης, αλλά και η κύρια μελέτη για την ανάπτυξη οικιστικού συγκροτήματος. Τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ θα αποδεσμευθούν για τη χρηματοδότηση επιμέρους μελετών και τη λήψη αδειών, αλλά και τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης, καθώς το συνολικό ποσό αναμφίβολα θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Παραθαλάσσιο θέρετρο

Το Plaka Bay Resort θα είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο, που θα περιλαμβάνει οικιστικό συγκρότημα συνολικής επιφάνειας άνω των 100.000 τ.μ., ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων, άλλες υποστηρικτικές χρήσεις ψυχαγωγίας, ενώ μελετάται και η προσθήκη ενός γηπέδου γκολφ 18 οπών. Σημειωτέον ότι η έκταση διαθέτει παραλία μήκους 7 χιλιομέτρων, ενώ απέχει περίπου 30 λεπτά από το αεροδρόμιο της Σητείας. Προς το παρόν, οι επενδυτές έχουν λάβει άδειες από την αρχαιολογική υπηρεσία, αλλά και το δασαρχείο.

Με την προσθήκη της παραπάνω επένδυσης, η DCI έχει πλέον επενδύσει περί τα 405 εκατ. ευρώ σε έργα τουριστικού και οικιστικού χαρακτήρα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Κροατία, ενώ συνολικά έχει δεσμεύσει 564 εκατ. ευρώ για την προώθηση των εν λόγω επενδύσεων. Πρόσφατα, η εταιρεία άντλησε 450 εκατ. ευρώ από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποίησε, ενώ συμφώνησε και για την απόκτηση του 85% της κυπριακής εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Aristo Developers, η οποία επίσης έχει παρουσία στην ελληνική αγορά.

Ασφαλώς, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι έργα τέτοιου βεληνεκούς, όπως το Plaka Bay Resort, δεν έχουν μέχρι σήμερα «ευδοκιμήσει» στην Ελλάδα, μιας και όλες οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις παραμένουν προς το παρόν στα χαρτιά. Αυτό, παρά τις συχνά πολυετείς προσπάθειες των ενδιαφερομένων, μιας και το δυσχερές θεσμικό πλαίσιο αποδεικνύεται συχνά ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Source: "Kathimerini.gr"