Leader στο τουριστικό real estate η Dolphin Capital

Published on: "Oikonomia.gr"

Από το 2005 όταν η Dolphin Capital εισήχθηκε στην εναλλακτική αγορά του Λονδίνου (ΑΙΜ), έχει μπει δυναμικά στην αγορά ακινήτων της ευρύτερης περιοχής της της Νοτιοανατολική Ευρώπης καθώς με διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου και ενός placement έχει αντλήσει 1 δις ευρώ από το Σίτι.

Τότε ο ένας ο από τους δύο ιδρυτές, ο κ. Μίλτος Καμπουρίδης προβλέποντας την ύφεση που θα παρατηρούνταν στην αγορά της Ισπανίας αλλά και την τεράστια ανάπτυξη που θα γνώριζε η περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης  στα επόμενα χρόνια προχώρησε στην ίδρυση της fund  με σκοπό τις επενδύσεις σε περιφερειακά θέρετρα, ιδίως στην Ελλάδα, την Κύπρο.  Ο έτερος ιδρυτής του ομίλου είναι ο Πιερ Χαραλαμπίδης, πρώην investment banker που εργαζόταν στην JP Morgan.  Από τότε έχει περάσει αρκετός καιρός με την εταιρεία να παρουσιάζει αλματώδη ανάπτυξη και να βρίσκεται στις πρώτες επιλογές πολλών επενδυτικών οίκων όπως η Goldman Sachs που δίνει τιμή-στόχο τις 193 πένες (τρέχουσα τιμή 193 πέννες). Σημαντικό πυλώνα στην ανάπτυξη της εταιρείας έχει διαδραματίσει η εξαγορά της κυπριακής εταιρείας Aristo Developers, που αποτελεί την μεγαλύτερη εξαγορά στο ΧΑΚ. Η Aristo αναπτύσσει και σημαντική δραστηριότητα στην Ελλάδα με έργα στη Ζάκυνθο, Σύρο, Πελοπόννησο και Αθήνα. Η Aristo κατέχει τρεις από τις συνολικά δώδεκα προκαταρκτικές άδειες για τη δημιουργία οικιστικών θερέτρων με γήπεδα γκολφ, οι οποίες πρόσφατα διατέθηκαν από την Κυπριακή κυβέρνηση, ενώ προτίθεται να υποβάλλει αίτηση για τέταρτη άδεια.

Η ναυαρχίδα του χαρτοφυλακίου ακίνητης περιουσίας της Aristo είναι το Venus Rock, ένα από τα μεγαλύτερα παραθαλάσσια τεμάχια γης για την ανάπτυξη οικιστικών κατοικιών στην Ευρώπη, συνολικής έκτασης περίπου 10,000 στρεμμάτων που θα συνδυάσει 3 γήπεδα γκολφ, περισσότερες από 3,000 κατοικίες, ξενοδοχείο 5 αστέρων με spa, μεγάλα παραθαλάσσια εμπορικά συγκροτήματα και κέντρα ψυχαγωγίας, μαρίνα, καθώς και άλλα αθλητικά κέντρα. Το Venus Rock βρίσκεται μεταξύ Λεμεσού και Πάφου, δίπλα από το γνωστό θέρετρο γκολφ Aphrodite Hills.

Η Εταιρεία επίσης κατέχει το Eagle Pines, συνολικής έκτασης 220 εκταρίων, στο οποίο περιλαμβάνεται η δημιουργία γηπέδου γκολφ και βρίσκεται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Apollo Heights Polo Resort της Dolphin.

Στα project που συμμετέχει στο στόχαστρο του ομίλου είναι η Κρήτη στην οποία έχει αγοράσει 2,5 χιλ. στρέμματα από την Ικτίνος στον όρμο Φανερωμένης στον Άγιο Νικόλαο. Παράλληλα έχει εξασφαλίσει έγκριση από το ΥΠΕΧΩΔΕ στην περιοχή ΠΕΡΠΟ της Σητείας όπου και θα αναπτυχθεί το «SitiaBayGolf». Στο νομό Μαγνησίας στην περιοχή Νιές προωθείται η κατασκευή του «Lavender Bay» που θα περιλαμβάνει γήπεδο γκολφ, ξενοδοχείο, μαρίνα κτλ .  Στην Μήλο έχει συναφθεί συμφωνία ενδεχόμενης συνεκμετάλλευσης με την S&Β. Τα πράγματα, ωστόσο, βρίσκονται σε σαφώς πρώιμο στάδιο, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχει business plan, η εκμετάλλευση των ακινήτων πιθανόν να προϋποθέτει την απόκτηση και περαιτέρω εκτάσεων, ενώ το θέμα των αδειοδοτήσεων στην Ελλάδα πολύ συχνά παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες. Στο Πόρτο Χέλι και στη Χαλκίδα αναπτύσσονται τα έργα «Kilada Hills» και «Scorpio Bay» αντίστοιχα. Στην Κροατία η εταιρεία κατασκευάζει το «Livka Bay».

Source: "Oikonomia.gr"