Καινοτομία εν μέσω πανδημίας

Published on: "InStyle"

Από την Ειρήνη Ζουρνατζή

Με αφορμή τις πρωτόγνωρες και για κάποιους δύσκολες συνθήκες που έφερε η πανδημία στη χώρα μας, ο όμιλος Enthoosia, του Μίλτου Καμπουρίδη και του Σακη τανίμανίδη, δημιούργησε μια νέα, καινοτόμο πλατφόρμα προσφοράς και επικοινωνίας στοχεύοντας να καλύψει την ανάγκη για ψυχολογική στήριξη σε πλήθος συνανθρώπων μας.

Περισσότερα από 15 χιλιάδες ραντεβού και 180 μέχρι τώρα εθελοντές είναι τα εντυπωσιακά νούμερα της πλατφόρμας εθελοντικής ψυχολογικής υποστήριξης milamou.gr, με ιδρυτές τον Μίλτο Καμπουρίδη και τον Σάκη Τανιμανίδη. Το επιχειρηματικό δίδυμο, γνωρίζοντας πολύ καλά το ζητούμενο της εποχής για άμεση αποτύπωση της κανονικότητας σε ένα περιβάλλον όπου η τεχνολογία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, μας έδειξαν τον δρόμο για μια καινοτόμο δραστηριότητα που προσφέρει αρκετά στην επόμενη μέρα της οικονομίας και κυρίως της κοινωνίας μας.

Μιλήστε μας για το έργο της πλατφόρμας αλλά και για το feedback που δέχεστε από τους εθελοντές για το κοινωνικό, οικονομικό και πρωτίστως ψυχολογικό πλήγμα που έχουν δεχτεί πολλοί άνθρωποι από τον Covid-19.

Το milamou.gr είναι μια πλατφόρμα που φέρνει σε επαφή άτομα που χρειάζονται ψυχολογική στήριξη με εθελοντές επαγγελματίες ψυχολόγους και συμβούλους ψυχικής υγείας που επιθυμούν να βοηθήσουν ανιδιοτελώς. Αποτελεί μια διαδικτυακή πύλη που παρέχει δωρεάν και ανώνυμα ψυχολογική και συμβουλευτική υποστήριξη σε όλους όσοι το έχουμε ανάγκη. Οι χρήστες της πλατφόρμας μπορούν να κλείσουν ραντεβού ηλεκτρονικά και να επικοινωνήσουν ανώνυμα και δωρεάν με έναν εθελοντή επαγγελματία.

Η εμφάνιση του Covid-19 ανέτρεψε τα δεδομένα σε όλο τον πλανήτη. Έκλεισε τον κόσμο μέσα, μας χώρισε από τα αγαπημένα μας πρόσωπα, επέφερε οικονομικές επιπτώσεις, ανασφάλεια και φόβο και, δυστυχώς, για πολλούς ανθρώπους τον θάνατο. Αυτή η δύσκολη κατάσταση και οι πρωτόγνωρες συνθήκες έχουν δημιουργήσει ψυχολογικό βάρος σε αρκετούς συνάνθρωπους μας, που χρειάζονται κάποιον να μιλήσουν.

Οι εθελοντές μάς μεταφέρουν την ικανοποίηση των χρηστών της πλατφόρμας για το γεγονός ότι βρήκαν έναν τρόπο να συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούν ανώνυμα, δωρεάν και εύκολα. Ωστόσο, στο milamou.gr, σεβόμενοι την ιδιωτικότητα των χρηστών, δεν κρατάμε παραπάνω στοιχεία για τα θέματα που συζητούνται.

Σας εξέπληξε η ανιδιοτελής προσφορά των περίπου 200 εθελοντών μέχρι τώρα να βοηθήσουν δωρεάν χιλιάδες παθόντες;

Από την αρχή της λειτουργίας μας έχουν βοηθηθεί πάνω από 13.000 συνάνθρωποί μας. Αυτοί οι άνθρωποι ίσως να μην είχαν βρει κάποιον να μιλήσουν αν δεν προσέφεραν εθελοντικά τον χρόνο τους όλοι αυτοί οι εθελοντές. Κατά μέσο όρο, ένας εθελοντής βοηθάει και στηρίζει καθημερινά 4-5 συνανθρώπους μας, και γι’ αυτό είμαστε ευγνώμονες και ευχαριστούμε όλους τους εθελοντές επαγγελματίες, καθώς χάρη σε αυτούς βοηθάμε καθημερινά.

Είναι συγκινητικό να βλέπουμε τη διάθεση προσφοράς των επαγγελματιών. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι πάντα υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να βοηθήσουν, αρκεί να υπάρχει το κατάλληλο μέσο. Και το milamou.gr έχει καταφέρει αυτό ακριβώς: να φέρνει σε επαφή ανθρώπους που χρειάζονται έναν επαγγελματία να μιλήσουν με έναν ψυχολόγο ή σύμβουλο ψυχικής υγείας. Από πλευράς μας, θα θέλαμε να προσκαλέσουμε κι άλλους επαγγελματίες να διαθέσουν τον χρόνο τους, καθώς πολύ συχνά παρατηρούμε πως η ζήτηση ραντεβού υπερβαίνει την προσφορά.

Η δομή του milamou.gr είναι φιλική τόσο για τους χρήστες όσο και για τους εθελοντές. Έτσι, αν κάποιος επαγγελματίας έχει τη δυνατότητα να προσφέρει έστω 1 ώρα από τον χρόνο του, μπορεί να το κάνει, καθώς ο ίδιος ορίζει «δυναμικά» στην πλατφόρμα τη διαθεσιμότητά του ανά ημέρα.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε νεότερους developers και επιχειρηματίες που επιθυμούν να κάνουν παρόμοια βήματα στην Ελλάδα της κρίσης;

Να κυνηγήσουν την υλοποίηση της ιδέας τους. Πάντα υπάρχει χώρος για νέες ιδέες όταν δημιουργούν αξία. Η χρήση νέων τεχνολογιών έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, ειδικά μετά το πρώτο lockdown. Οι online εφαρμογές αναπτύσσονται ραγδαία και καθημερινά, ενσωματώνονται στη ζωή όλο και περισσότερων ανθρώπων, που τις χρησιμοποιούν σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο.

Σε αυτό το δεύτερο και δυσκολότερο lockdown που βιώνουμε όλοι, τι συμβουλές θα δίνατε σε όσους φοβούνται τον ιό αλλά και σε όσους δεν εκτιμούν σωστά την επικινδυνότητά του;

Ο κορωνοϊός είναι εδώ, είναι μια πραγματικότητα και χρειάζεται απ’ όλους μας να σεβαστούμε τις οδηγίες των ειδικών, να τις τηρήσουμε και να λειτουργήσουμε ως σύνολο για να τον καταπολεμήσουμε. Εκείνος που υποτιμά την επικινδυνότητα και την πιθανότητα να κολλήσει Covid-19 χρειάζεται αφενός να σεβαστεί και να προστατεύσει με τη στάση του τους μεγαλύτερους σε ηλικία με τους οποίους έρχεται σε επαφή και αφετέρου να ενημερωθεί για το ότι όλοι μπορεί να κολλήσουμε, και ακόμα κι αν μας βρει ο ιός σε καλή φυσική κατάσταση και νεαρότερη ηλικία, ενδεχομένως να μας οδηγήσει σε πολυήμερη νοσηλεία. Χρειάζεται, λοιπόν, όλοι μας με υπεύθυνη στάση να προστατεύσουμε τους γύρω μας και τον εαυτό μας, χωρίς πανικό, αλλά με σεβασμό και πιστή τήρηση των οδηγιών των ειδικών.

Πόσο δύσκολη είναι τελικά στις μέρες μας η ψυχολογική αποσυμπίεση;

Η πρωτόγνωρη κατάσταση του lockdown μάς έχει κλείσει όλους στο σπίτι και μας έχει στερήσει τη φυσική επαφή με αγαπημένα μας πρόσωπα. Ας μην ξεχνάμε πως οι Έλληνες είμαστε ένας λαός εξωστρεφής. Σε όλους μας έχουν λείψει τα τραπέζια και οι έξοδοι με τους φίλους μας. Μέσω της κοινωνικότητάς και κοινωνικοποίησής μας ερχόταν και η αποσυμπίεση, καθώς μοιραζόμασταν με τους δικούς μας ανθρώπους ευχάριστες αλλά και δύσκολες στιγμές μας. Τώρα, η φυσική επαφή έχει αντικατασταθεί από μια βιντεοκλήση, που ποτέ όμως δεν μπορεί να είναι ισάξια.

Ποια είναι τα επόμενα κοινά επαγγελματικά σας σχέδια;

Τα επόμενα σχέδιά μας αφορούν στα Museums of Illusions, μια καινοτόμο ιδέα που συνδυάζει την εκπαίδευση με τη διασκέδαση μέσα από μουσεία γεμάτα ψευδαισθήσεις. Ήδη έχουμε ανοίξει Museum of Illusions στην Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη και τη Μαδρίτη, με πιο πρόσφατο το δεύτερο μουσείο μας στην Κωνσταντινούπολη. Από κει και πέρα, πολύ σύντομα θα ανοίξουμε σε Ορλάντο, Νέο Δελχί καθώς και το δεύτερο μουσείο μας στην Ελλάδα, στην αγαπημένη μας Θεσσαλονίκη!

Επιπλέον, ετοιμάσαμε μια πολύ δυνατή πρόταση διασκέδασης. Πρόκειται για το application WUIZ! που καλεί καθημερινά τους χρήστες σε ένα live παιχνίδι γνώσεων με οικοδεσπότη τον Σάκη! Παράλληλα, εργαζόμαστε πάνω σε ένα νέο project στον τομέα του real estate, αλλά θα σας πούμε περισσότερα μέσα στο 2021!

Source: "InStyle"