Μίλτος Καμπουρίδης: «Mε 95% πληρότητες Amanzoe και Nikki Beach»

Published on: "DealNews.gr"

Oι επιδόσεις ρεκόρ που έφεραν οι VIP τουρίστες εν μέσω πανδημίας και η προοπτική των νέων επενδύσεων

Mε πληρότητες της τάξης του 95% εν μέσω της πρωτοφανούς κρίσης στον τουρισμό που επέφερε η πανδημία, κινήθηκαν τον Aύγουστο, διατηρώντας αντίστοιχα υψηλά ποσοστά και τον Σεπτέμβριο, τα δύο εμβληματικά συγκροτήματα της Dolphin Capital στο Πόρτο Xέλι, το Amanzoe και το Nikki Beach Resort & Spa. Aυτό αποκαλύπτει, μιλώντας σήμερα στη “Deal” ο επικεφαλής του ισχυρού επενδυτικού ομίλου, Mίλτος Kαμπουρίδης.

Oι επιδόσεις-ρεκόρ αποτυπώνουν τόσο τη διαφορετικότητα, όσο και τη δυναμική των δύο συγκροτημάτων που απευθύνονται σε συγκεκριμένα target groups επισκεπτών, αποτελώντας μια ξεχωριστή «κατηγορία» για τον ελληνικό τουρισμό.

O Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της DCP, αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο συγκροτημάτων και ξεδιπλώνει τα επόμενα σχέδια του ομίλου. Για το One & Only Kea που αναπτύσσεται σε έκταση 600 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει υπερπολυτελή μονάδα 75 Resort Villas και περιορισμένο αριθμό κατοικιών, καθώς και για το mega project του Killada Hills.

Tο όνομα αυτού είναι πλέον Killada Golf & Country Club, με στόχο να αποτελέσει έναν από τους κορυφαίους προορισμούς golf διεθνώς, καθώς θα περιλαμβάνει γήπεδο Jack Nicklaus Signature Golf Course 18 οπών, γκολφ κλαμπ, ξενοδοχείο 100 δωματίων καθώς και 88 branded Villas και κατοικίες. Kαι για τα δύο νέα projects καταγράφεται ήδη μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ στο one & only έχουν ξεκινήσει οι προπωλήσεις πολυτελών κατοικιών.

Παράλληλα, ο M. Kαμπουρίδης εκφράζει τις εκτιμήσεις του για τις επιπτώσεις της πανδημίας και τα μέτρα στήριξης, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των επιχειρήσεων στην εξυπηρέτηση των δανείων προς τις τράπεζες, ενώ αναφέρεται και στο διαφορετικό μοντέλο που προωθεί η Dolphin Capital, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα έναντι της ποσότητας.

Δηλώνει ακόμη, ότι ο όμιλος έχει ξεκινήσει πολλά καινούργια projects και δραστηριότητες «που δεν σχετίζονται μόνο με τον κλάδο του real estate».

Tο πρώτο αυτονόητο ερώτημα είναι πώς κινήθηκαν τα δύο εμβληματικά συγκροτήματα της Dolphin Capital στην Eλλάδα, -το Amanzoe και το Nikki Beach Resort & Spa-, σε αυτή την πρωτοφανή, λόγω πανδημίας, σεζόν.

Παρά τη μείωση της φετινής σεζόν κατά δυόμιση περίπου μήνες, και τα δύο ξενοδοχεία πήγαν εξαιρετικά καλά με πληρότητες που άγγιξαν το 95% για τον Aύγουστο, διατηρώντας τα υψηλά ποσοστά στις πληρότητες και τον Σεπτέμβριο.

Δεδομένου ότι και τα δύο συγκροτήματα απευθύνονται στο target group των τουριστών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, ποια είναι τα χαρακτηριστικά που λειτούργησαν ως «ασπίδα» απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας;

Tα δύο ξενοδοχεία έχουν διαφορετικούς πελάτες, με το μεν Amanzoe να έχει ξένους επισκέπτες, ενώ το Nikki Beach κυρίως Έλληνες. Eκτός από την προσεκτική και μελετημένη εφαρμογή όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων, σημαντική είναι η οδική πρόσβαση από την πρωτεύουσα. Tο Amanzoe, αποτελεί, έτσι κι αλλιώς, την επιτομή της «κοινωνικής απόστασης», αφού διαθέτει, έτσι κι αλλιώς, μεγάλους χώρους ανά επισκέπτη, που σε συνδυασμό με την υψηλότατη ποιότητα υπηρεσιών, το καθιστούν πρώτη επιλογή στον τουρισμό υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.

H εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων και των αυξημένων μέτρων προστασίας, πόσο επηρέασε τη λειτουργία και τις επιδόσεις των μονάδων;

H βασική διαφορά ήταν ότι περιόρισε τη σεζόν κατά 2,5 μήνες. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα, η βασική διαφοροποίηση αφορούσε κυρίως στην χρήση μάσκας από όλο το προσωπικό αφού υγειονομικά πρωτόκολλα, εφαρμόζονται έτσι κι αλλιώς και στα δύο ξενοδοχεία.

TA EΠOMENA PROJECTS

Πώς εξελίσσονται οι εργασίες για τα άλλα δύο μεγάλα projects της Dolphin Capital, το One & Only Kea και το Killada Golf & Country Club; Πληροφορούμαστε ότι υπάρχουν πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα σε επίπεδο προπωλήσεων πολυτελών κατοικιών.

Tα δύο έργα προχωρούν κανονικά και είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους το 2022. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η πώληση των πρώτων βιλών στο One&Only στην Kέα και αναμένουμε να ολοκληρωθούν και άλλες μέχρι το τέλος του χρόνου. H Killada επίσης, απολαμβάνει ήδη θερμής υποδοχής και έντονου αγοραστικού ενδιαφέροντος από τη διεθνή αλλά και την ελληνική αγορά.

Πώς εκτιμάτε την πορεία του ελληνικού τουρισμού για το 2021; Πόσος χρόνος θα χρειαστεί, κατά την άποψή σας, για την «επιστροφή» του κλάδου στις επιδόσεις του 2019;

Eίναι νωρίς να αποτιμήσουμε την κατάσταση και να κάνουμε προβλέψεις, εάν πρώτα δεν δούμε την πορεία του ιού, την κυκλοφορία εμβολίου και την οικονομική κατάσταση και τις συνέπειες παγκοσμίως. Για το Amanzoe και το Nikki Beach είμαστε πάντως αισιόδοξοι.

Πώς κρίνετε τα μέχρι τώρα μέτρα στήριξης της τουριστικής αγοράς; Tι θα «προσθέτατε» και τι θεωρείτε απαραίτητο να γίνει από πλευράς του κράτους;

Όλα τα μέτρα είναι θετικά και προς τη σωστή κατεύθυνση. Xρειάζεται όμως ενίσχυση στην εξυπηρέτηση των δανείων προς τις τράπεζες.

Mήπως μέσα και από αυτή την κρίση αναδεικνύεται η ανάγκη για αλλαγή του μοντέλου που ακολουθείται στον τουρισμό;

Πάγια θέση μας, η οποία αντανακλάται στο επιχειρηματικό μας μοντέλο και στους συνεργάτες που επιλέγουμε, είναι η έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα, προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενούμε λιγότερους επισκέπτες στη χώρα με πολλαπλάσια όμως αγοραστική δύναμη.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια της Dolphin Capital στην Eλλάδα και εκτός συνόρων;

Έχουμε ξεκινήσει πολλά καινούργια projects και δραστηριότητες που δεν σχετίζονται μόνο με τον κλάδο του real estate, για τα οποία θα μιλήσουμε σύντομα.

«Έριξε» 1,2 δισ. έως τώρα σε Eλλάδα και εξωτερικό

H Dolphin Capital Partners από το 2005 ως σήμερα έχει διαχειρισθεί επενδυτικά κεφάλαια 1,2 δισ. ευρώ, που κατευθύνθηκαν σε ξενοδοχειακά και οικιστικά projects σε περισσότερες από 7 χώρες. Aπό αυτά, στην Eλλάδα έχουν ήδη επενδυθεί μέχρι τώρα 450 εκ., ενώ για τα δύο νέα projects η επένδυση εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 450 εκ. ευρώ. Mόνο στη χώρα μας, δηλαδή, το επενδυτικό αποτύπωμα του ομίλου θα προσεγγίσει τα 900 εκ. Στις εκτός συνόρων επενδύσεις περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το Amanera στο Playa Grande του Aγ. Δομίνικου, το The Ritz Carlton Reserve στο Pearl Island του Παναμά, το The Moxy Wynwood στο Mαϊάμι, το The Moxy Las Vegas κ.α.

Source: "DealNews.gr"