Μίλτος Καμπουρίδης εκ βαθέων: Οι 14 δραματικές ημέρες με τον κορονοϊό – Γιατί θεωρεί ότι «χάνεται το μισό καλοκαίρι»

Published on: "MonoNews.gr"

Ο Μίλτος Καμπουρίδης, ο δυναμικός νέος επιχειρηματίας, ιδρυτής της Dolphin, που επενδύει σε τουριστικά project και στα Μουσεία των Ψευδαισθήσεων, ήταν ένας από τους Έλληνες που κόλλησε τον κορονοϊό στο Λονδίνο. Μάλιστα αφού επέστρεψε στην Ελλάδα, εξαιτίας του νόσησαν ακόμη 5 άτομα, μεταξύ αυτών και τα δύο παιδιά του.

Πριν από λίγες ημέρες, αφού ανάρρωσε, γνωστοποίησε την περιπέτειά του και, μιλώντας στο mononews.gr, μας αποκαλύπτει τι έμαθε από αυτή την  δυσάρεστη εμπειρία.

Ομολογεί ότι δεν ένιωσε φόβο και σημειώνει ότι αυτός που νοσεί χρειάζεται απομόνωση, υπομονή και φροντίδα ενώ συμβουλεύει όσους έχουν κάποιον που νοσεί στην οικογένεια, να μην δραματοποιούν την κατάσταση.  Όπως εξηγεί, αυτό που έχει σημασία είναι το πώς αντιδρούμε σε απρόβλεπτες προκλήσεις και πώς παραμένουμε δημιουργικοί και αισιόδοξοι.

Όσο για τα επενδυτικά του σχέδια, δεν αλλάζουν, αναπόφευκτα όμως,  θα υπάρξουν καθυστερήσεις γιατί αυτές οι επενδύσεις βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής.

Όμως, η σημερινή κρίση δημιουργεί και  ευκαιρίες και ο δυναμικός επιχειρηματίας έχει ήδη νέα σχέδια στα σκαριά, που ανταποκρίνονται στα νέα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία.

Πιστεύει, θα δημιουργηθούν ευκαιρίες στο ηλεκτρονικό εμπόριο, σε εφαρμογές που βελτιώνουν τις ιατρικές υπηρεσίες, την ποιότητα ζωής στο σπίτι και στα τουριστικά καταλύματα που προσφέρουν ασφαλές περιβάλλον σε σχέση με τους νέους κινδύνους.  Σε κάθε περίπτωση σαν επιχειρηματίας που ασχολείται με τον τουρισμό θεωρεί ότι «η μισή καλοκαιρινή σεζόν είναι από τώρα χαμένη».

Η συνέντευξη του κ. Καμπουρίδη στο mononews.gr έχει ως εξής:

Γνωρίζετε πώς κολλήσατε πού ή από ποιον; Πόσες ημέρες μετά είχατε το πρώτο σύμπτωμα;

Δεν γνωρίζω από πού κόλλησα. Μάλλον στο Λονδίνο. Αν ισχύει ότι το κόλλησα εκεί, το πρώτο σύμπτωμα εμφανίστηκε μετά από 3 μέρες, το Σαββατοκύριακο της Καθαράς Δευτέρας.

Από την ημέρα που πιθανώς το κολλήσατε μέχρι την ώρα που το μάθατε ότι είστε θετικός, πόσους μπορεί να κολλήσατε; Ισχύει ότι ο ιός δεν είναι μεταδοτικός μετά τις 14 ημέρες;

Ξέρω ακριβώς πόσους κόλλησα…τα δύο από τα τρία μου παιδιά και τρία πρόσωπα από το στενό φιλικό μου περιβάλλον. Ναι με βάση την εμπειρία μου, νομίζω ότι μετά τις 14 ημέρες και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα πολύ δύσκολα μεταδίδεται.

Ποια ήταν σε εσάς τα συμπτώματα, από τα πρώτα μέχρι την ολοκλήρωση του κύκλου της ασθένειας; Μοιάζει με γρίπη ή νιώθεις διαφορετικά; Είχατε αυτά που λένε, έλλειψη οσμής και γεύσης;

Για να είμαι ειλικρινής, δεν είχα ποτέ αρρωστήσει από γρίπη άρα δεν μπορώ να συγκρίνω.  Είχα για 14 ημέρες πυρετό που ξεκινούσε το πρωί από 37 και έφτανε 39 το βράδυ, πονοκέφαλο, πόνο πίσω από τα μάτια, αδυναμία και βήχα, που δεν έχει φύγει ακόμη. Για αρκετές ημέρες δεν είχα διάθεση να φάω…

Όσες μέρες νοσούσατε, αυτές τις 14 ημέρες, δεν βγαίνατε καθόλου από το σπίτι; Πιστεύετε ότι είναι πιο πιθανό να κάνεις αυστηρή καραντίνα αν γνωρίζεις ότι είσαι θετικός από κορονοϊό παρά αν δεν το ξέρεις;

Από την ημέρα που έμαθα ότι είμαι θετικός, έμεινα απομονωμένος σε δικό μου χώρο στο σπίτι.

Ναι, αν γνωρίζεις ότι είσαι θετικός στον κορονοϊό, κάνεις πολύ πιο αυστηρά την καραντίνα από ότι αν δεν το γνωρίζεις. Φυσικά η ευαισθητοποίηση για το θέμα αυτό είναι πολύ μεγαλύτερη τώρα από ότι ήταν πριν ένα μήνα  όταν κόλλησα εγώ όταν δεν είχαν καν παρθεί μέτρα.

Πιστεύετε ότι πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ;   Υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να έχουν συμπτώματα, αλλά δεν έχουν κάνει το τεστ και κάνουν χαλαρή καραντίνα;

Τώρα που ξέρουμε ότι ο ιός είναι ανάμεσά μας πρέπει όλοι  όσοι έχουν συμπτώματα να θεωρούν τους εαυτούς τους φορείς του ιού. Γενικά όμως πρέπει όλοι να προσέχουμε αφού υπάρχουν και φορείς του ιού που είναι ασυμπτωματικοί.

Στη δημοσίευση που κάνατε στο Instagram αναφέρατε ότι ήταν μια εκπαιδευτική εμπειρία. Με ποιον τρόπο; Πώς νιώθατε ή τι καινούργιες σκέψεις πέρασαν από το μυαλό σας σε αυτές τις 24 ημέρες; Νιώσατε φόβο;

Δεν ένιωσα καθόλου φόβο. Αντίθετα ένιωσα ανακούφιση γιατί πολλές μέρες ενώ είχα τα συμπτώματα το πρώτο τεστ βγήκε αρνητικό και δεν ήξερα τι είχα. Ήταν εκπαιδευτική εμπειρία  γιατί έμαθα πώς η ασθένεια επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα και την αντίληψη του χρόνου, πώς η παραπληροφόρηση και τα κακόβουλα κουτσομπολιά στην κοινωνία μας εξαπλώνονται ταχύτερα από οποιοδήποτε ιό.

Κατάλαβα, πως μπορώ να υπολογίζω στην οικογένειά μου, στην ομάδα μου και στους φίλους μου και πως  δεν μπορούμε να θεωρούμε τίποτα δεδομένο σε αυτή τη ζωή. Aυτό που έχει σημασία είναι το πώς αντιδράμε σε απρόβλεπτες προκλήσεις και πώς παραμένουμε δημιουργικοί και αισιόδοξοι.

Ποιος ο ρόλος της οικογένειάς σας σε αυτή τη φάση; Πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε ένα άτομο στην οικογένεια αν νοσεί από κορονοϊό, τι να λέμε και τι να μη λέμε. Τι να κάνουμε και τι να μην κάνουμε;

Δεν θα πρέπει να δραματοποιούμε το θέμα. Πρέπει να το αντιμετωπίζουμε σαν μια γρίπη που φροντίζουμε να μην την μεταδώσουμε. Φυσικά σε περιπτώσεις ευπαθών ατόμων, πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση και ειδική φροντίδα.

Τι θα συμβουλεύατε κάποιον που νοσεί; Τι να κάνει ή τι να μην κάνει;

Να συμβουλεύεται το γιατρό του και να κάνει υπομονή.

Λένε ότι είμαστε σε πόλεμο. Ο ιός είναι ο εχθρός ή το όπλο; Πιστεύετε στις θεωρίες συνωμοσίας;

Δεν πιστεύω σε θεωρίες συνωμοσίες γενικά. Πολλοί είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο και είχαμε πολλούς ιούς τα τελευταία 12 χρόνια. Έπρεπε τα παγκόσμια συστήματα υγείας και οι κυβερνήσεις να είναι πιο προετοιμασμένοι. Πιστεύω το πάθημα τώρα να γίνει μάθημα.

Πολλοί λένε ότι αυτή η πανδημία θα φέρει μεγάλες και βαθιές αλλαγές. Τι πιστεύετε ότι θα αλλάξει;

Λογικά για αρκετούς μήνες ή χρόνια θα αλλάξει ο τρόπος που χαιρετιόμαστε, πολλές εργασίες και υπηρεσίες θα γίνονται μέσω διαδικτύου και στις αεροπορικές συγκοινωνίες θα υπάρχει ταλαιπωρία με ελέγχους στα αεροδρόμια κ.λ.π.

Εκτιμάτε ότι η Ευρώπη θα παραμείνει Ενωμένη; Πώς βλέπετε τη στάση της Γερμανίας στην αναμέτρηση με τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο;

Η Ευρώπη πάντα είχε πολυφωνία, ξεχωριστές ατζέντες και εσωτερικές διαφωνίες. Ελπίζω και εύχομαι  να βγει πάλι ενωμένη και δυνατή.

Η κυβέρνηση είναι σε ετοιμότητα να πάρει μέτρα για να μειώσει την καταστροφική επίδραση του lockdown. Πρέπει να πάρει και άλλα μέτρα; Τι θα προτείνατε;

Θεωρώ  ότι τα μέτρα είναι ικανοποιητικά και μπράβο στην κυβέρνηση που έδρασε νωρίς. Δεν έχω να προτείνω κάτι άλλο. Περιμένουμε όλοι τη μείωση των κρουσμάτων  και την αποκλιμάκωση των μέτρων.

Ο τουρισμός θα σηκώσει κεφάλι φέτος; Θα έχουμε ξένους τουρίστες το καλοκαίρι;

Αυτό εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί ο ιός στις βασικές χώρες προέλευσης των τουριστών. Δεν είμαι αισιόδοξος ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και φοβάμαι ότι το μισό τουλάχιστον καλοκαίρι θα χαθεί. Αλλά προσπαθώ να παραμείνω αισιόδοξος γιατί με επηρεάζει και άμεσα λόγω των επιχειρήσεων του ομίλου.

H σημερινή κατάσταση τι αλλάζει στην υλοποίηση του έργου Κillada Hills και το One&Only Kea Island; Σε ποιο στάδιο βρίσκονται αυτές οι επενδύσεις; Αλλάζει το σχέδιο των πλωτών ξενοδοχείων, και των μουσείων ψευδαισθήσεων;

Τα σχέδια δεν αλλάζουν, αναπόφευκτα όμως θα σημειώσουν καθυστερήσεις γιατί αυτές οι επενδύσεις βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα καινούργια μουσεία.

Πόσο εκτιμάτε ότι θα κρατήσει ακόμη το γενικό lockdown; Είναι μια εποχή κρίσης άρα και ευκαιριών; Πού βλέπετε να δημιουργούνται ευκαιρίες;

Υπολογίζω ότι τα μέτρα θα αρχίσουν να χαλαρώνουν στην Ελλάδα στα τέλη Απριλίου. Αλλά ο υπόλοιπος δυτικός κόσμος θα αργήσει για τουλάχιστον ακόμη ένα μήνα.

Όσον αφορά τις ευκαιρίες, επειδή αλλάζουν τα δεδομένα θα δημιουργηθούν ευκαιρίες στο ηλεκτρονικό εμπόριο, σε εφαρμογές που βελτιώνουν τις ιατρικές υπηρεσίες, την ποιότητα ζωής στο σπίτι και στα τουριστικά καταλύματα που προσφέρουν ασφαλές περιβάλλον σε σχέση με τους νέους κινδύνους.

Έχω ήδη ξεκινήσει να δουλεύω σε κάποια νέα επιχειρηματικά σχέδια στους τομείς αυτούς.

Source: "MonoNews.gr"