Ο τουρισμός έχει ανάγκη από ορθότερη διαχείριση

Published on: "The Cyprus Weekly"

Για να μπορέσει κάποιος να πει πώς μπορεί ο τουρισμός της Κύπρου να γίνει πιο ανταγωνιστικός, έτσι ώστε να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες, πρέπει να προσεγγίσει τους βραχυπρόθεσμους και τους μακροπρόθεσμους στόχους με διαφορετικές στρατηγικές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον κυπριακό τουρισμό είναι η χειμερινή περίοδος (Γενάρης – Μάρτης, Οκτώβρης – Δεκέμβρης). Ορισμένες εισηγήσεις βραχυπρόθεσμα για να αυξηθεί άμεσα το τουριστικό ρεύμα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι:

(α) Να συμφωνηθεί με επιπρόσθετες αεροπορικές εταιρείες να προσφέρουν απευθείας πτήσεις προς την Κύπρο. Πριν από ένα χρόνο (2012-2013) η Air Berlin από τη Γερμανία, η Thomas Cook και η Thomson από τη Μεγάλη Βρετανία είχαν βάλει πτήσεις προς την Κύπρο κατά τους χειμερινούς μήνες. Σήμερα όλες αυτές οι εταιρείες έχουν μεταφέρει τις πτήσεις τους προς άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς. Η Κυβέρνηση πρέπει να προσφέρει επιχορηγήσεις σε αεροπορικές εταιρείες και τουριστικούς πράκτορες, σε μία προσπάθεια να τους φέρει πίσω οτην Κύπρο.

(β) Να συνεχίσει η πολιτική των «ανοικτών αιθέρων», δηλαδή να σταματήσει η προστασία των Κυπριακών Αερογραμμών. Η όποια προστασία δημιουργεί μια μονοπωλιακή οικονομία, με συνέπεια να επιτρέπεται στις Κυπριακές Αερογραμμές να χρεώνουν ψηλές τιμές, επηρεάζοντας με αυτό τον τρόπο τη ζήτηση.

(γ) Πρέπει να αλλάξει η όλη προσέγγιση του πλάνου marketing για τη χειμερινή περίοδο. Μέχρι σήμερα η όλη προσπάθεια ήταν να προωθηθεί η Κύπρος σαν ένας προορισμός «θάλασσας και ήλιου», ενώ θα πρέπει για τις χειμερινές περιόδους να προωθηθεί η ιδέα του προορισμού για γκολφ (η Κύπρος έχει σήμερα 4 εξαιρετικά γήπεδα γκολφ). Επίσης, παρόλο που κάποιες σκέψεις έχουν γίνει στο παρελθόν για να προσεγγιστεί «εξειδικευμένος» τουρισμός, που να έχει σχέση με ποδηλασία, ομάδες ποδοσφαίρου, τένις κ.λπ., δυστυχώς, οι προσπάθειες δεν έχουν ποτέ υλοποιηθεί. Τέτοιου είδους προσπάθειες πρέπει να ξαναγίνουν μέσα από έναν πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

(δ) Τα τελευταία 2 χρόνια η Κύπρος έχει χάσει ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς από πιο φτηνούς προορισμούς (Τουρκία, Αίγυπτο, ακόμη και από την Ελλάδα). Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει την ξενοδοχειακή βιομηχανία, έτσι ώστε να μπορέσει να προσφέρει πιο ανταγωνιστικές τιμές. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί επιτρέποντάς της να χρεώνει ένα πιο χαμηλό Φ.Π.Α., όπως για παράδειγμα 5% αντί 9% σε είδη φαγητού και ποτού και/ή επιτρέποντάς της να αγοράζει το ηλεκτρικό ρεύμα πιο φτηνά.

Η κυβέρνηση πρέπει την ίδια ώρα να διασφαλίσει ότι όλες αυτές οι εξοικονομήσεις θα μεταφερθούν στον τελικό πελάτη.

 

Μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί

(α) Πρέπει να δοθούν κίνητρα, έτσι ώστε τα ξενοδοχεία στην Κύπρο να ανακαινιστούν και να αναβαθμιστούν (στην Ελλάδα ήδη αυτό γίνεται).

(β) Το τουριστικό προϊόν της Κύπρου πρέπει να βελτιωθεί και να αναβαθμιστεί, προωθώντας και προτρέποντας τη δημιουργία μεγάλων αναπτυξιακών έργων, όπως γήπεδα γκολφ, μαρίνες, θεματικά πάρκα και καζίνα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει υπό την μορφή φορολογικών κινήτρων, επιπρόσθετων τετραγωνικών κ.λπ.

(γ) Να βελτιωθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες στην τουριστική βιομηχανία (επιχορηγήσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων για το προσωπικό, παροχή κινήτρων για πρόσληψη ντόπιου εργατικού δυναμικού κ.λπ.)

(δ) Να «ανοίξουν» νέες αγορές – ο ΚΟΤ επικεντρώνεται κυρίως στην αγορά της Αγγλίας και πρόσφατα και της Ρωσίας. Περισσότερη έμφαση θα έπρεπε να δοθεί σε άλλες αγορές, όπως η Γερμανική, η Ολλανδική, η Γαλλική και σε λιγότερο βαθμό η Ανατολική Ευρώπη.

(ε) Να αναδομηθεί ο ΚΟΤ. Ο Οργανισμός σήμερα είναι περισσότερο μια πολιτική οντότητα παρά & μια οντότητα με επιχειρηματικό προσανατολισμό. Η στρατηγική, η κουλτούρα και οι fiy διαδικασίες του ΚΟΤ πρέπει να αλλάξουν, έτσι ώστε να γίνουν πιο αποτελεσματικές.

Source: "The Cyprus Weekly"