Ελληνική απόβαση στο… Ντουμπάι της Kεντρικής Αμερικής

Published on: "Ethnos.gr"

Και ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη αντιμετωπίζει βαθιά ύφεση, ο Παναμάς την τελευταία δεκαετία γνωρίζει αλματώδη οικονομική και κατασκευαστική ανάπτυξη που τον καθιστά πόλο έλξης για τουρίστες και επενδυτές.

Η 900.000 κατοίκων Πόλη του Παναμά έχει εξελιχθεί σε νέο τουριστικό προορισμό, αλλά και σε σημαντικό εμπορικό κέντρο, στο οποίο διαμένουν αρκετοί ξένοι από διάφορα σημεία του πλανήτη. Μέσα μόνο στα τρία τελευταία χρόνια στο… Ντουμπάι της Κεντρικής Αμερικής εγκαινίασαν ξενοδοχεία οι εταιρείες Trump, Starwood, Waldorf-Astoria, Westin και Hard Rock.

Φέτος μάλιστα η διώρυγα του Παναμά, η οποία εξασφαλίζει τη σύνδεση του Ατλαντικού με τον Ειρηνικό Ωκεανό και αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της οικονομίας της χώρας, γιορτάζει τα 100 χρόνια της. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το 2015 παραδίδεται σε χρήση και η επέκτασή της, η οποία θα επιτρέψει τον διάπλου και σε μεγαλύτερα πλοία, ενώ θα ανεβάσει τα κρατικά έσοδα από το 1 δισ. δολάρια περίπου ετησίως στα 4 δισ. δολάρια.

Πέρα όμως από τη διώρυγα, τις τουριστικές επενδύσεις και τον κατασκευαστικό τομέα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους ξένους επενδυτές παρουσιάζει και ο τομέας της ενέργειας και των ορυχείων. Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου, ενώ η χώρα διαθέτει και σημαντικά κοιτάσματα χαλκού.

Οι επενδύσεις σήμερα από ξένα funds στον Παναμά ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια δολάρια και βέβαια, από το παιχνίδι δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι Ελληνες επενδυτές… Ο Μίλτος Καμπουρίδης, του επενδυτικού σχήματος Dolphin Capital Investors, ανήκει στους πρώτους που αντιλήφθηκαν το εύρος της ανάπτυξης στην όμορφη αυτή χώρα. «Ηδη από το 2006 αρχίσαμε να μελετάμε πού θα μπορούσαμε να επενδύσουμε. Τελικά το 2008 αγοράσαμε ένα νησί, το Pearl Island, το οποίο βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας, την Πόλη του Παναμά. Εκεί κατασκευάζουμε πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες, κατοικίες, αλλά και τη μεγαλύτερη μαρίνα της Κεντρικής Αμερικής. Η επένδυσή μας υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. δολάρια.

Ο Παναμάς είναι ελκυστικός επενδυτικά, γιατί είναι μία χώρα με ανερχόμενη οικονομία. Πέρα από τις εμπορικές συναλλαγές και τα κέρδη του από τη διώρυγα, αυτήν τη στιγμή συγκεντρώνει τον πλούτο και όλων των γειτονικών χωρών, γιατί σαφώς είναι το πιο ασφαλές και μοντέρνο κράτος στην περιοχή. Επιχειρηματίες, κυρίως από τη Βενεζουέλα και την Κολομβία, επενδύουν εκεί σε κατοικίες και επιχειρήσεις. Το γεγονός, δε, ότι η οικονομία τους βασίζεται στο δολάριο διευκολύνει όλες τις συναλλαγές. Ενα άλλο τουριστικό πλεονέκτημα για εμάς είναι ότι ο Παναμάς διαθέτει τη δική του αεροπορική εταιρεία, την COPA, η οποία συνδέει τη Νότιο και Κεντρική Αμερική με τη Βόρειο Αμερική.

Γι’ αυτό και το αεροδρόμιό του είναι ο σημαντικότερος κόμβος της περιοχής. Επιπλέον, από το 2006 που ξεκίνησε η επέκταση της διώρυγας, αυξήθηκαν σημαντικά οι επενδύσεις, ο τουρισμός αλλά και η αγορά εξοχικών κατοικιών. Ετσι σήμερα η Πόλη του Παναμά έχει εξελιχθεί σε ένα μοντέρνο κέντρο που θυμίζει αρκετά το South Beach στο Μαϊάμι».Ομως, δεν είναι όλα ρόδινα… αφού ο Παναμάς με τους μόλις 3,6 εκατ. κατοίκους εξακολουθεί να δίνει έναν μεγάλο αγώνα ενάντια στην εγκληματικότητα και τη φτώχεια. Δυστυχώς, η διαφορά πλουσίων και φτωχών είναι μεγάλη και η απουσία της μεσαίας τάξης αρκετά αισθητή.

Επίσης, λόγω της μόλυνσης από τη διώρυγα και του ατελούς ακόμα αποχετευτικού συστήματος, οι παραλίες της πρωτεύουσας δεν είναι κατάλληλες για κολύμπι. Ετσι, οι εξοχικές κατοικίες και τα resorts χτίζονται χι­λιόμετρα μακριά από την πόλη. Γι’ αυτόν τον λόγο ο Μίλτος Καμπουρίδης και η Dolphin Capital Investors αγόρασαν το Pearl Island, το μεγαλύτερο νησί του νησιωτικού συμπλέγματος Las Perlas.

«Στο νησί μένουν 180 κάτοικοι, οι περισσότεροι από τους οποίους εργάζονται για εμάς. Η εταιρεία μας τούς έχτισε σχολείο, ιατρείο και κάποιες κατοικίες. Το Pearl Island είναι εντελώς παρθένο και διαθέτει 14 εκπληκτικές παραλίες, μοναδική χλωρίδα και σπάνια είδη πουλιών. Μάλιστα οι περιβαλλοντολόγοι το συγκρίνουν με τα παρθένα νησιά Γκαλαπάγκος στον Ισημερινό. Γι’ αυτό και αποφασίσαμε ότι το 75% της έκτασής του θα γίνει πάρκο», μας λέει ο κ. Καμπουρίδης.

Θέρετρο πολυτέλειας
Ηδη έχουν πουληθεί 100 κατοικίες

Το Pearl Island απέχει 40 ναυτικά μίλια από την Πόλη του Παναμά. «Είναι μία ώρα με το σκάφος και 20 λεπτά αεροπορικώς. Διαθέτει έκταση 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ακτογραμμή 30 χιλιομέτρων. Ανήκε στη γνωστή οικογένεια Saint Malo Eleta, από τους οποίους αγοράσαμε το 60% και το δικαίωμα να διαχειριστούμε τo project», λέει ο Μίλτος Καμπουρίδης. «Εκεί χτίζουμε τώρα αεροδρόμιο και μια μεγάλη μαρίνα χωρητικότητας 1.000 και πλέον σκαφών.

Σκοπεύουμε να κατασκευάσουμε 5 με 6 ξενοδοχειακά συγκροτήματα, ενώ ήδη βρίσκονται υπό κατασκευή το Ritz Carlton Reser­ve, αλλά και εξοχικές κατοικίες, από τις οποίες έχουμε πουλήσει γύρω στις 100. Εχουμε ακόμα προχωρήσει στην κατασκευή δρόμων συνολικού μήκους 26 χιλιομέτρων και στη δημιουργία ενός μικρού χωριού».

Πέρα όμως από το Pearl Island, ο 42χρονος Κύπριος επιχειρηματίας έχει επενδύσει και σε ένα ακόμα project στον Παναμά, το Consevatorio, που ασχολείται με την αναπαλαίωση ιστορικών κτιρίων στην πρωτεύουσα της χώρας. Μάλιστα, με ιδιαίτερη έμφαση τονίζει τις μεγάλες διευκολύνσεις που παρέχει η κυβέρνηση του Παναμά στους επενδυτές.

«Πήραμε τις άδειες για όλα τα έργα που θα εκτελέσουμε μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο. Η κυβέρνηση του Παναμά είναι ιδιαίτερα φιλική στις επενδύσεις. Μπορείς να συναντήσεις τους πάντες πολύ εύκολα, από τους υπουργούς μέχρι τον ίδιο τον πρόεδρο, Ρικάρδο Μαρτινέλι. Εκεί οι επιχειρήσεις έχουν την προτεραιότητα και σημασία έχει να γίνεται η δουλειά γρήγορα και αποτελεσματικά».

Source: "Ethnos.gr"