Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στην Ελλάδα

Published on: "Isotimia.gr"

«Χρειάζεται να τονώσουμε την οικονομία με νέα ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ενίσχυση του ΑΕΠ της χώρας με μακροπρόθεσμο στόχο» για να επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Μίλτο Καμπουρίδη, Managing Partner της Dolphin Capital.

Ο κ. Καμπουρίδης επισημαίνει τις παθογένειες και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και προτείνει λύσεις έτσι ώστε η χώρα να ξεπεράσει τον σκόπελο του χρέους. Επιπλέον σχολιάζει τα σχέδια της εταιρείας Dolphin Capital και αναφέρει τους λόγους που η Ελλάδα αποτελεί μία από τις πλέον θελκτικές τουριστικές επιλογές της Μεσογείου.

Πως χαρακτηρίζετε την κατάσταση στην Ελλάδα;

Αναμφισβήτητα το κυρίαρχο θέμα των ημερών είναι η δημοσιονομική κρίση της ελληνικής οικονομίας και η αντιμετώπιση της. Οι προσπάθειες της κυβέρνησης και της τρόικας, αδιέξοδες ή μη, έχουν στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης μέσω σειράς μεταρρυθμίσεων με βασικό άξονα αφενός την αύξηση των εσόδων του Κράτους κυρίως μέσω της αύξησης της φορολογίας και της πώλησης περιουσιακών στοιχείων και, αφετέρου, τη μείωση του κόστους λειτουργίας του Κράτους. Ένα δύσκολο έργο αναμφίβολα, καθόσον συρρικνώνονται άμεσα τα εισοδήματα με αντίστοιχες επιπτώσεις στο επίπεδο διαβίωσης όλων των Ελλήνων. Οι λόγοι και οι αιτίες της σημερινής κατάστασης έχουν πολυειπωθεί και είναι γενικώς γνωστοί και αποδεκτοί. Επίσης γνωστό είναι ότι δεν αρκεί να εξαλείψουμε το πρωτογενές έλλειμμα με την αύξηση των φόρων και τη μείωση του κόστους γιατί θα έχει αναπόφευκτα προσωρινό χαρακτήρα. Χρειάζεται να τονώσουμε την οικονομία με νέα ανάπτυξη, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και ενίσχυση του ΑΕΠ της χώρας με μακροπρόθεσμο στόχο.

Ποιες είναι οι προοπτικές και οι ευκαιρίες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας;

Η Ελλάδα, λόγω της γεωπολιτικής της θέσης, του κλίματος, της ιστορίας της, της ηρεμίας και ασφάλειας που προσφέρει, έχει καταστεί μία από τις πλέον θελκτικές τουριστικές επιλογές της Μεσογείου και είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να εξελιχτεί στο πλέον περιζήτητο κομμάτι γης της Ευρώπης με όλα τα συνεπακόλουθα οφέλη για τους πολίτες. Αυτό είναι η ευκαιρία. Επιπλέον, ιστορικά, η Ελλάδα είχε και έχει σημαντικά έσοδα από ανταγωνιστικές υπηρεσίες που παρέχει σε τομείς όπως η ναυτιλία και ο τουρισμός. Ακόμη και στον καθαρά παραγωγικό τομέα η Ελλάδα έχει λαμπρά παραδείγματα εταιρειών που ανταγωνίζονται πλήρως σε παγκόσμιο επίπεδο όπως τα μέταλλα, τα τρόφιμα, οι κατασκευές. Αυτό είναι το θετικό δεδομένο. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, ούτε να φτιάξουμε βαριά βιομηχανία τύπου Γερμανίας. Αρκεί να αξιοποιήσουμε αυτά που οι ξένοι καταναλωτές βλέπουν και αναζητούν σε μας: τα αγροτικά μας προϊόντα, τον τουρισμό, που σε συνδυασμό με την ήδη πρωτοπόρο παγκοσμίως ναυτιλία μας, με έναν επίσης ανταγωνιστικό τομέα τεχνολογίας και πληροφορικής, με τη συμμετοχή μας στην αξιοποίηση των πράσινων μορφών ενέργειας από τον αέρα κα τον ήλιο της χώρας, είναι αρκετά για να ωθήσουν την Ελλάδα σε μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό είναι η δυνατότητα και η προοπτική.

Με ποιο τρόπο μπορεί να βγει η Ελλάδα από το αδιέξοδο;

Αυτό λοιπόν που θα τονώσει την ελληνική οικονομία και θα την βγάλει από το αδιέξοδο είναι η προσέλκυση διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων για άμεσες επενδύσεις καθώς και η ενίσχυση της δραστηριότητας παραγωγικών κλάδων με τη δημιουργία υποδομών που λειτουργούν όλο το χρόνο. Προκειμένου όμως να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η θέσπιση ενός σταθερού πλαισίου με επαρκή κίνητρα προς τους επενδυτές, έτσι ώστε να προβούν σε σημαντικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας στην Ελλάδα παρά το κακό οικονομικό κλίμα που επικρατεί. Εξίσου σημαντική προϋπόθεση είναι η εξάλειψη της γραφειοκρατίας.

Ποιος είναι ο στόχος της Dolphin και πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η εμπειρία που έχετε αποκομίσει;

Με την Dolphin έχω επενδύσει σε 6 χώρες τα τελευταία 4 χρόνια. Πριν από την Dolphin είχα επενδύσει σε άλλες 6 και συνεπώς έχω προσωπική εμπειρία συνολικά από 12 χώρες. Αντλώντας από την εμπειρία μου αυτή στον κλάδο του τουρισμού και της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης μεγάλων σύνθετων οικιστικών έργων σε παραλιακές κυρίως ζώνες, γνωρίζω ότι εφόσον πραγματοποιηθούν σοβαρές μεταρρυθμίσεις στα δύο προαναφερόμενα προβλήματα, τότε η χώρα θα προσελκύσει σημαντικά ξένα κεφάλαια για την υλοποίηση μεγάλων σύνθετων τουριστικών επενδύσεων με αναρίθμητα πολλαπλασιαστικά και παράπλευρα οφέλη με σεβασμό προς το περιβάλλον, τις παραδόσεις και τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού, υψηλού επιπέδου τουριστικού προϊόντος το οποίο θα συμβάλλει στην ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας, στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, και στην προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου. Ελπίζω ο στόχος αυτός να γίνει και εθνικός, ώστε να επιτύχει η χώρα και στην προσέλκυση και άλλων επενδύσεων μέσω της ανάπτυξης παραθεριστικών κατοικιών και οικιστικών συμπλεγμάτων με πολυτελή ξενοδοχεία και υψηλού επιπέδου τουριστικές υποδομές (συνεδριακά κέντρα, γκολφ, μαρίνες, spa, κέντρα θαλασσοθεραπείας), και να γίνει έτσι ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς παγκοσμίως, έχοντας υψηλού επιπέδου τουρίστες 12 μήνες το χρόνο και όχι μόνον την κλασική θερινή περίοδο. Και αυτή είναι η Ελλάδα που αξίζει να προβάλλουμε.

Source: "Isotimia.gr"