Young Business Leader Award

Published on: "In Business"

Όπως πολλά παιδιά με κλίση στις θετικές επιστήμες, έτσι και ο Μίλτος Καμπουρίδης, ονειρευόταν πως μια ημέρα θα κατάφερνε να εργαστεί για τη NASA και, γιατί όχι, να… πατήσει και στη Σελήνη.

Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι, ωστόσο εκείνος κατάφερε να εκτοξεύσει το δικό του προσωπικό πύραυλο και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία! Σύντομα αντιλήφθηκε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να του προσφέρει μεγαλύτερες προκλήσεις και ευκαιρίες. Γεννήθηκε το 1972 και μεγάλωσε στη Λευκωσία.

Οι διακρίσεις άρχισαν από πολύ νωρίς. Αντιπροσώπευσε την Κύπρο σε διάφορες ολυμπιάδες μαθηματικών, σπούδασε στο ΜΙΤ με υποτροφίες και έλαβε τρία πτυχία με διακρίσεις. Εργάστηκε για δύο χρόνια στο επενδυτικό τμήμα της Goldman Sachs και τιμήθηκε με το Goldman Sachs Global Innovation Award. Στη συνέχεια ίδρυσε, μαζί με τρεις συναδέλφους και τον George Soros, τη Soros Real Estate Partners, ένα επενδυτικό fund στον τομέα του real estate, συγκεντρώνοντας 1 δισ. δολάρια.

Τότε επένδυσε όλες του τις οικονομίες, δανείστηκε και ξεκίνησε τη Dolphin Capital το 2004, όταν ήταν μόλις 32 ετών. Η εταιρεία αποτελεί, ίσως, το μεγαλύτερο επενδυτή σε real estate στην περιοχή μας, συγκεντρώνοντας ίδια κεφάλαια, σχεδόν, 1 δισ. δολαρίων. Το κύριο επενδυτικό όχημα της Dolphin είναι η Dolphin Capital Investors (DCI), η μεγαλύτερη εταιρεία real estate εισηγμένη στο ΑΙΜ του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Το 2007 η DCI εξαγόρασε την Aristo Developers, η οποία είναι σήμερα 100% θυγατρική του ομίλου Dolphin. Η επένδυση αυτή απετέλεσε την πρώτη δημόσια πλήρη εξαγορά και ιδιωτικοποίηση στην ιστορία του ΧΑΚ. Σήμερα η Dolphin επενδύει σε τέσσερις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και σε δύο της Κεντρικής Αμερικής, κατέχει 63 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γης, ελέγχει 59 χιλιόμετρα ακτογραμμής και ενεργητικό που ανέρχεται, περίπου, σε 2 δισ. δολάρια. Η μεθοδικότητα, η ψυχραιμία, η φαντασία και η επιμονή ήταν, σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία που τον βοήθησαν σε δύσκολες καταστάσεις και περίπλοκες συνθήκες. Παρόλα αυτά ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχουν μαγικά συστατικά για την επιτυχία. Αν θα συμβούλευε κάτι τους επίδοξους επιχειρηματίες, θα ήταν να επιδιώκουν τη συναναστροφή και τη συνεργασία με ανθρώπους που είναι καλύτεροι από εκείνους έστω και σε κάτι και να στηρίζονται στις δικές τους δυνάμεις. “Θέλω να κάνω κάτι για το οποίο τα παιδιά και τα αγαπημένα μου πρόσωπα να είναι υπερήφανα”, λέει, προσθέτοντας πως η ζωή έχει νόημα μόνο όταν είσαι σε διαρκή δράση και δημιουργία: “Και μόνο η σκέψη να είμαι αδρανής με σκοτώνει”.

Ο Μίλτος Καμπουρίδης ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, όπως το One Athens, που αφορά στην ανάπλαση της πρώην σχολής Δοξιάδη σε πολυτελείς κατοικίες στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης, με το φιλανθρωπικό ίδρυμα Dolphin Capital Foundation και το Kambourides Graduate Fellowship στο ΜΙΤ.

Source: "In Business"