Σημαντικές διευκολύνσεις για τις τουριστικές επενδύσεις

Published on: "Kathimerini.gr"

Αίρεται μια σειρά από εμπόδια που προκαλούσαν καθυστερήσεις ετών στην υλοποίηση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στον ελληνικό προορισμό.

Ο νόμος που ψηφίστηκε για την υλοποίηση σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων και το σχέδιο των προδιαγραφών τους που προωθείται τώρα, η βελτίωση του καθεστώτος έκδοσης μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι ρυθμίσεις στον νόμο περί βιοποικιλότητας και οι επικείμενες ρυθμίσεις για τη δυνατότητα υπό προϋποθέσεις επέμβασης σε δάση ή δασικές εκτάσεις, προκειμένου να δημιουργηθούν αθλητικές ή τουριστικές εγκαταστάσεις, διευκολύνουν μεμονωμένα ή συνδυαστικά την πραγματοποίηση μεγάλων τουριστικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Εξάλλου, τη γραφειοκρατία για την υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων αναμένεται να διευκολύνει και η σύσταση της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων από το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Το σχέδιο στο ΣτΕ

Το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος έχει σταλεί προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με το σχέδιο, συγκροτείται τμήμα πληροφόρησης των επενδυτών για το θεσμικό πλαίσιο των τουριστικών εγκαταστάσεων που υπάγονται στην υπηρεσία. Η υπηρεσία θα παραλαμβάνει και θα ελέγχει τους φακέλους των επενδυτών ενώ θα λειτουργήσει και πολεοδομικό γραφείο το οποίο θα παρέχει γνωμοδοτήσεις ως προς την καταλληλότητα γηπέδων-οικοπέδων για την ίδρυση τουριστικών καταλυμάτων και τη σκοπιμότητα ίδρυσης τουριστικών υποδομών εφόσον απαιτείται, για την έγκριση αρχιτεκτονικών μελετών, τον έλεγχο υποβαλλόμενων μελετών, για την έκδοση των αναθεώρηση αδειών δόμησης κ.ά.

Η εταιρεία Λοκρός, που τον Μάρτιο του 2012 συμπληρώνει 6 χρόνια ζωής, έχει σχεδιάσει την υλοποίηση τουριστικής επένδυσης ύψους 2 δισ. ευρώ σε ιδιόκτητη έκταση 12.500 στρεμμάτων στην περιοχή της Αταλάντης. Το σχέδιο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη δημιουργία 3 ξενοδοχείων, τουριστικών κατοικιών, 3 γηπέδων γκολφ και ακαδημίας γκολφ. Παράλληλα, προβλέπει τη δημιουργία βιολογικών καλλιεργειών 1.000 στρεμμάτων και δραστηριοτήτων αγροτουρισμού, 45 χιλ. μονοπατιών περιπάτων κ.ά. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις εκτιμούν οι επενδυτές ότι δεν θα καλύπτουν πάνω από το 5% της συνολικής έκτασης. Επίσης, υπολογίζουν ότι σε δύο μήνες θα έχει εγκριθεί η προμελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το έργο προβλέπουν ότι θα δημιουργήσει περίπου 8.000 θέσεις εργασίας.

O όμιλος Dolphin Capital Investors έχει σχεδιάσει την υλοποίηση δέκα επενδυτικών προγραμμάτων στη χώρα μας, εκ των οποίων τρία στο Πόρτο Χέλι, τρία στην Κρήτη και από ένα στην Τζια, στο Σκορπονέρι Φθιώτιδας, στις Νιες Μαγνησίας και στα Δουνέικα Πύργου. Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Μίλτος Καμπουρίδης ανέφερε στην «Κ» ότι το συνολικό ύψος των επενδύσεων ανέρχεται σε δύο δισ. ευρώ. Την άνοιξη του 2012 ανοίγει στο Πόρτο Χέλι το πρώτο ξενοδοχείο του επενδυτικού προγράμματος The Porto Helli Collection. Οπως τόνισε ο κ. Καμπουρίδης, το ξενοδοχείο θα λειτουργήσει ως Aman Resorts και θα είναι το πρώτο ολοκληρωμένο resort της κορυφαίας ασιατικής αλυσίδας στην Ευρώπη, η οποία διαθέτει 200.000 επαναλαμβανόμενους πελάτες. Ο κ. Καμπουρίδης επικροτεί την ψήφιση του νόμου για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, αν και θεωρεί ότι οι συντελεστές για την τουριστική κατοικία δεν είναι ικανοποιητικοί.

Η Μinoan Group βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης του σχεδιασμού για την πραγματοποίηση τουριστικής επένδυσης στην περιοχή Κάβο Σίδερο στην Κρήτη μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η σύλληψη της ιδέας για την υλοποίηση της επένδυσης χρονολογείται από το έτος 1993. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχικός προϋπολογισμός της επένδυσης του 1,2 δισ. θα περιορισθεί κατά πολύ ενώ μειωμένος θα είναι και ο αριθμός προς κατασκευή των ξενοδοχειακών κλινών.

Source: "Kathimerini.gr"