Έως και 2 δισ. ευρώ θα επενδύσει η Dolphin C.I. στην Ελλάδα

Published on: "Capital.gr"

Στα 250 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κεφάλαια που έχει επενδύσει συνολικά την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα η Dolphin Capital Investors και έχουν διατεθεί σε αγορές γης, σχεδιασμό, μελέτες, αδειοδοτήσεις και προκαταρκτικές εργασίες. Η εταιρεία για τα δύο πιο ώριμα προς υλοποίηση έργα σε Ελλάδα και Κύπρο έχει εξασφαλισμένη τραπεζική χρηματοδότηση συνολικού ύψους 130 εκατ. ευρώ.

Τάδε έφη χθες ο managing partner και εκ των ιδρυτών της εταιρείας κ. Μίλτος Καμπουρίδης κατά τη διάρκεια παρουσίασης, επισημαίνοντας ότι το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της εισηγμένης στην αγορά AIM του Λονδίνου για την Ελλάδα μπορεί να φθάσει δυνητικά τα 2 δισ. ευρώ (υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αξιοποιηθεί το σύνολο των εκτάσεων που έχει αγοράσει η εταιρεία στη χώρα μας). Ο κ. Καμπουρίδης ανέφερε ακόμη ότι έχουν γίνει κινήσεις προσέγγισης από αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης με στόχο την προώθηση γενικότερα των μεγάλων τουριστικών επενδύσεων, ενώ χρήσιμο για την αγορά θα ήταν να προχωρήσει το θεσμικό πλαίσιο για την τουριστική κατοικία.

Τα έργα

Όσον αφορά τα πιο προχωρημένα έργα στην Ελλάδα, αυτά αφορούν συνολικά τέσσερα ξενοδοχεία, εκ των οποίων τα 3 στο Πόρτο Χέλι και το τέταρτο στη Σητεία της Κρήτης στην έκταση όπου συνιδιοκτήτρια είναι η εισηγμένη εταιρεία Ικτίνος Ελλάς. Το έργο Porto Heli Collection στο Πόρτο Χέλι είναι αυτό που έχει ήδη ξεκινήσει η εταιρεία και αφορά συνολικές επενδύσεις της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σταδιακά.

Για το συγκεκριμένο έργο η εξασφαλισμένη τραπεζική χρηματοδότηση μέχρι στιγμής αντιστοιχεί σε 80 εκατ. ευρώ αρχής γενομένης από το ξενοδοχείο της αλυσίδας Aman για το οποίο έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση κατασκευής με την εταιρεία Δομοτεχνική. Αντίστοιχα, στα 50 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί η τραπεζική χρηματοδότηση για τα έργα Venus Rock στην Κύπρο, ενώ η εταιρεία διαθέτει “ταμείο” αυτή τη στιγμή κοντά στα 60 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες κινήσεις του ομίλου, ο κ. Μίλτος Καμπουρίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικά να υπάρξει νέο πρόγραμμα ανταλλαγής ακινήτων με μετοχές, στα πρότυπα αυτού που είχε υλοποιηθεί πριν από έναν χρόνο περίπου για κατοικίες της θυγατρικής του ομίλου Aristo στην Κύπρο. Σημειωτέον ότι η Dolphin έχει αντλήσει κοντά στα 900 εκατ. ευρώ από την εισαγωγή της στο βρετανικό χρηματιστήριο ΑΙΜ και έχει μέχρι τώρα διαθέσει πάνω από 750 εκατ. ευρώ για αγορές ακινήτων και ανάπτυξη γης, επιφάνειας άνω των 63.000 στρεμμάτων σε Ελλάδα, Κύπρο, Τουρκία, Κροατία, Παναμά και Δομινικανή Δημοκρατία.

Source: "Capital.gr"