DCI: Πρόταση για ανταλλαγή μετοχών με ακίνητα του ομίλου

Published on: "Kerdos.gr"

Eνα πρωτόγνωρο, για τα ελληνικά δεδομένα τουλάχιστον, πρόγραμμα ανταλλαγής ακινήτων με μετοχές θα επιχειρήσει η εισηγμένη στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου Dolphin Capital Investors, η οποία προωθεί μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκ των οποίων η πλειοψηφία στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, η εταιρεία δίνει τη δυνατότητα στους μετόχους να ανταλλάξουν κοινές μετοχές της εταιρείας για συγκεκριμένα ακίνητα του ομίλου με αναλογία 1 προς 2 όσον αφορά τη χρηματιστηριακή αξία της μετοχής προς την εμπορική αξία των ακινήτων, όπερ σημαίνει ότι η αξία μίας μετοχής ανταλλάσσεται με τη διπλάσια σε ακίνητα (σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της 31/12/2008).

Σύμφωνα με την εταιρεία, οι λόγοι για τους οποίους αποφασίσθηκε η συγκεκριμένη κίνηση είναι να δοθεί μία ευκαιρία εξόδου σε σημερινούς μετόχους, να υπάρξει ενδιαφέρον από νέους επενδυτές (είτε πρόκειται για developers, ή επενδυτές στο χώρο του real estate) για τις μετοχές της εταιρείας και να αυξηθεί το NAV ανά μετοχή.

Η προσφορά ανταλλαγής μετοχών θα ισχύει μόνο εφόσον οι μετοχές διαπραγματεύονται σε τιμή που δεν υπερβαίνει τις 93 πένες, ενώ η συνολική εμπορική αξία ακινήτων που θα ανταλλαγούν θα είναι περί τα 50 εκατ. ευρώ, ήτοι το 2,5% της συνολικής αξίας των ακινήτων της DCI.

Σύμφωνα με τον κ. Μίλτο Καμπουρίδη Managing Partner της DCI, «όσοι θα συμμετάσχουν θα έχουν ένα έμμεσο τρόπο πρόσβασης σε περιουσιακά στοιχεία της DCI στη μισή τους εμπορική αξία, ενώ το πρόγραμμα δεν θα κοστίσει στην εταιρεία από πλευράς ρευστότητας – αφορά ακίνητα (οικοδομήσιμα οικόπεδα, κατοικίες, υπό κατασκευή σπίτια κ.τ.λ.) κυρίως της θυγατρικής Aristo στην Κύπρο τα οποία δεν εντάσσονται στην κύρια δραστηριότητα της εταιρείας». Επίσης, μέσω του προγράμματος, μπορεί να δοθεί επιπλέον κατασκευαστικό αντικείμενο και ρευστότητα στην Aristo, αφού ορισμένοι από τους νέους ιδιοκτήτες μπορεί να θελήσουν να κτίσουν ή να ολοκληρώσουν την κατασκευή κατοικιών που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Το πρόγραμμα ανταλλαγής θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου, ενώ έως τα μέσα Απριλίου θα δημοσιοποιηθούν τα ακίνητα που θα ενταχθούν. Η αξία των ακινήτων της DCI στο τέλος του 2008 διαμορφώνεται στο 1,957 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδά μειώθηκαν στα 84,9 εκατ. ευρώ από 132,2 εκατ. ευρώ το 2007. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 10,4 εκατ. ευρώ έναντι 29,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη από επενδυτικές δραστηριότητες αυξήθηκαν στα 19,7 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο εταιρείας, η DCI δεν διαθέτει τραπεζικά δάνεια, ενώ από το σύνολο του δανεισμού του ομίλου το 89% αφορά τραπεζικά δάνεια της θυγατρικής Aristo. Ως προς τα ταμειακά διαθέσιμα, αυτά διαμορφώνονται σε επίπεδα άνω των 160 εκατ. ευρώ.

Source: "Kerdos.gr"