The property leader

Published on: "IN Property"

Ο Μίλτος Καμπουρίδης ιδρυτής των Dolphin Capital Partners και Dolphin Capital Investors, έχει πάντα κάτι ενδιαφέρον να πει.

Στην παρούσα συνέντευξη σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η δημιουργία έργων υποδομής, όπως δρόμοι, νέα αεροδρόμια, μαρίνες, γήπεδα golf και υψηλού επιπέδου ξενοδοχεία αποτελούν την προϋπόθεση για να καταστεί η Κύπρος ο πιο ελκυστικός και ανταγωνιστικός προορισμός στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφέρει ακόμα ότι η Aristo Developers έδωσε νέα δυναμική στην Dolphin. «Στόχος είναι να μετατραπεί η Aristo Developers στον κύριο μοχλό ανάπτυξης για τα έργα της Dolphin στην Κύπρο και την Ελλάδα, αναβαθμίζοντας συγχρόνως το υφιστάμενο προϊόν», επισημαίνει.

Ποιο είναι το «μυστικό» της εταιρείας σας, η οποία από τη μέρα ίδρυσής της μέχρι και σήμερα, διαγράφει μια εντυπωσιακή πορεία;

Το «μυστικό» είναι η ικανότητα συγκέντρωσης μεγάλων κεφαλαίων και ο συνδυασμός του αγγλοσαξονικού μοντέλου εργασίας με την τοπική γνώση και με ένα αποτελεσματικό δίκτυο επαφών. Η Dolphin έχει μια καθαρή και χωρίς αμφιταλαντεύσεις στρατηγική και μια ομάδα που δουλεύει σκληρά και κινείται γρήγορα, αξιοποιώντας τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Ποιοι είναι οι άμεσοι αλλά και μακροπρόθεσμοι στόχοι της εταιρείας σας;

Οι στόχοι που ακολουθούν είναι πολλοί, αλλά σίγουρα στο μυαλό όλων μας είναι η ταχεία ολοκλήρωση των μεγάλων έργων μας, που θα αποτελούν ίσως τα πιο ποιοτικά θέρετρα της Ευρώπης.

Το 2007, η Dolphin προχώρησε σε μια εντυπωσιακή κίνηση, εξαγοράζοντας μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Κύπρου στον κλάδο της ανάπτυξης γης, την Aristo Developers. Αισθάνεστε δικαιωμένος για την κίνηση αυτή;

Απολύτως! Η Aristo Developers έδωσε νέα δυναμική στην Dolphin και έφερε στον όμιλο πολλά χρόνια εμπειρίας.

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σας για τη συγκεκριμένη εταιρεία;

Επιθυμία τόσο της Dolphin όσο και του κυρίου Αριστοδήμου, είναι η Aristo Developers να μετατραπεί στον κύριο μοχλό ανάπτυξης για τα έργα μας στην Κύπρο και την Ελλάδα, αναβαθμίζοντας συγχρόνως το υφιστάμενο προϊόν.

H Dolphin σε αριθμούς

Η Dolphin Capital Investors (DCI) αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία στην αγορά AIM του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου.

Από τη δημιουργία της το 2005, η DCI έχει συγκεντρώσει ίδια κεφάλαια 859 εκ. ευρώ, με παρούσα κεφαλαιοποίηση που ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η DCI είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες ιδιοκτήτες παραθαλάσσιας γης στην Ελλάδα και την Κύπρο, έχοντας επενδύσει ταυτόχρονα και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου καθώς επίσης και στη Δομινικανή Δημοκρατία. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε επενδύσεις πέραν των 450 εκ. ευρώ, ενώ έχει υπό τον έλεγχό της περίπου 50.000 στρέμματα παραθαλάσσιας γης προς ανάπτυξη.

Η εταιρεία επενδύσει στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων παραθεριστικών θερέτρων, τα οποία συνδυάζουν οικιστική ανάπτυξη με ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γήπεδα golf, spa και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Τα περισσότερα έργα, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται στη διαδικασία σχεδιασμού από διεθνούς φήμης αρχιτέκτονες, όπως ο Jean-Michel Gathy και ο Ed Tuttle. Ταυτόχρονα, έχουν επιτευχθεί συμφωνίες με εταιρείες όπως οι AMAN Resorts, Oberoi, και Kempinski, για τη διαχείριση των ξενοδοχειακών της μονάδων.

Μικρό περιθώριο αυξήσεων

Ποια είναι η άποψή σας για την κυπριακή κτηματαγορά; Εξακολουθεί να θεωρείται ελκυστική, δεδομένου ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν σημειώσει ραγδαία άνοδο τα τελευταία χρόνια;

Η κυπριακή αγορά είναι σχετικά ώριμη και το περιθώριο για περαιτέρω άνοδο των τιμών γης είναι περιορισμένο. Μόνο αν αναβαθμιστούν τόσο το προϊόν όσο και οι υποδομές της χώρας, θα μπορέσουν οι τιμές πώλησης των κατοικιών να αυξηθούν, ώστε να επιτρέψουν την περαιτέρω αύξηση της τιμής της γης.

Ποιες είναι οι εισηγήσεις σας, ώστε η αγορά να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι άλλων χωρών;

Έργα υποδομής όπως δρόμοι, νέα αεροδρόμια, μαρίνες, γήπεδα golf, και υψηλού επιπέδου ξενοδοχεία αποτελούν  την προϋπόθεση, για να γίνει η Κύπρος ο πιο ελκυστικός και ανταγωνιστικός προορισμός στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη, πραγματοποιούνται θετικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή και πρέπει οι ρυθμοί να επιταχυνθούν, ώστε να μη χάσει η Κύπρος το προβάδισμα που ήδη έχει σε σύγκριση με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Εκτιμάτε ότι η υιοθέτηση του ευρώ θα επηρεάσει την κυπριακή κτηματαγορά;

Θεωρώ ότι θα διευκολύνει πολύ τις συναλλαγές με τους ξένους αγοραστές και επενδυτές.

Ανοιχτοί σε προτάσεις

Ετοιμάζετε οποιεσδήποτε νέες κινήσεις στην κυπριακή αγορά;

Είμαστε πάντοτε ανοιχτοί σε προτάσεις και εξετάζουμε προσεκτικά τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

Πέραν της Κύπρου, δραστηριοποιείστε και σε άλλες αγορές, κυρίως της Μεσογείου. Μιλήστε μας για τις κινήσεις σας, τα επόμενα σχέδιά σας και για το πώς αξιολογείτε τις υπόλοιπες αγορές σε σχέση με την κυπριακή.

Οι υπόλοιπες αγορές της Ανατολικής Μεσογείου υπερτερούν σε φυσική ομορφιά, αλλά πάσχουν λόγω ανεπαρκούς θεσμικού πλαισίου. Γι αυτό και οι τιμές της γης είναι πολύ πιο κάτω σε σχέση με την Κύπρο. Εμείς, προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε τις χαμηλές αυτές τιμές και την έλλειψη προσφοράς οργανωμένων παραθεριστικών θερέτρων υψηλής αισθητικής και ποιότητας, ώστε να δημιουργήσουμε σημαντικές υπεραξίες στα κεφάλαιά μας.

Θα θέλαμε τις εκτιμήσεις σας για το μέλλον της διεθνούς κτηματαγοράς. Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ποιες είναι οι νέες τάσεις που θα διαμορφωθούν και πως θα συμπεριφερθούν οι εταιρείες του κλάδου;

Η διεθνής κρίση, που έχει προέλθει κυρίως από την αδυναμία αποπληρωμής στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ, και επηρεάζει αρνητικά τα πιστωτικά ιδρύματα και τα εμπορικά ακίνητα, κυρίως στη Δυτική Ευρώπη, δεν πιστεύω ότι αλλάζει τις θεμελιώδεις αρχές, που διέπουν την αγορά τουριστικών κατοικιών στην περιοχή μας.

Ναι μεν οι πωλήσεις σε Άγγλους μειώθηκαν, αλλά οι πωλήσεις σε Ρώσους και άλλους αγοραστές έχουν αυξηθεί. Όλα όσα συμβαίνουν, τα θεωρώ φυσική εξέλιξη του κύκλου των αγορών και είναι ζήτημα χρόνου να επανέλθει η ισορροπία. Μέχρι τότε οι εταιρείες με ισχυρή κεφαλαιοποίηση και χαμηλό δανεισμό, όπως η Dolphin θα μπορούν να εκμεταλλευτούν ιδιαίτερες ευκαιρίες.

Κάθε μέρα κι ένα deal

Περιγράψτε μας λίγο την καθημερινότητά σας. Υπάρχει ελεύθερος χρόνος και πως τον αξιοποιείτε;

Καταρχήν, για μένα δεν υπάρχει καθημερινότητα, γιατί η κάθε μέρα είναι διαφορετική και συνήθως με βρίσκει να ασχολούμαι με ένα νέο deal, με μια νέα ιδέα, με μια νέα χώρα. Προσπαθώ όμως να κρατάω τις ισορροπίες και να αφιερώνω όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στην οικογένειά μου, παρά το έντονο πρόγραμμα και τα πολλά ταξίδια. Ευτυχώς η τεχνολογία βοηθάει πολύ στο να μη χρειάζεται να είμαι συνεχώς στο γραφείο.

Το περιοδικό Property Week σας έχει κατατάξει στην έκτη θέση του καταλόγου με τα 100 άτομα, κάτω των 35 ετών, που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια στο χώρο του Property. Πόσο σημαντική είναι για σας αυτή η αναγνώριση;

Η διάκριση αυτή αποτελεί μια αναγνώριση της μέχρι σήμερα πορείας της Dolphin. Παράλληλα όμως αισθάνομαι έντονα την ευθύνη να διατηρήσουμε σωστή τροχιά και σταθερή ανοδική πορεία στο μέλλον.

Source: "IN Property"