Ο μεγαλύτερος παίκτης στο χρηματιστήριο γης

Published on: "ProtoThema.gr"

της Μαριαννας Τζαννε

“Πουλάμε μια έκταση 35.000 στρεμμάτων στη Χαλκιδική και ψάχνουμε τον κ. Καμπουρίδη”, ήταν η φράση του κυρίου που βρισκόταν στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής και αναζητούσε το αφεντικό της “Dolphin Capital Investors” κ. Μίλτο Καμπουρίδη. “35.000 στρέμματα; Μα που τα βρήκατε;”, ήταν η εύλογη δημοσιογραφική απορία προς τον άγνωστο συνομιλητή μας.

“Οι ιδιοκτήτες είναι πολλοί και ένα μεγάλο κομμάτι της έκτασης είναι δασικό”, απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο μεσίτης, που από την χροιά της φωνής του μπορούσε κανείς να διακρίνει την αγωνία του να επικοινωνήσει με τον 35χρονο διαχειριστή επενδύσεων ακινήτων, που τα τελευταία δύο χρόνια προκαλεί “δέος” με τα αλλεπάλληλα “χτυπήματα” που έκανε στο χρηματιστήριο γης.

Από το 2005, όταν η “Dolphin Capital Investors” πήρε το βάπτισμα του πυρός στο AIM (Εναλλακτικό Δίκτυο Πληροφορόρησης) του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, ο κοσμικός businessman έχει φέρει τα πάνω κάτω στον κλάδο των ακινήτων. Με δύο διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίο και ένα νέο placement ύψους 500 εκατ. ευρώ, που ολοκληρώθηκε επιτυχώς την προηγούμενη Πέμπτη, ο “Mr Dolphin” σε λιγότερο από δύο χρόνια έχει σηκώσει από την κεφαλαιαγορά του Λονδίνου περίπου 1 δισ. ευρώ και ήδη (μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2007) έχει επενδύσει κεφάλαια ύψους 370 εκατ. ευρώ.

Με τη ρευστότητα μάλιστα που αποκτά η εταιρεία από την τελευταία αύξηση κεφαλαίου, η αγορά έχει αρχίσει να οσμίζεται ότι το αφεντικό της DCI βάζει πλώρη για νέα μεγάλης κλίμακας έργα, τα οποία σε συνδυασμό με πολυτελείς τουριστικές υποδομές, παραθεριστικές κατοικίες και γήπεδα γκολφ, είναι ότι πιο hot έχει να επιδείξει αυτόν τον καιρό η εγχώρια τουριστική βιομηχανία.

Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της εταιρείας, περισσότερο από το 50% των εσόδων της τελευταίας αύξησης κεφαλαίου προορίζεται για επενδύσεις στην Ελλάδα. Το συνολικό ύψος των τουριστικών αναπτύξεων που “τρέχει” αυτό το διάστημα η “Dolphin” ξεπερνά το αστρονομικό ποσό των 2 δισ. ευρώ. Υπολογίζεται μάλιστα ότι μετά την Εκκλησία και το Δημόσιο η DCI αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες παραθαλάσσιας ακίνητης περιουσίας, η οποία εκτιμάται σε περίπου 30.000 στρέμματα.

Η αγορά παρακολουθεί με σκεπτικισμό την επιθετική επενδυτική πολιτική της εταιρείας, την ίδια στιγμή που οι κακές γλώσσες την κατηγορούν ότι σε καμία από τις δεκάδες εκτάσεις γης που έχει αποκτήσει δεν έχει πάρει τις απαιτούμενες άδειες, προκειμένου να αρχίσει η θεμελίωση των φιλόδοξων τουριστικών σχεδίων. “Δεν βιαζόμαστε. Δημιουργούμε υποδομές που αντίστοιχες δεν έχουν γίνει στη χώρα μας. Τα projects που σχεδιάζουμε δεν γίνονται από τη μία στιγμή στην άλλη. Μόνο ο σχεδιασμός απαιτεί 1-2 χρόνια, ενώ πολλά από αυτά για να ωριμάσουν χρειάζονται έως και 10 χρόνια. Πρωτίστως εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να αποκτήσουμε γη”, απαντά ο κ. Καμπουρίδης, που φαίνεται να γνωρίζει καλά τι συζητούν οι ανταγωνιστές και οι τραπεζίτες πίσω από την πλάτη του.

Νέο deal στην Κρήτη

Τα νέα deals της “Dolphin” είναι πολλά, αλλά ο κ. Καμπουρίδης προτιμά να επιλέγει εκείνος το timing όπου θα τα ανακοινώσει. Ακόμα και για εκείνα που η αγορά επιμένει ότι έχει δώσει τα χέρια. Όπως για παράδειγμα, για την έκταση των 4.000 στρεμμάτων που ανήκει στην κυπριακή οικογένεια Ιωάννου στη Σητεία της Κρήτης και που, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πολύ σύντομα θα περάσει στα χέρια της DCI. Πρόκειται για τη δεύτερη επένδυση της εταιρείας στην περιοχή (είχε προηγηθεί προ μηνών η απόκτηση 2.500 στρεμμάτων από την εταιρεία “Ικτίνος”, στον όρμο Φανερωμένης στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης) με το τίμημα να προσδιορίζεται στο ύψος των 25-30 εκατ. ευρώ. Η επίμαχη έκταση ανήκει σε περιοχή Natura, δεν διαθέτει καμία προς το παρόν άδεια και βρίσκεται πολύ κοντά στη μεγάλη επένδυση των Βρετανών στη Μονή Τοπλού.

Κίνηση ματ στην Κύπρο

Το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της DCI βρίσκεται αυτό το διάστημα στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Πριν από λίγους μήνες η εταιρεία πέτυχε το μεγαλύτερο deal στην ιστορία του κυπριακού χρηματιστηρίου, εξαγοράζοντας την πλειοψηφία των μετοχών της “Aristo Developers”, αντί συνολικού τιμήματος 438 εκατ. ευρώ. Η “προίκα” και το δίκτυο της κυπριακής εταιρείας καθιστούν τη Dolphin έναν από τους κυρίαρχους παίκτες στην τουριστική αγορά της Κύπρου (στην εταιρεία ανήκουν έργα συνολικής έκτασης 13.000 στρεμμάτων), ενισχύοντας παράλληλα τη θέση της στον τομέα της παραθεριστικής κατοικίας, στην οποία η “Aristo” είναι leader. Σύμφωνα με τον κ. Καμπουρίδη, από το portfolio πολυτελών κατοικιών της εταιρείας πωλούνται σε ξένους (Άγγλους, Ρώσους, Γερμανούς) πέντε κατοικίες την ημέρα, ενώ συνολικά για το 2007 εκτιμάται ότι θα πουληθούν περί τις χίλιες. Επιπλέον, η εξαγορά της Aristo καθιστά τη DCI κάτοχο των τριών από τα δώδεκα golf resorts της Κύπρου και ιδιοκτήτρια του γιγαντιαίου έργου “Venus Rock”, που θα εγκατασταθεί μεταξύ της Λεμεσού και της Πάφου. Πρόκειται για τη “ναυαρχίδα” του χαρτοφυλακίου ακίνητης περιουσίας της Aristo, συνολικής έκτασης 10.000 στρεμμάτων, στην οποία θα κατασκευαστούν ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων με spa, 3.000 κατοικίες, μεγάλα ψυχαγωγικά και αθλητικά κέντρα, μαρίνα, κ.α.

Source: "ProtoThema.gr"