Eπενδύσεις 5 αστέρων στη ΝΑ Ευρώπη

Published on: "Ethnos.gr"

Όταν το καλοκαίρι του 2005 ιδρύονταν η Dolphin Capital Investors, από τους Μίλτο Καμπουρίδη και Πιέρ Χαραλαμπίδη, λίγοι στο χώρο του real estate θα μπορούσαν να φανταστούν ότι μέσα σε λιγότερο από 3 χρόνια η εταιρεία θα μετατρεπόταν σε blue chip, προσπερνώντας με ταχύτητα τον ανταγωνισμό.

Η συνταγή; Απλή. Γνώση της αγοράς του τουριστικού real estate σε συνδυασμό με ουσιαστική αξιολόγηση των δυνατοτήτων των αντίστοιχων αγορών της ΝΑ Ευρώπης, πρωτοποριακές συνεργασίες με ομίλους trademark, στην κυριολεξία 5 αστέρων.

Έτσι η ανάπτυξη και διαχείριση ξενοδοχειακών μονάδων στις εκτάσεις της Dolphin Capital, φέρει τη σφραγίδα διεθνών αλυσίδων συνώνυμων της πολυτέλειας, όπως οι Aman Resorts, ενώ στα σκαριά βρίσκεται και σύναψη συμφωνιών με τη St. Regis (Starwood), Oberoi, Kempinski και Raffles.

Τα projects

Σε ποιες περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται τα projects της Dolphin; Σχεδόν σε όλη τη χώρα. Ξεχωρίζουν λόγω μεγάλου μεγέθους αυτά στη Μαγνησία, στην Αργολίδα, στη Βοιωτία, στη Μήλο και την Κρήτη. Οι επενδύσεις συμπεριλαμβάνουν υποδομές όπως golf, spa και μαρίνες, με στόχο τον 12μηνο τουρισμό.

Εντός των συνόρων και μόνο, το συνολικό ύψος του κόστους των επενδύσεων της Dolphin, ανέρχεται στο αστρονομικό (τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα) ποσό των -άνω- 3 δισ. ευρώ. Θεωρείται δε, ότι μετά το Δημόσιο και την Εκκλησία, η εταιρεία αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο ιδιοκτήτη παραθαλάσσιας ακίνητης περιουσίας με αξιοποιήσιμες εκτάσεις που αγγίζουν τα 25.000 στρέμματα.

Τα περισσότερα projects της Dolphin βρίσκονται στην Κύπρο όπου δραστηριοποιείται εδώ και 25 χρόνια η θυγατρική εταιρεία της Dolphin, Aristo Developers, που αποτελεί το μεγαλύτερο κατασκευαστή εξοχικών κατοικιών και μεγαλύτερο ιδιώτη ιδιοκτήτη γης στην Κύπρο. Η Aristo Developers τα τελευταία χρόνια έχει κατασκευάσει και πουλήσει πάνω από 3 χιλιάδες σπίτια. Το μεγαλύτερο project υπό ανάπτυξη ονομάζεται Venus Rock, που με έκταση 10.000 στρεμμάτων αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο παραλιακό παραθεριστικό συγκρότημα στην Ευρώπη. Συμπεριλαμβάνει περίπου 3.000 κατοικίες, 3 golf courses, ξενοδοχείο, μαρίνα, εμπορικό κέντρο κλπ.

Εκτός συνόρων Ελλάδος και Κύπρου, η Dolphin δραστηριοποιείται στην Κροατία, όπου και πρόκειται να κατασκευάσει συγκρότημα παραθεριστικών θερέτρων με μαρίνα στο νησί Solta. Να σημειωθεί ότι ήδη έχει δαπανηθεί ποσό 35 εκατ. ευρώ για την εξασφάλιση γης. Την ίδια στιγμή, ο όμιλος που φιλοδοξεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της τουριστικής οικιστικής ανάπτυξης στη Μεσόγειο, προχωρά και στις δύο πρώτες επενδύσεις του στη γειτονική Τουρκία, σε συνεργασία με τον όμιλο Kemer. Ήδη έχουν ξεκινήσει τα πρώτα 2 projects στην περιοχή της Αττάλειας.

Σήμερα, η Dolphin Capital Investors είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στο ταμπλό της AIM στον Λονδίνο (είναι εκεί από τον Δεκέμβριο του 2005). Μέσα στα σχέδιά της για το 2008 είναι η “μετακόμιση” στα ταμπλό της κύριας αγοράς του LSE, σφραγίζοντας με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο τη συνέχεια μιας αλματώδους τροχιάς στο τουριστικό real estate σε Μεσόγειο και ΝΑ Ευρώπη.

Source: "Ethnos.gr"