Το “χρυσό” γιαπάκι του George Soros

Published on: "ProtoThema.gr"

Μαζί με τον Πιερ Χαραλαμπίδη ίδρυσαν την Dolphin Capital Partners, χτύπησε φλέβα χρυσού στο real estate, ανακάτεψε την τράπουλα στην αγορά εξοχικών καταλυμάτων και τώρα βάζει βάζει στόχο ένα επενδυτικό σχήμα “που θα διαχειρίζεται -όπως λέει- πολλά δισ. ευρώ”.

“Με όποιον δάσκαλο καθίσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις”. Και στην περίπτωση των Κυπρίων συνεταίρων, του 34χρονου κ. Μίλτου Καμπουρίδη και του 35χρονου κ. Πιερ Χαραλαμπίδη, συνιδρυτών της επενδυτικής εταιρείας Dolphin Capital Partners (DCP), η παροιμία του θυμόσοφου λαού μας βρίσκει την πλήρη έκφρασή της. Γιατί σχεδόν από τα “γεννοφάσκια” τους, τα “γιαπάκια” από τη Μεγαλόνησο, με τη λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία, είχαν την τύχη να θητεύσουν δίπλα στους “γκουρού” των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών (Goldman Sachs, JP Morgan κ.α.) και να πάρουν ένα γερό μάθημα του τι σημαίνει business στον αστραφτερό κόσμο των επενδύσεων από τον μεγαλοεπενδυτή κ. Τζορτζ Σόρος. “Η προϋπηρεσία στη Soros Real Estate Partners με βοήθησε να αναπτύξω τις επενδυτικές μου ικανότητες και με έμαθε να ηγούμαι μιας ομάδας ανθρώπων. Ήταν χωρίς αμφιβολία το καλύτερο σχολείο που με έριξε στα βαθιά νερά των επενδύσεων”, λέει στο “business story” ο κ. Καμπουρίδης. Με ένα ακατανίκητο πάθος για τα μαθηματικά, που ως έφηβο θα τον οδηγήσει σε αρκετές μαθητικές Ολυμπιάδες, στις οποίες μάλιστα θα καταφέρει και να διακριθεί, το “Κυπριόπουλο” από τη Λευκωσία θα πάρει τον δρόμο για τη Βοστόνη σε ηλικία 19 ετών. Το “φύλλο πορείας” γράφει ΜΙΤ. Και σε αυτόν τον ξακουστό επιστημονικό “ναό” των παγκοσμίου φήμης τεχνοκρατών του πλανήτη θα πάρει με υποτροφία μέσα σε πέντε χρόνια τρία πτυχία (Μαθηματικών, Μηχανολογίας και Optimization). Μόνο που από τα μαθηματικά και την τεχνολογία, που ήταν το φυσικό ακαδημαϊκό περιβάλλον του, ο κ. Καμπουρίδης θα “λοξοδρομήσει”, θεωρώντας ότι οι κλάδοι αυτοί χρειάζονται πιο αφοσιωμένους επιστήμονες. Έτσι θα αναζητήσει την τύχη του στον κόσμο των επενδύσεων.

Τελειώνοντας το ΜΙΤ τον περιμένει μια θέση στη “γαλαζοαίματη” επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, στην οποία θα εργαστεί για δύο ολόκληρα χρόνια στο επενδυτικό τμήμα του real estate. Το 1999, μαζί με τον αφεντικό του, θα μεταπηδήσουν στην επενδυτική ομάδα του γκρουπ Soros, το οποία θα αναλάβει την ίδρυση της Soros Real Estate Partners. Το private equity θα επενδύσει 1δισ. δολάρια στην αγορά της ακίνητης περιουσίας των ΗΠΑ, της Δυτικής Ευρώπης, της Ιαπωνίας κ.α. και ο ίδιος θα καταστεί σε ηλικία 27 ετών partner της εταιρείας με ένα μικρό ποσοστό. Η εκρηκτική πορεία της καρίερας του μόλις έχει ξεκινήσει και όλα δείχνουν ότι τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει. Η συνέχεια το επιβεβαιώνει. Με κεφάλαια της Fortress Investment Group, που είναι ένας παγκόσμιος επενδυτικός όμιλος, και της Soros Real Estate Partners θα ιδρύσουν την επενδυτική εταιρεία Mapeley, την οποία θα εισγάγουν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου συγκεντρώνοντας 100 εκατομμύρια λίρες.

Ο έρωτας με τη Μαρίνα Βερνίκου

Το 2003 ο Μίλτος Καμπουρίδης έιναι ήδη ένας φτασμένος διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων, που έχει αρχίσει να πηγαινοέρχεται στην Ελλάδα και να διερευνά τις προοπτικές επενδύσεων στην περιοχή. Από τις αρχές του 2000 είχε διαπιστώσει ότι ο τομέας της παραθεριστικής κατοικίας στη χώρα μας ήταν μια παρθένα αγορά – σχεδόν ανεκμετάλλευτη και πολύ πίσω σε σχέση με άλλες χώρες της Μεσογείου (π.χ. την Ισπανία). Σε ένα από αυτά τα ταξίδια-αστραπή θα κλέψει την καρδιά του η σημερινή σύζυγος και μητέρα της πέντε μηνών κόρης τους, η κυρία Μαρίνα Βερνίκου. Η γοητευτική θυγατέρα του κ. Γιώργου Βερνίκου, της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας από τον χώρο της κρουαζιέρας, με την οποία παντρεύτηκαν στη Σίφνο πριν από ενάμιση χρόνο σε μια παραμυθένια τελετή. “Γνωριστήκαμε μέσω μιας κοινής μας φίλης και κολλήσαμε από την πρώτη στιγμή. Πιστεύω ότι είναι η ιδανική γυναίκα και σύντροφος. Έχουμε πολλά κοινά ενδιαφέροντα, αγαπάμε τη θάλασσα και δημιουργήσαμε μια οικογένεια που δεν συγκρίνεται με καμία επαγγελματική επιτυχία”, δηλώνει χωρίς να φείδεται λόγων ο κ. Καμπουρίδης.

Την ίδια περίπου περίοδο θα γνωριστεί και με τον Κύπριο συμπατριώτη του Πιερ Χαραλαμπίδη. Ο τελευταίος δούλευε για λογαριασμό της JP Morgan και το 2003 προσελήφθη από τη Soros Real Estate Partners. Με σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, ο έτερος της “επενδυτικής συντροφίας”, με τις γαλλοκυπριακές ρίζες (η μητέρα του είναι Γαλλίδα) και το ωραίο παρουσιαστικό, θα συνδεθεί φιλικά με τον κ. Καμπουρίδη και θα μοιραστούν όχι μόνο κοινές επαγγελματικές εμπειρίες, αλλά και το κρυφό τους όνειρο να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Με αυτή τη νοσταλγία, αλλά ταυτόχρονα και πρόκληση, οι νεαροί τεχνοκράτες θα εγκαταλείψουν τη σιγουριά των διεθνών οίκων και θα δοκιμάσουν την τύχη τους στην ελληνική αγορά πριν από δύο χρόνια, ιδρύοντας την Dolphin Capital Partners την άνοιξη του 2004 και την Dolphin Capital Investors (τον επενδυτικό βραχίονα της DCP) πριν από ένα χρόνο. Απώτερος σκοπός τους; Να κατακτήσουν την αγορά του real estate και να “ταρακουνήσουν” τα λιμνάζοντα ύδατα της παραθεριστικής κατοικίας στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Κύπρο, Κροατία, Τουρκία). Εάν μάλιστα αναλογιστεί κάποιος το μέγεθος της συγκεκριμένης αγοράς, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουν επιλέξει το ιδανικό timing για να επενδύσουν στον τομέα αυτό. Ο κ. Καμπουρίδης εκτιμά ότι την επόμενη πενταετία η αγορά συγκροτημάτων παραθεριστικής κατοικίας θα προσελκύσει επενδύσεις που θα αγγίξουν τα 10 δισ. ευρώ. Ίσως αυτός είναι και ένας από τους λόγους που όλο και περισσότερες εταιρείες (ακόμα και μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι) έχουν αρχίσει να ορέγονται τη συγκεκριμένη αγορά, προσβλέποντας στις… γεμάτες τσέπες των Βορειοευρωπαίων που αναζητούν “απάγκιο” στους τουριστικούς παραδείσους της χώρας μας και της ΝΑ Ευρώπης. Το concept δεν φιλοδοξεί να ανακαλύψει την πυρίτιδα, αφού έχει δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία στις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου. Πρόκειται για αγορές ή μακροχρόνιες μισθώσεις παραθεριστικών καταλυμάτων που ανήκουν σε ολοκληρωμένα τουριστικά συγκροτήματα, τα οποία διαθέτουν σύγχρονα και υψηλών απαιτήσεων πακέτα υπηρεσιών (σπορ, υψηλής αισθητικής design κ.α.). Από αυτή την τεράστια “πίτα” η DCI επιδιώκει να πάρει ένα μεγάλο κομμάτι. Γνωρίζει όμως καλά ότι οι στόχοι αυτοί δεν θα γίνουν πραγματικότητα με το… μαγικό ραβδάκι. Η απουσία κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και Κτηματολογίου είναι τρεις από τους κυριότερους λόγους που η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. “Ίσως αυτά τα προβλήματα να είναι μια καλή ευκαιρία για να γίνουν επενδύσεις. Και ως Έλληνας αισθάνομαι ότι έχω χρέος να στραφώ σε αυτή την αγορά. Ας μην ξεχνάμε ότι όπου υπάρχουν δυσκολίες και μεγάλα ρίσκα, υπάρχουν και μεγάλες αποδόσεις”, λέει ο κ. Καμπουρίδης και προσθέτει: “Δεν πιστεύω ότι από την Ελλάδα λείπουν τα ταλέντα και οι επιχειρηματικές ευκαιρίες. Υπάρχει όμως ένα κενό σε εξειδικευμένα κεφάλαια που να επενδύουν στο real estate, το οποίο πιστεύουμε ότι μπορεί να καλύψει αποτελεσματικά η DCI”.

Πολυτελές ξενοδοχείο με την Aman στη Μήλο

Η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς οι τιμές των ακινήτων είναι πολύ χαμηλές συγκριτικά με τις χώρες της Νοτιοδυτικής Ευρώπης (Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία), οι οποίες έχουν προσελκύσει όλους τους μεγάλους ομίλους που επενδύουν στο real estate. “Η ανάπτυξη σύγχρονων καταλυμάτων παραθεριστικής κατοικίας θα βάλει και την Ελλάδα στο “κλαμπ” των πλούσιων τουριστών”. Και σε αυτό, λέει ο κ. Καμπουρίδης, θα βοηθήσουν και όλες οι εξειδικευμένες εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται η Dolphin Capital Investors, όπως είναι π.χ. η Aman resorts. Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από 26 χρόνια στη Σιγκαπούρη και δραστηριοποιείται στη διαχείριση πολυτελών ξενοδοχείων και κατοικιών, με παρουσία σε 12 εξωτικούς προορισμούς (Ασία, Αφρική, ΗΠΑ κ.α.). Η Aman σκοπεύει να επκετείνει την παρουσία της και στην Ευρώπη και η αρχή, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει από την Ελλάδα. Η εταιρεία, σε συνεργασία με την DCI, έχει συμφωνήσει σε πρώτη φάση να συμμετάσχει στο project παραθεριστικών κατοικιών στη Μήλο, για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του επιχειρηματία κ. Οδυσσέα Κυριακόπουλου (S&B). Το έργο προβλέπει την αξιοποίηση 200 στρεμμάτων στο νησί, στο οποίο θα αναπτυχθούν ένα πολυτελές ξενοδοχείο 40 δωματίων και ισάριθμες βίλες.

“Εγώ δεν κάνω παιχνίδι. Δεν είμαι trader…”

Τα γραφεία που στεγάζουν τις δραστηριότητες της Dolphin Capital Partners βρίσκονται στην οδό Καπλανών, στο Κολωνάκι. Όμως πολύ σύντομα θα μεταφερθούν στη Βουκουρεστίου, καθώς οι δουλειές εξαπλώνονται ραγδαία και οι ανάγκες μεγαλώνουν.

Ο κ. Καμπουρίδης δηλώνει άνθρωπος του κέντρου. Άλλωστε και το σπίτι του, το οποίο βρίσκεται κοντά στους πρόποδες του Λυκαβηττού, δεν απέχει πολύ από την επιχείρηση. Οργανωτικός, μεθοδικός και με ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο στο οποίο τοποθετούνται με ακρίβεια δευτερολέπτων τα καθημερινά ραντεβού, ο κ. Καμπουρίδης αποδεικνύει ότι δεν έχει χρόνο για χάσιμο. “Πήγαινε όλα τα ραντεβού μισή ώρα πίσω” είναι η εντολή που δίνει στη γραμματέα του όταν καταλαβαίνει ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από εκείνον που είχε υπολογίσει για να συζητήσει. “Είμαι πρώτα οικογενειάρχης και μπαμπάς και μετά επιχειρηματίας”, δηλώνει με νόημα. Πρότυπό του είναι ο Τζορτζ Σόρος και μετά η Fortress. Όπως λέει, η επενδυτική εταιρεία ξεκίνησε από το πουθενά και πριν από επτά χρόνια και μέσα σε αυτό το διάστημα έχει καταφέρει να έχει υπό διαχείριση 23 δισ. ευρώ. “Δεν μου αρέσει να κάνω παιχνίδι με τις αγορές και να βασίζομαι σε πρόσκαιρες πληροφορίες. Δεν είμαι trader. Με ελκύουν πολύ περισσότερο οι επενδύσεις σε παραγωγικές επιχειρήσεις”.

Λάτρης των σπορ και της θάλασσας, δεν κρύβει την αγάπη του για την ιστιοπλοΐα και τα σκάφη, ένα από τα πολλά κοινά ενδιαφέροντα που ο ίδιος ομολογεί ότι έχει με τη γυναίκα του. Από τους μεγαλύτερους γκατζετάκηδες, αντισυμβατικός (σ.σ.: ταξίδι του μέλιτος πήγε στα Ιμαλάια) και ειλικρινής, δεν διστάζει να μιλήσει για την οικογένειά του, η οποία, όπως φαίνεται έχει “γονιδιακό” χάρισμα στις business. Γιατί εκτός από τον ίδιο, στον στίβο των επιχειρήσεων δοκιμάζει τις αντοχές του και ένα άλλο μέλος της οικογένειας. Πρόκειται για την αδελφή του, κυρία Κάλλια Καμπουρίδη, η οποία τον περασμένο Ιούλιο πέρασε τα σκαλιά της εκκλησίας με τον κ. Κώστα Μπακογιάννη στη γενέτειρα του πατέρα του, την Ευρυτανία.

Η κυρία Καμπουρίδη εδώ και λίγο καιρό λειτουργεί και διαχειρίζεται την αλυσίδα εστιατορίων φρέσκου φαγητού “ΙΤ”, η οποία έχει αρχίσει ήδη να εξαπλώνεται στο Λεκανοπέδιο Αττικής- σήμερα διαθέτει τέσσερα εστιατόρια. Το νεότερο μέλος της οικογένειας Μπακογιάννη έχει σπουδάζει Πολιτικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, και από εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε και η γνωριμία με τον γιο της υπουργού Εξωτερικών. Με αυτές τις… οικογενειακές προσμίξεις είναι φυσικό ο κ. Καμπουρίδης να δυσκολεύεται να αποφασίσει που θα γείρει πολιτικά. Η οικογένεια Βερνίκου ιδεολογικά τοποθετείται προς τη σοσιαλιστική παράταξη του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Η οικογένεια Μητσοτάκη στη… γαλάζια. “Δύσκολες οι ισορροπίες;”, τον ρωτάμε. “Θα σας έλεγα ότι η φιλοσοφία μου είναι περισσότερο φιλελεύθερη. Στην Ελλάδα δεν έχω ψηφίσει μέχρι σήμερα, καθώς δεν ήμουν Έλληνας υπήκοος. Εάν στις επόμενες εκλογές ο Κώστας κατέβει στην πολιτική, θα τον ψηφίσω”, λέει χαμογελώντας.

Source: "ProtoThema.gr"