Dolphin Capital: Η Soros, η S&B και η Ικτίνος

Published on: "Capital.gr"

Με οδηγό το δελφίνι, το ιερό ζώο του Ποσειδώνα, δύο Κύπριοι επιχειρηματίες με πολυετή εμπειρία σε επενδύσεις στον κλάδο του real estate και στενούς δεσμούς με την Ελλάδα, οι Μίλτος Καμπουρίδης και Πιέρ Χαραλαμπίδης, επιδιώκουν να αλλάξουν το χάρτη των τουριστικών επενδύσεων στη ΝA Ευρώπη και την Ελλάδα μέσω της Dolphin Capital Investors

Πρόκειται για μια εταιρεία που ίδρυσαν πριν από δύο χρόνια με στόχο να συμμετάσχουν σε μεγάλα έργα στον τομέα των οργανωμένων τουριστικών αναπτύξεων (residential resort developments).

Μέσα σε μικρό σχετικό διάστημα έχουν έρθει σε συμφωνία με εισηγμένες εταιρείες, όπως η S&B και η Ικτίνος, για την αξιοποίηση των σημαντικών εκτάσεων που διαθέτουν στη Μήλο και την Κρήτη αντίστοιχα και συμμετέχουν σε μεγάλα τουριστικά projects στο Πόρτο Χέλι, τη Χαλκίδα, το Βόλο και την Κύπρο. Ακολουθούν έργα σε Τουρκία και Κροατία, μέρος του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας που προβλέπει επενδύσεις 280 εκατ. ευρώ το επόμενο 12μηνο.

Η Dolphin Capital Investors αποτελεί τον επενδυτικό βραχίονα της Dolphin Capital Partners στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας. Πεδίο δραστηριοποίησής της είναι η Νοτιοανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα οι αγορές της Ελλάδας, της Κύπρου, της Τουρκίας και της Κροατίας, που θεωρείται από ειδικούς ότι τα επόμενα χρόνια θα γνωρίσουν μεγάλη ανάπτυξη στον τομέα των οργανωμένων τουριστικών αναπτύξεων (residential resort developments), ακολουθώντας τα βήματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Πίσω από την Dolphin Capital Partners βρίσκονται δύο Κύπριοι που τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν υλοποιήσει επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ στο real estate. Ο Μίλτος Καμπουρίδης και ο Πιέρ Χαραλαμπίδης, έπειτα από χρόνια παρουσίας σε ομίλους όπως η Goldman Sachs, η JP Morgan, η Hilton International, δούλεψαν μαζί στη Soros Real Estate Partners του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος. Τοποθέτησαν μέσω του fund κεφάλαια άνω του 1 δισ. δολ. σε δεκάδες έργα στην αγορά ακίνητης περιουσίας των ΗΠΑ και άλλες αγορές.

Στη συνέχεια με κεφάλαια της Fortress Investment Group, που θεωρείται ένας παγκόσμιος όμιλος με 24 δισ. δολ. υπό διαχείριση κεφάλαια, και της Soros Real Estate Partners, ίδρυσαν την επενδυτική εταιρεία Mapeley και την εισήγαγαν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου συγκεντρώνοντας πάνω από 100 εκατ. λίρες.

To 2004 αποφασίζουν να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο. Ιδρύουν την Dolphin Capital Partners (DCP) με αρχικό κεφάλαιο 5 εκατ. ευρώ και τη συμμετοχή θεσμικών επενδυτών, μεταξύ των οποίων και οι βασικοί μέτοχοι της Fortress Investment Group. Στόχος τους να επενδύσουν σε υψηλής ποιότητας τουριστικά έργα στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Οι Καμπουρίδης και Χαραλαμπίδης θεωρούν ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς οι τιμές της γης είναι ακόμη φθηνές συγκριτικά με τις χώρες της Νοτιοδυτικής Ευρώπης (Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία), όπου όλοι οι μεγάλοι όμιλοι που επενδύουν στο real estate έχουν υλοποιήσει σημαντικά projects.

Όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό δελτίο της DCP, οι χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχουν 27 χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμής, έναντι μόλις 6,7 χιλιομέτρων που έχουν οι χώρες της Νοτιοδυτικής Ευρώπης. Είναι ιδανικοί τόποι για διακοπές, με τις ημέρες της ηλιοφάνειας να κυμαίνονται από 260 (Κροατία) έως 330 (Κύπρος), ενώ οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής προχωρούν σε αλλαγές της νομοθεσίας για να προσελκύσουν μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, ιδιαίτερα στο κομμάτι του τουρισμού. Όμως, μεγάλες τουριστικές επενδύσεις έχει προσελκύσει μόνο η Νοτιοδυτική Ευρώπη: διαθέτει 333 γήπεδα γκολφ και σχέδια για άλλα 200, όταν στις τέσσερις χώρες που εστιάζει η DCP υπάρχουν 20 γήπεδα γκολφ και σχέδια για τη δημιουργία μόλις τριών νέων.

Το 2005 η Dolphin Capital Investors εισάγεται στο Χρηματιστήριο ΑΙΜ (η εναλλακτική επενδυτική αγορά του LSE) του Λονδίνου, συγκεντρώνοντας κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ. Στην πορεία προστέθηκαν δύο ακόμη έμπειρα στελέχη, ο Γιώργος Καμπουρόπουλος και ο Πάνος Κατσαβός, ενώ η DCI κατάφερε να συγκεντρώσει επιπλέον κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της. Ήδη η Dolphin Capital Investors έχει έρθει σε συμφωνία με ελληνικούς ομίλους για τη δημιουργία μεγάλων τουριστικών-παραθεριστικών projects στην Ελλάδα. Εξάλλου, ο Μ. Καμπουρίδης γνωρίζει καλά την ελληνική τουριστική αγορά, αφού, εκτός των άλλων, έχει νυμφευτεί τη Μαρίνα Βερνίκου, της γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας που διαθέτει πολυετή παρουσία στα ελληνικά τουριστικά πράγματα.

Στις αρχές Οκτωβρίου η DCI προχώρησε σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου συγκεντρώνοντας 300 εκατ. ευρώ για τα χρηματοδοτήσει τα νέα έργα της. Μέσω της αύξησης κεφαλαίου στην Dolphin Capital απέκτησαν συμμετοχή γνωστοί επενδυτικοί οίκοι, όπως η Merrill Lynch, η Henderson και η Standard Life, ενώ η κεφαλαιοποίηση της DCI μετά την αύξηση έφτασε τα 470 εκατ. ευρώ, πράγμα που την καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία real estate στο ΑΙΜ.

Ήδη η Dolphin Capital Investors έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους άνω των 90 εκατ. ευρώ σε πέντε οργανωμένα έργα τουριστικής ανάπτυξης συνολικής έκτασης 13,2 εκατ. τετραγωνικών μέτρων, που περιλαμβάνουν πάνω από 1.600 τουριστικές κατοικίες, ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις για νέα έργα ύψους άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Τα projects της Dolphin

• H DCI έχει υπογράψει μνημόνιο συνεννοήσεως (MoU) με την Ικτίνος Τεχνική Τουριστική, θυγατρική κατά 78% της Ικτίνος, για να αξιοποιήσουν από κοινού ιδιόκτητη έκταση 2 χιλ. στρεμμάτων στο νομό Λασιθίου που κατέχει η εισηγμένη. Αν και οι λεπτομέρειες του τουριστικού έργου αναμένεται να καθοριστούν, η Ικτίνος σε συνεργασία με την DCI θα αξιοποιήσουν την έκταση στον όρμο Φανερωμένης στη Σητεία Κρήτης για τη δημιουργία ξενοδοχείου πέντε αστέρων, 700 κλινών, κέντρο θαλασσοθεραπείας, συνεδριακό κέντρο 500 ατόμων και τουριστικό λιμάνι 85 σκαφών.

Η πρώτη φάση της επένδυσης περιλαμβάνει επίσης την ανάπτυξη 300 παραθεριστικών κατοικιών, για την αδειοδότηση των οποίων χρειάζεται να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες δημιουργίας οικιστικής περιοχής ΠΕΡΠΟ, κάτι που αναμένεται να γίνει έως το τέλος του 2007. Σε δεύτερη φάση προωθείται η δημιουργία γηπέδου γκολφ 18 οπών και δεύτερου οικισμού 500 παραθεριστικών κατοικιών. Προ ημερών ολοκληρώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στη θυγατρική Ικτίνος Τεχνική Τουριστική, στην οποία η Ικτίνος άσκησε πλήρως τα δικαιώματά της, κάτι που ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση της συμφωνίας με την DCI.

• ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ Ιούλιο η DCI υπέγραψε συμφωνία με τη Sibimin Overseas, θυγατρική της S&B, για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας που διαθέτει η εταιρεία της οικογένειας Κυριακόπουλου στη Μήλο. Το έργο έχει την ονομασία “Amanmila” και προβλέπει την αξιοποίηση 200 στρεμμάτων σε μια χερσόνησο στο νησί που διαθέτει 5 χιλιόμετρα ακτογραμμής και φυσικό λιμάνι. Το resort θα αναπτυχθεί σε έκταση 650 στρεμμάτων και θα περιλαμβάνει ένα πολυτελές ξενοδοχείο 40 δωματίων και 40 βίλες, ενώ το υπόλοιπο μέρος της έκτασης θα ανήκει σε ένα joint venture που θα δημιουργηθεί μεταξύ της Dolphin Capital Investors και της S&B.

Πρόκειται για το πρώτο έργο στην Ελλάδα στο οποίο θα συμμετάσχει η Aman Resorts (σ.σ.: υπάρχουν συζητήσεις και για δεύτερο στην Επίδαυρο), που συγκαταλέγεται αυτή τη στιγμή μεταξύ των πιο γνωστών διαχειριστών πολυτελών ξενοδοχείων και κατοικιών διεθνώς.

Η εταιρεία ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’80 από τον επιχειρηματία Adrian Zecha, εδρεύει στη Σιγκαπούρη και διαθέτει περί τα 20 resorts σε 12 εξωτικούς προορισμούς – κυρίως στην Ασία, την Αφρική και τις ΗΠΑ που απευθύνονται αποκλειστικά σε υψηλά εισοδήματα. Πρόθεση της Aman Resorts είναι ο διπλασιασμός των μονάδων της σε όλο τον κόσμο και κυρίως η είσοδός της στις αγορές της Ευρώπης όπου μέχρι σήμερα δεν έχει ισχυρή παρουσία. Η συμφωνία για την είσοδό της στο project της Μήλου θεωρείται η αρχή της επέκτασής της στην Ευρώπη.

• ΕΞΙΣΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ είναι το σχέδιο “Killada Hills Resort” στο Πόρτο Χέλι. Σε έκταση 2.500 στρεμμάτων στην Kοιλάδα Eρμιονίδος έχει ξεκινήσει η κατασκευή πολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών, όμως ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μεγαλύτερης έκτασης έργα. Στόχος είναι η δημιουργία γηπέδου γκολφ 18 οπών, ξενοδοχείου, 400 κατοικιών κατανεμημένων σε τρία “χωριά” και 70 ιδιωτικές βίλες πολυτελείας, συνολική επένδυση περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Το project αναμένει τις τελικές αδειοδοτήσεις και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν στο πρώτο εξάμηνο του 2007. Η συμμετοχή της DCI στο έργο ανέρχεται στο 85% και αφορά κεφάλαια ύψους 45 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 15% ελέγχει η GR Golfing του αρχιτέκτονα Μ. Ποτηριάδη.

• ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΕΡΓΟ αφορά το Lavender Hills Golf Resort που βρίσκεται στον Παγασητικό Κόλπο, σε απόσταση 15 περίπου χιλιομέτρων από τη Νέα Αγχίαλο. Στα σχεδόν 300 στρέμματα της έκτασης που αγοράστηκαν από την εκκλησία της Ελλάδος θα δημιουργηθεί πολυτελές ξενοδοχείο, παραθεριστικές κατοικίες, γήπεδο 18 οπών και άλλες υποδομές. Στο Lavender Hills η DCI συμμετέχει με 85% και το υπόλοιπο 15% κατέχει ο Μ. Ποτηριάδης, συνέταιρος στο τουριστικό έργο στο Πόρτο Χέλι.

• ΤΕΛΟΣ, η DCI προχωρά στην υλοποίηση του Scorpio Bay κοντά στην περιοχή της Χαλκίδας σε συνεργασία με την Εγνατία Ασφαλιστική, που κατέχει το 49% του joint venture. Στην Κύπρο ξεκινάει το Apollo Heights, σε μια έκταση 460 στρεμμάτων μεταξύ της Πάφου και της Λευκωσίας. Η μονάδα θα περιλαμβάνει γήπεδο πόλο και πιθανόν γκολφ και περίπου 1.500 εξοχικές κατοικίες, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο να συγκεντρωθούν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση του έργου μέσω εισαγωγής στο Χρηματιστήριο της Λευκωσίας, κάτι ανάλογο δηλαδή με την εισαγωγή του Aphrodite Hills προ ετών. Σε πρόσφατη έκθεσή του (Σεπτέμβριος 2006), ο βρετανικός χρηματιστηριακός οίκος Panmure Gordon & Co αναφέρει ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα φανούν οι καρποί των επενδύσεων στις οποίες έχει προχωρήσει η DCI από τότε που ιδρύθηκε. Το επενδυτικό μοντέλο που ακολουθεί στα διάφορα projects ανάλογα με τη συμμετοχή της κατανέμεται σε 15% μετρητά, 15% δανεισμό και το υπόλοιπο 70% από την προπώληση των παραθεριστικών κατοικιών που κατασκευάζονται.

Source: "Capital.gr"