Εταιρεία Κυπρίων στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου

Published on: "Alitheia"

Το κατόρθωμα δύο νέων Κυπρίων επιχειρηματιών, του Μίλτου Καμπουρίδη και του Πιέρ Χαραλαμπίδη, να εισαγάγουν την εταιρεία τους Dolphin Capital Investors Ltd στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και να αντλήσουν πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ, απετέλεσε είδηση που πήρε μεγάλη δημοσιότητα στην Αγγλία και ιδιαίτερα στην Ελλάδα την περασμένη βδομάδα. Η επενδυτική στρατηγική της εταιρείας επικεντρώνεται στην ανάπτυξη οικιστικών θερέτρων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το θέμα ενδιαφέρει πρώτιστα το κυπριακό κοινό γιατί οι δύο νέοι είναι Κύπριοι και η Κύπρος θα είναι η πρώτη χώρα στην οποία θα επενδύσουν.

Η οικονομική σημασία της νέας εταιρείας φαίνεται και από το γεγονός ότι οι μέτοιχοι της Dolphin είναι μερικοί από τους πιο μεγάλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς του κόσμου (Goldman Sachs, Morgan Stanley, Merrill Lynch, Deutsche Bank, UBS, Εθνική Τράπεζα Ελλάδας, κλπ), ότι η ζήτηση των μετοχών ξεπέρασε την προσφορά και ότι η μετοχή της στο τέλος της πρώτης ημέρας διαπραγμάτευσης είχε άνοδο 11%. Σημειωτέον ότι την αποκλειστική διαχείριση των κεφαλαίων της δημόσιας εταιρείας Dolphin Capital Investors Ltd έχει η ιδιωτική εταιρεία Dolphin Capital Partners, η οποία ανήκει στους δύο νέους Κύπριους επιχειρηματίες.

Τα συνολικά κεφάλαια της DCI ανέρχονται στα 74,1 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας.

Κατόπιν αυτής της εισροής κεφαλαίων, πιστεύεται ότι η Dolphin Capital Investors Ltd έχει γίνει ίσως η μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στον τομέα της οργανωμένης παραθεριστικής κατοικίας.

Η εταιρεία επενδύει σε υπό σχεδίαση/ανέγερση οικιστικά θέρετρα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη με στόχο την υψηλού βαθμού ανατίμηση σε μεσο-μακροπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα.

Source: "Alitheia"